6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

上年bb八月中BB出世,跟住係漫長嘅戰役...經過左九個月感覺可以開始搵返自己...開始花一啲時間做運動,找回事業,希望喺呢度搵一啲同期嘅媽媽互相支持...八下幾時出牙仔,八下幾時企得穩陣...我覺得自己有BB恐懼症...雖然係期待新生命但亦覺得責任大到不能控制...經過多番嘗試成為人奶媽媽既經歷都好想分享比大家
一路都知道有呢個討論區但係唔知規矩,請大家多多提點

別墅

回覆樓主:

加油呀
我個B 上年7月出世 6個月識反身
8個月出牙仔 至今仍未識得爬
我做左媽媽後 肥了很多 的唔起心機做運動

洋房

青鳥dogcom 發表於 20-5-24 23:00
加油呀
我個B 上年7月出世 6個月識反身
8個月出牙仔 至今仍未識得爬

8個月出牙仔!! 唔知點解我o個個都而家9個月都仲未有呀...我嗰個都未識爬,見佢好想伸手攞一啲嘢攞唔到其實都幾好笑啊

修身對我來講都係好長遠嘅目標.....而家都係每日嘗試抽半個鐘出來做d sit up plank push up係咁意當郁動下

十個月係咪已經扶住啲嘢企到起身啦

大宅

我B都係上年8月中出世,4個月半已經出牙,而家8隻牙...成日擔心佢蛀牙最近仲好扭計㖭

洋房

HK2GOU 發表於 20-5-25 05:52
我B都係上年8月中出世,4個月半已經出牙,而家8隻牙...成日擔心佢蛀牙最近仲好扭計㖭
...

佢肯唔肯刷牙呀?我嗰個九個月都未見到牙仔

洋房

HK2GOU 發表於 20-5-25 05:52
...

點樣扭計啊

大宅

kllove1 發表於 20-5-25 14:18
點樣扭計啊

刷牙一時時肯咋,加固後刷,飲奶就用紗巾抹。見到咩都要搞,唔俾就啊咁叫。拎走佢啲嘢又叫.....

洋房

HK2GOU 發表於 20-5-25 14:30
刷牙一時時肯咋,加固後刷,飲奶就用紗巾抹。見到咩都要搞,唔俾就啊咁叫。拎走佢啲嘢又叫.....
...

其實我嗰個都係咁,放低佢嘅時候比好多玩具佢就可以捱耐d

大宅

kllove1 發表於 20-5-25 14:35
其實我嗰個都係咁,放低佢嘅時候比好多玩具佢就可以捱耐d

係,好貪玩,成日都要玩,咁你個B食嘢點?我個B好勞氣

洋房

HK2GOU 發表於 20-5-25 14:38
係,好貪玩,成日都要玩,咁你個B食嘢點?我個B好勞氣

暫時食嘢都算係OK掛,我係人奶+blw

大宅

kllove1 發表於 20-5-25 14:40
暫時食嘢都算係OK掛,我係人奶+blw

我好懷念以前餵人奶嘅親子時光自從佢出牙之後就冇啦blw....我都諗住轉...你上網睇blw資料?

洋房

HK2GOU 發表於 20-5-25 20:01
我好懷念以前餵人奶嘅親子時光自從佢出牙之後就冇啦blw....我都諗住轉...你上網睇blw資料 ...

其實係咪出牙之後就怕佢咬呀?係呀其實覺得好親密 我上網有睇,亦都買咗書,試下試下叫做用到

男爵府

kllove1 發表於 20-5-24 17:28
上年bb八月中BB出世,跟住係漫長嘅戰役...經過左九個月感覺可以開始搵返自己...開始花一啲時間做運動,找回事 ...

我B都係上年8月出世,已經有7隻牙喇

而家成日扶住嘢周圍行

複式洋房

上年bb八月中BB出世,跟住係漫長嘅戰役...經過左九個月感覺可以開始搵返自己...開始花一啲時間做運動,找回事 ...

我個八月尾出世,依家兩隻牙,8個半月識爬。依家有睡眠倒退問題,之前一路訓得好好,尼兩個星期夜晚醒一兩次,又比之前早2小時起身。你地個b係咪都係咁?

別墅

回覆樓主:

我細女都係8月尾出世,有6隻牙,識爬識扶住行喇

複式洋房

我bb上年8月中出世,差唔多9個月時出左2隻牙,爬得好快,而家會扶住行。反應超快成日同家姐爭玩具(emoji)(emoji)

人奶我都仲餵緊,每日都提自己要好珍惜。最後一胎,要好好享受餵奶的親密感~

複式洋房

我個bb 係女仔黎,8月尾出世
岩岩9個月冇耐,
佢係非常好動好鍾意郁動
4個月識轉身,5個月識爬,6個月識坐,7個月開始就學扶住野想企,8個月正式識扶住野企得穩,如果唔扶野企維持10幾廿秒就跌低,跟住岩岩9個月開始就識扶住野行啦

我果個係全奶粉b...不過佢飲奶唔多
6個月開始出牙,而加上排6隻牙,下排4隻牙

洋房

super_cat 發表於 20-5-25 20:41
我B都係上年8月出世,已經有7隻牙喇

而家成日扶住嘢周圍行

樣樣野都快過我o個個 佢都係勉強扶住企喺度咋

洋房

mcmugmc 發表於 20-5-26 21:42
我個八月尾出世,依家兩隻牙,8個半月識爬。依家有睡眠倒退問題,之前一路訓得好好,尼兩個星期夜晚醒一兩 ...

我o個個都曾經試過啊,都唔知點解突然間係咁,夜晚起身,上晝又早左起身,但係過咗一段時間又會正常返,嘗試搵返原因都搵唔到...後尾我同老公懷疑係因為我哋讃過佢好好湊 所以佢就跩....haha,所以而家都唔敢讚...我都無一啲科學啲嘅方法

洋房

Love.miriam 發表於 20-5-27 13:27
我bb上年8月中出世,差唔多9個月時出左2隻牙,爬得好快,而家會扶住行。反應超快成日同家姐爭玩具(emoji)( ...

你依家每日係咩時段餵奶啊?由幾個月之前開始加固慢慢減少餵奶嘅次數,而家一日餵三次.係呀,好珍惜

雖然有陣時又諗,如果將來有第二個又可以重溫舊夢

首頁

尾頁

跳至