心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從仔仔入讀呢一間小學後, 性格有少少轉變.

剛入讀後一個月後, 他向我說個班長每天也掉他的擦字膠, 又把他的食物盒膠條在他面前掉到垃圾桶內, 又對我仔仔講話, 我係班長, 我只係會聽老師說, 你們要聽我說話等, 令我生氣. 我直接打電話俾班主任投訴, 可是班主任回覆我會調查, 數天後電話回覆我係誤會, 小朋友不是大人想這些嘢之類, 又話我亞仔寫字時隻手整親個班長, 唉! 總之講到係我亞仔不對. 直至有一天, 我個仔本作業被班長打一個大交叉, 我直接在班內群組說, 他的媽媽又講些不知什麼道理...

自此之後, 個班主任又話我亞仔唔專心上課, 又話唔不群, 又話說話不叻, 又話講嘢唔望住人, 又話我們老師都有留意我個仔, 佢可能係自閉. 最後, 我個仔不喜歡返學了. 我也心痛了!!! 在我角度, 雖然對方少, 但是我不忍心自己小朋友在學校飽受欺凌, 而無動於終... 點算好?

伯爵府

chowyikwan 發表於 20-5-21 07:47

剛入讀後一個月後, 他向我說個班長每天也掉他的擦字膠, 又 ...

你間小学係咩背景?有冇其他受害同学比班長恰架?找社工跟進下……

大宅

yaubb2014 發表於 20-5-22 00:05
你間小学係咩背景?有冇其他受害同学比班長恰架?找社工跟進下……

我個仔到今晚都仲有提起該位班長每天把他的刷膠掉到地上,我諗佢,心靈已受到傷害,仲同其他人有距離,點算好?

伯爵府

chowyikwan 發表於 20-5-22 03:12
我個仔到今晚都仲有提起該位班長每天把他的刷膠掉到地上,我諗佢,心靈已受到傷害,仲同其他人有距離,點算 ...

9月会否升其他班?多啲开解佢……

大宅

yaubb2014 發表於 20-5-22 07:22
9月会否升其他班?多啲开解佢……

會升同一班,用同一班主任。又再煩。

伯爵府

chowyikwan 發表於 20-5-22 12:40
會升同一班,用同一班主任。又再煩。

甘有排煩…… ……

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

雖然小朋友係自閉,但唔係智障,佢知道有問題,只係唔知道解決方法。試下叫小朋友返到課室,問下班長點解要掉佢舊擦膠。唔係叫小朋友去盤問班長,只係教小朋友先去理解問題。

大宅

happygigipig 發表於 20-5-22 13:17
雖然小朋友係自閉,但唔係智障,佢知道有問題,只係唔知道解決方法。試下叫小朋友返到課室,問下班長點解要 ...

都唔知可以同邊個講,又唔知點做好。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

chowyikwan 發表於 20-5-22 14:44

無架喇,老師唔會睬你,家長都唔會理你,自己問題,自己解決,教小朋友自己去處理。

珍珠宮

chowyikwan 發表於 20-5-21 07:47

剛入讀後一個月後, 他向我說個班長每天也掉他的擦字膠, 又 ...

咁細個受到欺凌, 而且老師偏坦班長, 我建議轉校, 因為唔想佢自細影響心智, 好多自細比欺凌, 人格會有問題, 如果小五小六仲可以保護自己, 又或者到大d就會冇把老師放得咁大, 會睇得開d.

加上自細校園生活唔開心, 唔想返學, 影響佢往後嘅發展, 比我會轉校

老師只是打份工, 細個比老師老屈偷嘢(坐後面個同學唔見左支筆, 老師唔想查, 就老屈坐係佢前面嘅我偷, 咁個所謂嘅"老師"就唔可以close file), 嗰次之後知道老師只係一份工, 同公正/道德/公義完全無關, 比我唔會因為佢一句話係自閉就信, 因為佢根本唔係專業! 佢自係係佢有偏見嘅角度之下, 純粹想settle 左個case.

大宅

樓主, 現在已覆課一星期, 仔仔仲有冇受到欺凌情況?

男爵府

chowyikwan 發表於 20-5-22 14:44

直接打去鬧個班長個阿媽

大宅

Klly1983 發表於 20-6-19 16:03
樓主, 現在已覆課一星期, 仔仔仲有冇受到欺凌情況?

今早返學,亞仔話個頑皮男仔經常笑佢遲返學,即係開學前五分鐘才到校,又哭對住我,叫我早d出門囗。唉!我作為一個家長,都愛莫能助!

首頁

尾頁

跳至