夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有没人會跟我一樣,想為了小朋友離婚。大仔有ADHD,佢爸爸根本唔識同佢相處,以前細時唔覺,宜家2年級,真系小小問題就吵,其實我自己同仔相處認為佢好乖,有禮貌,但系同佢老爸就火星撞地球,今日又吵,佢爸爸對佢說無佢批准唔準開冷氣訓,唔準飲屋企飲品,又話你唔中意我可以搬走去伯父屋企住。
我好唔中意老公如此處理問題,根本系負氣說話,口不擇言,所以仔對住佢時都一樣口不擇言 。但系我老公根本唔想過佢自己有問題,系仔唔乖。
每次吵我都想離婚,我覺得佢系傷害我仔甚至教壞仔。

大宅

龍琪 發表於 20-6-17 19:00
有没人會跟我一樣,想為了小朋友離婚。大仔有ADHD,佢爸爸根本唔識同佢相處,以前細時唔覺,宜家2年級,真 ...

如果娘家有地方,我會同阿仔返阿媽度住。小朋友呢段時期發展好緊要。睇下大家冷靜完可唔可以體諒多啲。

大宅

我個仔都有ADHD,再加上佢情緒控制問題,同你case一樣,兩日前先嘈完交,我都諗緊好唔好離婚

大宅

龍琪 發表於 20-6-17 19:00
有没人會跟我一樣,想為了小朋友離婚。大仔有ADHD,佢爸爸根本唔識同佢相處,以前細時唔覺,宜家2年級,真 ...

可能你花啲時間理解下點解樣樣都唔比,背後一定有原因

大宅

AudiQ7 發表於 20-6-17 20:56
如果娘家有地方,我會同阿仔返阿媽度住。小朋友呢段時期發展好緊要。睇下大家冷靜完可唔可以體諒多啲。
...

同意。處理左小朋友嘅事先。可能先生受不住壓力作出的異常反應,為母則強,好多時在處理小朋友的事情上,母親往往是較強的一方。當母親和妻子的角色難於兼顧時,我會選擇做好母親這一邊,妳仔仔與妳相處時咁乖,再加上妳嘅悉心教導,一定會有好好進展!加油,祝福妳和仔仔!

子爵府

你C6冇耐性,佢放工返嚟根本只想靜靜地,但有個ADHD仔點可能會靜靜地!

好多時候仔仔根本控制唔到自己嘅行為, 唔理解嘅大人就成日對佢哋打打駡駡 !以前我C6成日同個仔講反話,小朋友根本就唔明你真正嘅意思,就信以為真!呢樣都係以前我成日同C6鬧交嘅原因!
所以經常為咗仔仔鬧交亦導致夫妻問題出現,我地直頭斷續續咁樣鬧咗成年交,因此直頭係成年冇房事!

子爵府

事實上我C6根本接受唔到仔仔有adhd 同亞氏保加,我當時叫佢一齊同我去協康會上家長班,佢都覺得 嘥時間!

你話佢哋點會理解到或者體諒到小朋友嘅問題?更加唔好話叫佢哋去處理!

子爵府

仔仔細個嘅時候,因為食飯時旭嚟旭去,C6就話:你唔想食呀!咁你唔好食啦,行開喇!咁你話咁細個嘅小朋友,邊度明你真正嘅意思?咁仔仔就真係走開!大家都知道個結果,就係C6即刻發癲鬧仔囉!

珍珠宮

樓主要冷靜啲
已有研究證實過ADHD係會遺傳
我覺得你老公係無心
因為佢自己都有
只係以前年代唔興check有冇ADHD
不如你search下資料
叫你老公自我評估下
你又改變下心態
包容下老公
其實你老公都唔想
好可能佢都控制唔到

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-6-17 23:24
你C6冇耐性,佢放工返嚟根本只想靜靜地,但有個ADHD仔點可能會靜靜地!

好多時候仔仔根本控制唔到自己嘅 ...

我老公都系啊,昨日已經又再同老公傾左,希望真系有改善。

複式洋房

yurijm 發表於 20-6-18 09:18
樓主要冷靜啲
已有研究證實過ADHD係會遺傳
我覺得你老公係無心

我早就覺得佢有,佢自己以前同佢爸爸都系一樣,所以佢20歲就自己出來供樓住,昨晚已經傾左,希望有再進一步改善,一邊系老公一邊系仔,我怕被佢俩個影響我情緒,

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-6-17 23:28
事實上我C6根本接受唔到仔仔有adhd 同亞氏保加,我當時叫佢一齊同我去協康會上家長班,佢都覺得 嘥時間!

...

我老公都會啊,幼稚園時做訓練,佢雖然支持,但系唔明白做咩野,同埋ADHD系唔可以食朱古力,佢就成日哄仔開心就買,根本無戒口,

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-6-17 23:35
仔仔細個嘅時候,因為食飯時旭嚟旭去,C6就話:你唔想食呀!咁你唔好食啦,行開喇!咁你話咁細個嘅小朋友 ...

行開喇,這3個字佢都成日講,所以我直頭教俩個仔,所以我話我老公,仔就系你個影子,你覺得佢衰其實就系覺得你自己。跟住我老公話就系想教好仔,唔想仔同佢一樣(口臭,無耐心,)我就話你就要開始留意自己一言一行,改變你的壞習慣。希望佢做到。不過我都無抱好大希望。

子爵府

龍琪 發表於 20-6-18 10:38
我老公都會啊,幼稚園時做訓練,佢雖然支持,但系唔明白做咩野,同埋ADHD系唔可以食朱古力,佢就成日哄仔 ...

仔仔細個嘅時候,六點鐘之後唔會畀佢飲汽水朱古力或其他甜嘅嘢!

如果同親戚長老等食飯,通常我要佢食咗大半碗飯之後先至可以飲汽水!

子爵府

龍琪 發表於 20-6-18 10:36
我早就覺得佢有,佢自己以前同佢爸爸都系一樣,所以佢20歲就自己出來供樓住,昨晚已經傾左,希望有再進一 ...

協康會同賽馬會都有類似嘅課程畀家長, 氹下C6一齊去上呢啲講座啦!
我記得以前阿仔細嘅時候,協康會都會搞一啲旅行或者係去麥理浩夫人渡假村兩日一夜嘅!小朋友就第二日早上有哥哥姐姐帶住佢玩,父母就會係營內上堂!

子爵府

龍琪 發表於 20-6-18 10:33
我老公都系啊,昨日已經又再同老公傾左,希望真系有改善。

你要有心理準備,C6係唔會傾一次就得!
我在10幾年間,我真係不停不停不停咁樣提佢!

最慘係個仔做錯一啲嘢,C6就話已經教咗講咗三四次都係咁,我話你要當佢每一次都係第一次,佢地真係 左耳入右耳出,但如果仔做啱咗你就一定要明確讚佢!

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-6-18 11:35
你要有心理準備,C6係唔會傾一次就得!
我在10幾年間,我真係不停不停不停咁樣提佢!

已經有準備了,所以我一定會上來发牢騷。其實我覺得教老公比教仔麻煩,

子爵府

龍琪 發表於 20-6-18 11:37
已經有準備了,所以我一定會上來发牢騷。其實我覺得教老公比教仔麻煩,
...

你講得非常之啱

首頁

尾頁

跳至