0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

plz delete

別墅

BB有被嚇親過?或者訓前唔好比BB太興奮

男爵府

terence_1000 發表於 20-7-14 00:26
BB 5個月大,已戒夜奶。
每晚10pm至11pm放BB落BB牀,關燈,放音樂。
好快就開始哭,然後喪哭。好似痴咗線一 ...

係咪安全感唔夠?5個月仲好細,如果要抱氹瞓其實未嘗不可。

大宅

食飽奶我會哄 bb 瞓,瞓冧左先會放落床,通常半個鐘,另外,bb床係咪好大?bb係咪無安全感?

禁止訪問

大宅

大攰都有可能, 佢飮奶同作息時間係點?千祈唔好發bb脾氣

大宅

terence_1000 發表於 20-7-14 00:26
BB 5個月大,已戒夜奶。
每晚10pm至11pm放BB落BB牀,關燈,放音樂。
好快就開始哭,然後喪哭。好似痴咗線一 ...

我個女都係五個半月大,佢原本都可以飲住奶瞓著就放上床瞓到天光,最近呢星期佢瞓著半個鐘至59分鐘左右就突然大哭醒來,之後就好似你個b咁喪喊,要抱先收聲,之後就明明好眼瞓都唔肯瞓,要周圍望,放返佢落床就玩奶咀唔願訓,哄佢瞓就大喊,唔理佢喺床佢自己整來整去攪個幾兩個鐘先自己瞓返,通常都1點幾兩點

複式洋房

其實,幾個月BB訓覺會喊不是問題,認為BB天生可以自己入睡的大人先有問題⋯嬰兒不是機器人,關燈聽音樂做足曬BB就可以入睡。每日活動量不同,喊有很多原因,可能未想訓想繼續玩,可能想飲奶(不是戒了夜奶就不會想飲返),可能單純想媽媽安撫抱著入睡⋯⋯不如放下執念,好好滿足BB需求。我個仔係奶睡,晚晚訓覺時間不同,半夜有時醒好多次都要再奶睡或企起身抱下,我都由得距。睡眠短入睡難的嬰兒係常態,小孩總會長大。

首頁

尾頁

跳至