自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

+3金熱血

Albert_Einstein 發表於 20-5-14 03:06
上年10月香港的社會情况很差,公司決定香港業務縮減及停止海外市場拓展,所以要求我長駐國內工作.但當時小寶 ...

我都係失業啊。加油

子爵府

Albert_Einstein 發表於 20-5-14 03:06
上年10月香港的社會情况很差,公司決定香港業務縮減及停止海外市場拓展,所以要求我長駐國內工作.但當時小寶 ...

你的故事 可警醒一眾FTM 嗎?
最近行過購物中心,一眾C9和老人, 依然不停買買買,會擔心家人中經濟之柱的壓力嗎?

子爵府

我有另一朋友外國回流的大學生,從事工作要每天内地上班,他醒目仔嚟一直工作表現出色。誰不知一個疫情令公司擔心捱不住即大裁員,他被裁了,他需徬徨但好有遠見即考了一個保險牌,現在已開始新工作了,以他這樣積極又肯open mind接受新挑戰態度,我相信他一定可以事業上會有更好的發展。 樓主,加油(emoji)(emoji)只要不執著於過去風光,肯行出comfort zone你會發現出面還有很多好機會的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

10月唔打算駐守大陸而11月離開公司,呢半年一直無揾工?家庭經濟支柱正常應該揾到新工至辭職,尤其高層工作。

其實樓主10月時如果答應公司返大陸工作,過年時即1月尾都應該系起香港,尤其跟住大陸封城封關。

水晶宮

所以我不會做全職媽媽。我點都保住份工,有咩事老公收入少左,都仲頂到下。
所以老人家一直說,積殼防飢,很正確。

快點找工作,有收入先。其他野再慢慢來。如果供樓辛苦就賣樓,租平地方頂住先。太太也出來做工,如果她收入有15000-20000元的話,寧可工人湊仔。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油,希望在明天

侯爵府

叫太太都試試搵工吧

大宅

希望樓主儘快搵到工
但而家全球經濟唔好,可能比較難搵返之前同position既工,所以樓主需要調整心理狀態,搵下其他類型或者同行中層既工,明白心裏唔好受,但成個家依靠你,唔可以坐食山崩,二來你工作能力真係叻,會有進昇機會。唔好灰心,祝好運

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都識人俾人裁員(金融海嘯,男士,中層管理位)
行業已夕陽,馬死落地行,最後做咩?打電話「先生你借唔借錢」果種cs
始終係穩打穩扎有負擔嘅中年人,好快就在一班「返一日工出一日糧」嘅細路仔中突圍而出,最後在大公司升返中層管理位置,又跳一跳槽而家算中型公司高管
人有三衰六旺,係真嘅,但憑自己本事,唔好怕蝕底,總會爬返起身
祝你好快遇到你嘅伯樂

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

大家都要撐住

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

加油,好多事上天已經安排好,唔好放棄,相信樓主好快會有僱主欣賞

子爵府

其實以樓主嘅社交層面,我覺得可以考慮保險經紀,又或者兩公婆嘗試做上門補習,時間比較彈性。
希望你可以好快走出困境,加油!

公爵府

見你的行文絕對是个好爸爸、好老公,
記住天無绝人之路,真架!!!

身邊有男士做住包裝、送外賣、維修、司機,
全部中高層,
馬死咪落地行囉!

得㗎!冇野係絕對㗎!

雨過就天清喇!!

男爵府

我有朋同你情況幾似,不過佢係印度公司,佢公司直頭成個業務解散,去番印度,但因為之前職位同人情超高,而且高學歷,反而搵吾到工,都差唔多4個月啦~

大宅

子爵府

回覆樓主:

加油,唔好咁灰
太太可否一齊出黎做野?
我相信只要唔怕捱,一定可渡過難關

男爵府

yaumuimui 發表於 20-5-14 08:57
我也因工作壓力去年十月辭工,原先計劃處理完家事農曆年後就揾工,但一月尾就開始爆疫情,出面巿況愈來愈差 ...

介唔介意透露你而家轉左去邊個行業? 我都有一對仔女,都想搵一份穩定工作,放工可以陪伴仔女

子爵府

如果你學歷高, 可以教下中小學生英數
家陣疫情..好多人都願意比錢上門教
做住先

男爵府

我規定左自己嘅最低現金儲備係10年按揭供款。

ps 最後果2/3年嘅80後。

首頁
12345...9

尾頁

跳至