3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問除左法國國際學校,大家知吾知邊間幼稚園有教法文?因為驚之後返加拿大,BB嘅法文連接吾到。

大宅

2018復活節勳章

YT2019 發表於 20-6-21 20:30
想問除左法國國際學校,大家知吾知邊間幼稚園有教法文?因為驚之後返加拿大,BB嘅法文連接吾到。
...

sorry...你驚佢去到加拿大過多一年已經唔肯同你講中文仲好....

heavenlycreat21    發表於 20-6-25 16:33

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

提早返加拿大得唔得?

複式洋房

vivibabyvivi 發表於 20-6-22 15:44
提早返加拿大得唔得?

要搵到工先得...短期內吾係咁容易

複式洋房

mikis 發表於 20-6-22 12:24
sorry...你驚佢去到加拿大過多一年已經唔肯同你講中文仲好....

我D朋友嘅小朋友返到加拿大,個個都識講流利廣東話...因為多倫多同溫哥華好多華人...加上屋企又講中文。

大宅

2018復活節勳章

YT2019 發表於 20-6-22 20:51
我D朋友嘅小朋友返到加拿大,個個都識講流利廣東話...因為多倫多同溫哥華好多華人...加上屋企又講中文。
...

我唔知你小朋友幾大,我自己當時基本上圍住自己嘅咩人都有,就係無香港人

我讀書成班得我一個香港人,我真係除左買餸之外完全無機會講廣東話,最後退化到返黎香港揾工比人問我係咪真係香港人...
我姑仔d朋友由grade 7識,到而家溝通都係講英文為主...
我老公d表兄弟姊妹全部都係溫哥華大,最細歲幾就過左去,除父母外都唔願講中文...
我女都唔係唔識講,我地都會同佢講,但佢preference一定唔係中文...

係溫哥華住一樣可以學到英文,你要係華人圈生活我亦唔會阻止,自己取捨就ok。

首頁

尾頁

跳至