3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友由四歲開始學琴 到現在已經八個月了 現在是第三個老師第一個老師因為搬家 所以轉去琴行上課
應該是從去到琴行上課後 小孩就開始抗拒下手彈琴 只肯做樂理
問他原因就只是說很難 要出門很超不願意 一直說很難 不想上
老師也說再這樣下去也是浪費錢 (只教了一個月)
如果說小孩無法吸收 要他硬學 我就是怪獸家長 但他願意彈的話 是很快地可以學三首歌

問題就是他現在甚麼都說難 連畫畫都難 (他比較會畫車 如果想他畫他比較沒畫過的都說難)
爸爸說可能小孩喜歡馬上有成果 像是學騎腳踏車

我好煩惱如何糾正小孩這種不面對困難的性格 還有我應該換琴行嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

佢本身喜唔喜歡彈琴?又可能佢對自己冇信心,試下鼓勵下同讚多D

水晶宮

回覆樓主:

佢本身對彈琴畫畫有無興趣?
我剛俾我女去學琴,學咗兩堂又係琴行,老實坐定定對我女嚟講好悶,學咗兩堂無再上了。
你小朋友會唔會係無興趣所以無心機無耐性所以覺得難?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

真係要睇小朋友興趣,我自己細個都有學鋼琴,我其實好想彈啲輕鬆好聽嘅曲譜,但我嘅老師次次都要我練SCALES,又彈好多我唔鍾意嘅古典音樂,仲要難度一路一路加上去,搞到自己冇晒興趣去彈,次次練琴同覆琴都好似做苦差咁。

妳可以多啲同小朋友傾吓,了解吓係老師問題定係佢本身真係麻麻地學彈鋼琴,如果佢興趣唔喺呢方面,慳番啲錢做其他嘢好過。

大宅

回覆 Nbs 的帖子

有想過可能去了琴行之後 我都沒陪他練琴 因為一周上兩次課 我就沒再跟了或許因為他覺得彈得再好我也聽不到吧 所以我們決定一周只上一次 然後陪他練琴
如果再不行就不學了吧 藝術也不只音樂 美術也是可以 (小孩似乎比較喜歡畫畫)

大宅

回覆 親親小孩子 的帖子

我都想可能古典樂譜對我小孩來說很無聊 因為當初他想學彈琴 是看到學校老師彈的歌都很愉快
如果學流行曲電子琴會不會好一點?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

謝家大少奶 發表於 20-6-9 17:55

我都想可能古典樂譜對我小孩來說很無聊 因為當初他想學彈琴 是看到學校老師彈的歌 ...

電子琴玩法其實好唔同,按琴鍵力嘅度好唔同,睇吓妳想小朋友當興趣定將來想真係有門手藝。

不過我自己睇法係,如果佢本身係喜歡彈琴,可以繼續學鋼琴,但就搵啲興趣班俾佢,唔好係為咗考級而學,佢有心想學上去就自然會有要求。

大宅

謝家大少奶 發表於 20-6-9 14:18
小朋友由四歲開始學琴 到現在已經八個月了 現在是第三個老師第一個老師因為搬家 所以轉去琴行上課
應該是 ...

首先學琴係咪佢自己話鍾意先~ 如果唔鍾意就無謂迫佢學~ 其實如果唔係考級既,可以學一啲佢鍾意嘅歌!另外畫畫,可以同老師傾下~畫啲佢有興趣嘅內容, 我仔之前都唔鍾意畫畫,但係我成日讚佢,愈來愈有進步~可以試下

大宅

學琴是他說要學的我們沒有要求他考證書 但不想他不面對困難 學甚麼都半途而廢

大宅

回覆 infong2011 的帖子

琴行鋼琴都係古典樂電子琴可以學流行樂

子爵府

謝家大少奶 發表於 20-6-10 11:59

學琴是他說要學的我們沒有要求他考證書 但不想他不面對困難 學甚麼都半途而廢
佢仲細,可能彈古典曲同佢預期有好大落差,呢個年紀學嘢要講興趣,睇吓可唔可以同琴行傾吓,揀啲大路啲嘅曲譜?又或者會唔會係個老師太嚴,要求太高,搞到佢覺得冇成功感,冇心機彈?

學咗電子琴,佢就更加唔會想學鋼琴

大宅

我問問琴行其實也沒說他一定要學鋼琴 只是希望他在音樂有點培養這樣吧
對我來說電子琴也可以
(小孩昨晚臨睡前和我說 他不想學琴)

子爵府

謝家大少奶 發表於 20-6-11 11:39

我問問琴行其實也沒說他一定要學鋼琴 只是希望他在音樂有點培養這樣吧

我諗日後都係安排啲短期興趣班俾佢上吓,真係有心學先再長期學

禁止訪問

大宅

回覆 huiyangsima 的帖子

對呀

首頁

尾頁

跳至