自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

仲有工人知道你陀孖未?佢要一打三分分鐘唔撈(touchwood)

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你夠膽工人睇bb?
就算請多個, 都睇唔到3歲+2個new born

男爵府

babyadatotoro 發表於 20-7-26 23:31
想請教,如果已有一個大仔(快三歲),依家有左孖胎,無有四大長老,同老公都係全職(返shift),依家有一位 ...

我一個工人湊4個,一個new born , 三個小朋友,好感激呢位工人肯留低,一來佢來香港的第一份約,可能吾想斷約吧!二來我又加左錢比佢!我同佢講:基本上三個小朋友反全日,佢都係只負責湊個bb同煮飯家務!依家疫情,小朋友吾使反學,亦都好彩我吾使反工,留屋企度幫下佢手!但我對佢要求極低,除了基本家務,煮飯買送湊小朋友我都會幫手,有時我仲忙過佢,我盡量吾會洗到工人盡,雖然工人清潔真係麻麻地,但我常日同自己講:個工人的功能性只係在湊bb,同埋我吾使甘困身,方便行開行埋有人幫我睇住小朋友。3個小朋友以上,若只請一個工人,要預左自己同個工人係partner,工作一齊share

複式洋房

siulili 發表於 20-7-27 00:21
真係唔可以請多個工人,就同老公夾shift, 其中一個要拍住個工人一齊湊bb

我依家就係呢個打算,再請鐘點幫下手,諗起都煩(emoji)

複式洋房

queenie3y 發表於 20-7-27 02:51
我一個工人湊4個,一個new born , 三個小朋友,好感激呢位工人肯留低,一來佢來香港的第一份約,可能吾想 ...

我大仔原本都安排左全日,但依家疫情(emoji)好難攪

珍珠宮

你會keep住返全職? 如果係,請多一個工人,另請長老幫忙睇住。好難將初生b,仲要孖b就咁交俾工人照顧,因為太忙,工人唔知會唔會求其,或燥底。一定要有個親人係身邊睇實。無長老幫忙,或者要自己加工人睇住。自己幫手睇既話,我諗一個工人都夠,自己就做多少少。無自己,要長老既話,要請兩個工人。

男爵府

babyadatotoro 發表於 20-10-3 08:30
我依家就係呢個打算,再請鐘點幫下手,諗起都煩(emoji)

湊初生已經係一份full time job 如果你同老公都有返工 真好難抽時間湊初生 唔返工的時間都要休息 除非你同老公都好捱得 頭三個月真係好辛苦

首頁

尾頁

跳至