跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問如果政府支助的usd1200支票抬頭係聯名(因為夫婦聯名報稅),地址係香港地址(1040寫咗香港地址),係咪都可以入到我美國個人戶口(美國地址)?thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

兩個人名支票正常要入返聯名戶口,如果兩個人背書,有銀行可以將支票入落個人戶口,有銀行唔得,你不如打去銀行問一問先。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 hahaicebbb 的帖子

想請問住香港, 但香港申報美國稅都可以拎USD1200?? 唔係要住美國先可以?

伯爵府

好媽媽勳章

macyh 發表於 20-5-15 20:44
回覆 hahaicebbb 的帖子

想請問住香港, 但香港申報美國稅都可以拎USD1200?? 唔係要住美國先可以? ...

係呀,有得拎㗎。上次bush派都有寄返香港,今次亦一樣(不過我返咗嚟美國了)

子爵府

可能我地早報稅,上個月都收到了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 20-5-16 07:30
可能我地早報稅,上個月都收到了

唔關事,我地未報2019年税,4月都已經收到。我父母剛剛尋日收到,佢地都未報。識人一早已經efile報咗2019年税,但而家都未收到。

子爵府

咁就吾知佢用什麼準則比了

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-16 10:52
唔關事,我地未報2019年税,4月都已經收到。我父母剛剛尋日收到,佢地都未報。識人一早已經efile報咗2019 ...

如果係一早有戶口資料,4月就有。4月尾就開始按adjusted gross income發出。

我哋未報2019税,如果2019年報咗,應該冇得收。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-16 12:03
如果係一早有戶口資料,4月就有。4月尾就開始按adjusted gross income發出。

我哋未報2019税,如果2019年 ...

咁又未必喎,我細佬一早efile報咗2019年税,佢4月都收到自動轉賬每人1200入銀行戶口。反而我地一向唔係efile, 退税都係收支票,所以我冇預會4月收到果筆錢,唔知點解筆錢會入咗落我同老公個聯名戶口,不過我估如果紀錄有兩夫婦聯名戶口的話就會入落去,我同父母細佬三戶人都係入聯名戶口。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-16 12:07
咁又未必喎,我細佬一早efile報咗2019年税,佢4月都收到自動轉賬每人1200入銀行戶口。反而我地一向唔係efi ...

咁即係佢有你哋嗰户口資料啦。

我應該係頭個批收支票,五月頭收到。

我個稅 case上年比較複雜,收到係bonus。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-16 12:17
咁即係佢有你哋嗰户口資料啦。

我應該係頭個批收支票,五月頭收到。

報咗咁多年税實有資料,只係我地一直都係CPA計完幫我搞完份form, 我地自己寄去,而退税都係收支票,我地報税都好複雜,上年叔仔過身,份probate仲未搞完,之前CPA 都冇開工,所以2019年份表剛剛至整好,我地係4月中第一輪收到錢入銀行,我99喺4月中收支票,但我父母就到今個月至有,所以我都唔係好明個logics同先後次序點排。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-16 12:23

報咗咁多年税實有資料,只係我地一直都係CPA計完幫我搞完 ...

我個cpa都未搞掂我哋19年个份

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-16 12:25
我個cpa都未搞掂我哋19年个份

我都估唔到我地個CPA咁快手,佢冇開工一排,之後打俾我老公,叫我老公拎d文件俾佢,唔駛兩個星期搞掂晒。

複式洋房

回覆 ivyscyip 的帖子

咁你以前張票點樣入? 寫住香港地址喎,入落美國銀行戶口可以嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

hahaicebbb 發表於 20-5-16 13:15

咁你以前張票點樣入? 寫住香港地址喎,入落美國銀行戶口可以嗎? ...

我之前係入落香港滙豐

男爵府

你入香港HSBC戶口佢地有冇問長問短?

伯爵府

好媽媽勳章

macyh 發表於 20-5-17 21:36

你入香港HSBC戶口佢地有冇問長問短?

冇喎⋯⋯

複式洋房

有報稅的話 應該direct deposit直接就入acct
如果係支票正常入試下囉 佢頂多要你ID姐 唔得先算喇

民房

回覆樓主:

我地今年一月先過泥,有做野但未報過稅。請問係唔係唔qualify?

王國長老

kvboy 發表於 20-5-18 11:50
我地今年一月先過泥,有做野但未報過稅。請問係唔係唔qualify?

應該冇,政府係根據2018或2019年入息去計,而IRS未有你税務資料

首頁

尾頁

跳至