1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

基本上斷斷續續由18個已帶佢去廁所
到2歲左右開始積極

睇繪本,買啖罐仔(因為大左反而唔肯坐小童廁板)

買佢最愛的公主戒片褲、棉底褲

試過第一次著戒片褲瀨濕,佢超驚,喊到崩潰,不肯再著⋯⋯再買另一批佢鍾意的也沒用,知係戒片褲就唔肯

終於哄哄下係著棉底褲仔,又係一瀨濕就癲左,係咁喊「濕左呀!濕左呀!」

不斷安慰⋯哄⋯講解都冇辦法
根本癲到聽唔入耳

佢好怕瀨濕既感覺
可以點好

點都唔肯著內褲仔
要著片

佢誇到著片都唔得,要再著多條褲

一話著內褲仔就喊話「會瀨濕!」
點哄都唔得

我自己都好沮喪,好辛苦,好大壓力

到底點算

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我諗你等多三個月,首先令小朋友完全每次一急就識表達,又成功去到廁所痾哂,唔再濕晒尿片一段時間,再同佢講叻叻去到廁所,褲褲以後唔會再濕啦,先比佢從新試吓著戒片褲/底褲。

同埋佢已經認得同怕左d公仔戒片褲,或者你索性買純白色冇圖案個d。

我女同你女一樣大,只係廁所痾到三次,而家反而開始抗拒坐喺廁所,仲難攪,我都好大壓力

男爵府

DoubleS1218 發表於 20-5-16 18:17
到2歲左右開始積極

我仔26個月開始介片,係睇圖書+著介片褲/普通底褲+ikea便盆學介片,隔1小時帶佢去廁所,但唔會成日痾到,仲會瀨尿,瀨左都唔講,一星期後佢開始識去到廁所先痾尿,但唔識急尿時出聲,我發覺佢一著介片褲或底褲就會好易瀨尿,所以佢係唔著褲祼下體,學左1個半月開始大進步,急尿自動波入廁所痾,有時仲會開聲講“尿“,呢3日都無瀨過尿,全日只需出街同訓教著片,佢慢慢咁進步緊,佢開始講出口佢有尿意
你個囡情況係怕左著底褲,不如照著尿片+底褲,每隔1hr問佢有無尿尿,帶佢去小便,痾到就大讚佢比糖,飲多左水要30mins就去,再慢慢試唔著片,只著底褲,濕左要安慰佢
始終女仔好難祼下體係屋企,怕有細菌

洋房

到2歲左右開始積極

我仔都係2歲7個月,開始試介片兩星期,係完全唔成功,而家一起身就著介片褲/短褲仔,每一小時就攞個potty係廳比佢痾,都係要哄佢比下糖先肯痾,有時瀨濕左完全當冇野,仲會講我知,I wewe on the floor咁 幾次瀨到成腳便便都好似冇乜野咁,每當我發現佢想痾popo,佢就猛話not yet not yet,跑來跑去逃避我要佢坐potty,我都好沮喪 所以……u are not alone

大宅

2024年龍年勳章

kissapplegirl 發表於 20-5-17 00:28
我仔26個月開始介片,係睇圖書+著介片褲/普通底褲+ikea便盆學介片,隔1小時帶佢去廁所,但唔會成日痾到,仲會 ...

我仔都26個月,前排用左3日成功戒片,點知佢又係一著底褲就會瀨尿,吾著就吾瀨 依家我都無同他著底褲了,諗住過多幾個月,先再試下著底褲

男爵府

913189396 發表於 20-5-17 10:10
我仔都26個月,前排用左3日成功戒片,點知佢又係一著底褲就會瀨尿,吾著就吾瀨 依家我都無同他著底褲 ...

小朋友可能慣左有野包住patpat就痾 我打算遲下先比佢著底褲,教佢小便時要除褲仔,呢段時間祼下體先

大宅

alienyyy 發表於 20-5-17 03:59

我仔都係2歲7個月,開始試介片兩星期,係完全唔成功,而家 ...

首先你要將個potty 固定係一個地方,最好係廁所入面,唔係佢慣左你追住佢仲難搞
如果佢有飲野食嘢,一小時隔太長,岩岩試可能20~30 mins 就要去一次,佢哋忍尿未咁叻,我個仔戒日片算ok 但都要過左三歲先真正唔洗成日提佢去
而戒poopoo 通常要耐d時間,係難戒d,因為有d小朋友企係度痾會舒服d,我果時係大概知道佢咩時候開大,就叫我仔去坐下,痾完有糖又大讃咁,相對wee, poo 既時間易估好多

男爵府

開心吸收勳章

sakurawings85 發表於 20-5-17 12:11
首先你要將個potty 固定係一個地方,最好係廁所入面,唔係佢慣左你追住佢仲難搞
如果佢有飲野食嘢,一小時 ...

我個女只係一個鐘要佢去坐下廁所已經好抗拒,唔知點算

水晶宮

回覆樓主:

因為未ready

我孖女而家2歲8個月。

我打算無3歲都唔會開始toilet tran。因為一路都無ready signs。返childcare老師都話佢地唔ready無需要迫。

大概個半月前有一日,佢地自己話唔要片。我就比佢地直接著undies 。大概只有頭3日,日日有accident 之後都係一兩次。近一個月,完全無。

初頭我放potty係living room (visual reminder),20分鐘問一次。大概一星期倒,細孖就知急要去。但有時遲左,未除得切褲。每次accident我都話唔緊要,下次記得同媽媽講急。大概一個月,唔洗提。自己會去potty 。而potty一路慢慢返入toilet位。

我比佢地最鐘意嘅character 教potty youtube 片佢地睇。
同埋用sticker reward chart

大宅

janede1314 發表於 20-5-17 13:05
我個女只係一個鐘要佢去坐下廁所已經好抗拒,唔知點算

如果鐘意食野就做餅仔(平時冇得食果d)獎勵,通常好work

開頭我都成日以為阿仔未ready, 仲問學校老師點搞,老師都係話只要你ready就除片,佢哋老師就配合無論換了幾多次褲都唔緊要
其實未ready 既係我自己,驚佢濕驚佢整dirty 又要洗,跟著又要不停remind ,train 果時自己心態都好重要

複式洋房

我對孖囡2歲4個月大,嫲嫲係18個月就同佢地戒,妹妹成功1星期就戒到,個家姐仲未ok,懶完尿仲係到踢水唔出聲!有時佢見妹妹佢廁所佢又話要去,有時真v有時假v,今個夏天一定要成功戒片,唔係9月返學都唔知點算

大宅

Cherry04142008 發表於 20-5-17 23:16
我對孖囡2歲4個月大,嫲嫲係18個月就同佢地戒,妹妹成功1星期就戒到,個家姐仲未ok,懶完尿仲係到踢水唔出 ...

係呀 我囡都係9月開學 如果未戒到 老師會唔會鬧嫁?

子爵府

囡囡可能一開始瀨濕左自己心愛公仔褲,所以好抗拒,建議停一、兩個月先,呢一、兩個月可以俾佢觀察比佢大D姐姐或者媽媽去廁所,但唔好問佢去唔去,直至你發現佢出現一D明顯特徵,例如:對大人自己去廁所有興趣,可以唔濕片1.5-2小時,唔想再著片,甚至自己話要去廁所,每個小朋友特性都唔同,但每個小朋友都需要心理準備。

我係囡囡22個月時都嘗試戒片,佢已經有明顯特徵(佢唔會痾落梳化、床、櫈,一急就跳落地),不過過左幾日,我發現佢未識忍尿,唔想工人姐姐同自己辛苦,停左8個月,再開始之前,慢慢催眠大個女啦,可以自己試下去廁所,改左屋企個廁板,又成日同佢講媽媽要去廁所,於是開始左4日就戒左日片,午睡同去街都唔會點濕,然後因應佢尿急特徵,慢慢tune到佢1.5至2小時去一次廁所,其他時間佢話唔急就唔會要佢去,只係提醒佢急就話我地知。

大宅

到2歲左右開始積極

同我女一樣大,唉,都係努力戒片中,2歲半個果時開始試,當時佢當potty 係櫈只係坐喺度,試多4-5日後見到佢有D抗拒,就暫時停咗,怕佢驚左。
過多1個月又試吓著戒片褲,進步咗,會自己講要尿尿,跟住就去到了,讚下佢,佢好開心。當然有時會呵咗先講。
但去大就要慢慢試,佢要企喺度。唉..

放鬆D,慢慢試,一齊努力

別墅

我囡而定都2歲5個月。因為8月聿尾開學。所以想同佢試下戒片。

試左一日8:30-4:30痾濕哂7條...佢肯坐落塊板度但唔肯痾落去...
同我囡講veve要話比媽咪知。
但佢答左知完痾左就唔出聲...

好頭痕

複式洋房

nnnn 發表於 20-5-18 03:28
係呀 我囡都係9月開學 如果未戒到 老師會唔會鬧嫁?

老師應該唔會鬧既,但始終女仔,D姨姨又唔係成日得閒幫你換片,成日up住都唔好啦!同埋女仔臭臭好麻煩,一陣抹唔乾淨,vv位都有

所以大家都係努力幫佢地戒片

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

https://www.facebook.com/745040314/posts/10163324740385315/?d=n

International Montessori school IMS Facebook 有個幾好嘅live video,大概30分鐘左右開始講toilet training

大宅

Eighteen 發表於 20-5-18 21:07
同我女一樣大,唉,都係努力戒片中,2歲半個果時開始試,當時佢當potty 係櫈只係坐喺度,試多4-5日後見到 ...

我個2歲8個月都未戒到大小便⋯成日屙濕咗先同我講⋯9月返全日K,希望到時戒到啦

大宅

因為你女女字未ready,如果ready左,其實幾日就得。

我試過我女兩歲同佢戒,試一個星期唔得,我就放棄,跟住係到足3歲前一個月試戒,一個星期戒到,晚片同時戒埋。

首頁

尾頁

跳至