自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

就算唔理噴出來D煙有冇帶菌,一吸一噴(吸煙的動作)已不停有飛沫横飛,射程沒有打噴嚏咁勁啫

二手煙似唔似carrier 或煙霧機咁就散佈D菌去遠D的地方就唔知

男爵府

yankiyan 發表於 20-7-16 17:01
佢除口罩食緊煙途中撞到個frd
咁個frd就係佢無帶口罩既情況下同佢吹左陣水
所以中左 ...

個frd有帶口罩都中?

珍珠宮

元朗73 發表於 20-7-16 16:58
張醫生剛講其中一患者同朋友吹水,當時朋友食係緊煙及已確診,而家吸二手煙呢位係今日確診。
...

有傾計架下

珍珠宮

拉低口罩食煙,吹水吹到口沫橫飛,可能咁中招。

侯爵府

03423 發表於 20-7-16 23:25
個frd有帶口罩都中?

應該係

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好早期已講過,病毒可以氣溶膠方式傳播,煙霧,打邊爐,蒸氣,沖涼熱氣等,都可傳播病毒。

所以而家一見人食煙,已立即避開。

氣溶膠(aerosol),是由固體或液體小質點分散並懸浮在氣體介質中形成的膠體分散體系。通俗簡單來說,氣溶膠就是空氣中穩定分散懸浮的液態或固體小顆粒,肉眼看不見。

所謂"氣溶膠傳播",即飛沫混合在空氣中,形成"氣溶膠",吸入後導致感染。

wcpcelia    發表於 20-7-20 14:56

珍珠宮

回覆樓主:

https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20200716/s00001/1594804496110/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8Ecovid-19%E7%99%BE%E7%A7%91%EF%BC%88%E4%B8%80%EF%BC%89-%E6%96%B0%E5%9E%8B%E5%86%A0%E7%8B%80%E7%97%85%E6%AF%92%E8%A7%A3%E6%A7%8B-%E4%B8%96%E8%A1%9B%E4%B8%8D%E6%8E%92%E9%99%A4%E5%AE%A4%E5%85%A7%E5%8F%AF%E7%A9%BA%E6%B0%A3%E5%82%B3%E6%92%AD%EF%BC%88%E6%9B%B4%E6%96%B0%E7%89%88%EF%BC%89

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

究竟幾時至肯立法唔俾人喺街拉低個罩食煙,有d衰到一路行一路食做火車頭,後面d人受哂,日日返工都撞到呢d人,個個一落樓就點煙,真係好忟

侯爵府

TunTsang 發表於 20-7-16 17:01
OMG, 迫於無奈要返工, 以後出街要左閃右避去避開2手煙. 分分鍾避都避唔到 ...

我不嬲都避,最憎D人喺街食煙吹埋嚟

男爵府

yankiyan 發表於 20-7-16 23:28
應該係

甘好驚wo,有時出街D人食煙行起佢後面都吸到二手煙,咪有機會

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我理解係兩個人一齊食煙吹水中。

珍珠宮

珍珠宮

bigyanb 發表於 20-7-17 01:58
我不嬲都避,最憎D人喺街食煙吹埋嚟

我都係,佢行得快,我閉氣等佢行左先

佢行得慢,我就閉氣快跑過佢

侯爵府

03423 發表於 20-7-17 12:57
甘好驚wo,有時出街D人食煙行起佢後面都吸到二手煙,咪有機會
應該主要係比佢個frd d飛沫惹到

大宅

一向二手煙都勁多菌,吸佢個啲慘過自己食,吸煙人士將身體啲菌呼埋出黎

男爵府

環保接龍勳章

一諗起自己吸入二手煙,等於吸咗食煙果個肺入面噴出嚟嘅嘢就想嘔。好想有法例禁啲人喺街度食堂。如果要食,要搵個膠袋笠住佢自己個頭先准食。

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

無罩吹水15分鐘,中招!

首頁

尾頁

跳至