夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carly.c 發表於 20-6-9 13:38

其實我曾經同佢提過離婚, 因為自己太累了, 心累, 感覺長 ...
可能係大家相處耐左, 話題都係小朋友為主, 少左講自己嘅感受, 可能好多夫妻都係會咁樣, 有D野會諗住唔講出黎都明啦, 咁就收埋左冇講出口

複式洋房

carly.c 發表於 20-6-9 13:38

其實我曾經同佢提過離婚, 因為自己太累了, 心累, 感覺長 ...

咁都未絕望既我覺得,你們之前都沒第三者或類似東西吧?

子爵府

lemon807 發表於 20-6-9 16:33
咁都未絕望既我覺得,你們之前都沒第三者或類似東西吧?

無,無第三者

男爵府

其實你覚得單親,冇愛的感覺;男人其實都可能有同樣感覺,不過佢地好少講出口。長此下去大家只會駛行駛遠,到時有引誘就會容易出事

有冇留意很多男人投訴老婆只顧仔女,自己被忽略?情況等於女人投訴老公只顧工作打機。

搵辦法同老公多d單獨親蜜時間。每兩星期兩人出去睇戲食飯...睇av係男人都會睇,吾好太敏感。加油

子爵府

Catvole 發表於 20-6-9 17:04
其實你覚得單親,冇愛的感覺;男人其實都可能有同樣感覺,不過佢地好少講出口。長此下去大家只會駛行駛遠, ...

而家真係好少2人相處時間, 我試過主動,亦提意過不如俾3個仔女去99屋企過夜,可以陪6299食飯玩下, 第二朝我地先接返佢地, 99都好想d孫去過夜,但老公唔多想, 有時係大女唔多想。
可能時間都係我地問題 我早, 佢夜,
我返公司,佢留家睇仔女, 佢返公司我留家睇仔女。
傾過, 佢自己覺得而家好好,一d問題都冇, 而我女人感覺,冇以前咁親密,現反轉係我 做主動多, 最後一次。。。俾我感到佢好似交功課咁, 之後我就唔想再唸了, 可能自己唸多左 , 還是平淡活好自己同湊好仔女。 亦因為咁俾左好大動力去減肥,保養返好個樣, 唔係為左任可人, 只係想自己改變。

子爵府

carly.c 發表於 20-6-9 20:36
而家真係好少2人相處時間, 我試過主動,亦提意過不如俾3個仔女去99屋企過夜,可以陪6299食飯玩下, 第二 ...

外人, 親人個個都話我好幸福,佢係一個好好老公,奶奶同我媽都係咁唸, 所以我唔知搵邊個傾, 亦可能大多數家庭都係咁

大宅

而家真係好少2人相處時間, 我試過主動,亦提意過不如俾3個仔女去99屋企過夜,可以陪6299食飯玩下, 第二 ...

你大女有幾大?老公多數着緊啲女,所以大女唔想去,佢好自然都Say No! 女人近40會意欲強啲。就咁聽你講,你老公好好呀,只係大家時間不合,佢咁攰都做,你不要想多了。找日大家精精神神,再玩過吧!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

自己做生意,就算放左工都要不停諗,反而打工嘅放左工就可以放鬆。壓力大,就冇心情搞情趣。可能佢曾草草進行,佢知道你不滿,男人為求一洩,會寧願睇AV自己搞掂。這一點可由呢度的男會員俾意見。
其實拍拖丶結婚丶生仔係人生不同階段,如果你俾90%時間湊仔,俾10%時間老公,你會係一個超級媽媽,但未必是一個合格的老婆。應該重新分配時間。你提議將小朋友送去6299度過夜,重拾二人世界就係一個好辦法。直接行動啦。

子爵府

soso1227 發表於 20-6-9 21:20
自己做生意,就算放左工都要不停諗,反而打工嘅放左工就可以放鬆。壓力大,就冇心情搞情趣。可能佢曾草草進 ...

我有講過, 但老公唔太想, 又有時係大女都唔太想, 反轉唸,老公喜歡仔女係身邊,喜歡同仔女一齊, 其實都係一件好事, 所以佢地唔想就算吧…
而家小朋友訓左, 我自己晚晚係房做運動,踏單車, 出一身汗再沖個涼, 睇下書等頭髮乾就直接訓了, 有時會4,5點起身, 睇下佢係唔係張床, 如果訓左梳化再拍佢入房訓, 今個星期又日日6點起身, 大女開學,下星期2個細既開埋學 可能感覺唔會咁強去在意。
其實今日講左出黎,個心輕左好多了

侯爵府

回覆樓主:

照睇應該無野,你可以試下仔女瞓咗你又未攰what's app下佢叫佢做運動。等佢想瞓或做時你又瞓咗,佢又可能怕嘈醒你。
唔好點評我

侯爵府

carly.c 發表於 20-6-9 21:31
我有講過, 但老公唔太想, 又有時係大女都唔太想, 反轉唸,老公喜歡仔女係身邊,喜歡同仔女一齊, 其實 ...

其實要維持一家五口開支係有壓力既,仲要係自己既生意,我都係做小生意,疫情依一年,咩公司都受影響,你先生點都有壓力,做左一日野,十點先返到黎,先開始佢自己既生活,所以夜晚睇電視、睇波係佢relax 既時間,而你地有3個仔女,你要早睡早起,但都係再多十年八年既事,你地40都未夠,未來既日子好長,你都多d關心下先生既工作壓力,唔係要講出口先係愛,決定生兒育女就預咗,好難好似二人世界咁只有對方,努力!

大宅

回覆樓主:

3個小朋友已經大壓力,自己生意又再會擔憂,男人好多時唔會講心底話,唔想做都理解到
去到某啲年紀,責任大於愛都正常

伯爵府

回覆樓主:

一個男人維持開支同公司一定好多野煩到要唸,何況你地唔係一個仔女,都要更加多錢維持生活。
我好明白男人全心放晒落公司會忽略家庭,因為我果個都係咁,當然唔係開公司啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

carly.c 發表於 20-6-9 21:31
我有講過, 但老公唔太想, 又有時係大女都唔太想, 反轉唸,老公喜歡仔女係身邊,喜歡同仔女一齊, 其實 ...

老公唔太想丶大女唔太想⋯⋯
你呢?你想唔想?
你將自己放得太後了,
不要令自己後悔,
做人就要取得平衡,
你又要做家務又要做公司嘢,
你都要抖抖,
仔女會長大,會獨立,
兩公婆才是一世的伴侶,
多D主動攬下丶錫下老公,
要俾佢感覺到被愛,
慢慢佢就會回應你。

子爵府

pretty_cat 發表於 20-6-10 14:56
一個男人維持開支同公司一定好多野煩到要唸,何況你地唔係一個仔女,都要更加多錢維持生活。
我好明白男人 ...

學著自己安慰自己, 我亦明白佢有佢壓力 ,雖然我唔係長期係公司。但只係唔想生活太過公式化, 有時會有種"家"的合夥人 而多過夫婦既感覺。
更早有段時間, 佢對我既每一開口, 全是公事,或工作上既安排我要如何配合等等。。 但果段辛苦時間已過去, 嗰次我亦攤開同佢講清自己感受, 照顧頭家我冇問題, 背後精神支持冇問題, 公司配合分工工作亦冇問題, 只是唔想失去夫妻已變成合伙人感覺。18年感情, 只想維繫下去。我認, 之前小朋友細同自己比較被動,所以近排改為主動些, 就算唔係床事, 其實攬一攬或2個人拖手食一餐飯都好

子爵府

soso1227 發表於 20-6-10 15:16
老公唔太想丶大女唔太想⋯⋯
你呢?你想唔想?
你將自己放得太後了,

有主動過, 睇電視攬過去, 佢都有攬下,但一陣電話響又入廚房傾, 有時係公事,有時亦都可以同姑9傾/其他屋企人(姑9有時有心事會打俾我老公傾, 佢地姊弟感情好好, 而我老公思想比較成熟,有時直頭落樓傾, 因為我地住同一屋苑,一傾有時可以12點傾到2點先返)又有好多時攬下又拎起電話打機game, 所以變成2個人, 一張梳化,一左一右, 佢打佢機, 我無聊睇電視,最後太累啦, 我都係入房訓

以前就自佢未想訓住, 佢都會陪我一齊入房上床, 只係佢係床打機game或睇電話

估唔到未到4字頭就開始要適應老夫老妻的生活了

子爵府

carly.c 發表於 20-6-10 15:41
有主動過, 睇電視攬過去, 佢都有攬下,但一陣電話響又入廚房傾, 有時係公事,有時亦都可以同姑9傾/其他 ...

近排我開始調節自己生活同思維, 我到而家仍信老公出外冇第二個, 有次情緒低落, 沖完涼睇到自己身型, 會不自覺地唸。。視覺影響男人都好有影響吧!又唔係佢都唔會因其他女人, 身型,衣著, 頭髮都可以引到佢望多2眼。所以為自己,今次的起心肝每晚運動減肥! 而對佢就隨緣吧, 佢覺得而家家庭生活開心,冇問題就ok, 我盡量唔去想,做好自己先。 有日佢問我,係米覺得有咩問題, 佢自覺感覺到我有問題,我望住佢好耐,心想有呀,但口又講唔出

子爵府

其實放去99道,你倆去睇場戲,之後食埋晚飯,再去接番小朋友又得吾得?

男爵府

carly.c 發表於 20-6-10 16:06
近排我開始調節自己生活同思維, 我到而家仍信老公出外冇第二個, 有次情緒低落, 沖完涼睇到自己身型, ...
我諗都有啲影響,我未必唔愛你,不過太肥真係冇乜吸引力,你有幾高?

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carly.c 發表於 20-6-10 15:41
有主動過, 睇電視攬過去, 佢都有攬下,但一陣電話響又入廚房傾, 有時係公事,有時亦都可以同姑9傾/其他 ...
其實有第幾個小朋友開始有老夫老妻感覺?

首頁
12345...6

尾頁

跳至