懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日26週,公立第一次見醫生,首先係登記處俾錢,跟住入去驗小便、量血壓、磅重。

簽同意書即時打百日咳針,姑娘會開針卡俾你。

之後聽健康講座,姑娘講得好詳細,好有heart!填問卷,之後姑娘會返你之前的驗血報告。

最後就係入房見醫生,會聽你心肺同BB心跳。醫生搵左好耐先搵到BB心跳,聽到心跳就無comments。

之後睇返我俾佢的報告,我之前睇家計會、兩個私家醫生的報告,都有啲婦科小毛病。

喺家計會做抹片發現有異常,醫生問我幾時做架?我話係上年做,最近期的報告黎既。醫生即鬧:“點解你有HPV仲懷孕!?出面醫生叫你幾時再做HPV檢查?” 我話3年內,佢又好勞氣:“你依家有問題仲等3年,生完要即刻做檢查。佢後尾揭下報告又睇到HPV negative,就改口話:“應該係過濾性病毒黎,不過都建議你產後即刻去檢查”

佢見到我做過肌瘤手術,就問:“肌瘤幾大?生得深定淺?私家有冇建議你開刀定可以順產?” 我話有,佢問我邊度有寫,仲搵左好耐,我指俾佢睇喺邊度...

全程佢一論咀係咁講嘢,我都無得講。叫我交私家的報告黎俾佢睇,佢係唔睇亦唔多相信。

由於為免呢個討論區或我本人收警告信 律師信,所以唔會開醫院同醫生名。

以上純分享,唔係話呻啲咩,你亦都可以唔信有以上事情。多謝!

大宅

唔明點解公立既醫生係唔會信出面私家醫生寫的報告同信件
喺公立見醫生唔駛恒旨意問野,佢係答你唔到,帶報告去佢係唔會幫你睇,你自己去私家再檢查啦,依家疫情嚴重我都減少左去私家照超聲波

男爵府

公立醫生有時語氣一般,佢地時間真係好寶貴,唔係趕到唔想聽我講嘢已經好感恩... 我遇到的so far 都友善,問病歷咪照講,幾時驗過乜,結果係點,口講就ok也不用拎咁多報告出來,無俾人質(不過我無提係出面做過T21由得佢地信自己oscar)

私家照到懷疑唔妥,寫信叫我返公立跟,都安排得得好快(最後發覺無事),醫生睇完封轉介信仲話出面醫生都照得幾comprehensive云云...... 佢地見我有去私家照又會問我唸住去邊度生,我如實說唸住公立生只是好間唔中先出去照一次,都無講啲乜又無藐我

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你咁快打百日咳針
我30wk都未俾打住
問姑娘佢話下次先俾打

大宅

JlIl 發表於 20-7-23 07:32
你咁快打百日咳針
我30wk都未俾打住
問姑娘佢話下次先俾打

我尋日去檢查,派咗張通告,都係26-34週可接種。
姑娘會盡量排同一日,可能就係34週同你產檢+打針一次過。

首頁

尾頁

跳至