3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

snorlax 發表於 20-8-2 23:44
回覆 Deshanemama 的帖子

六點就停佢水真係太早,因爲我地本身連飯都未食。同埋醫生都話千祈唔好因為怕佢 ...

我朋友個醫生唔係咁講喎,佢兩個B都係兩歲就戒,5點半後冇飲水,口乾就一啖仔濕下口咋,佢話係醫生教,不過佢既小朋友好早訓,7:00至7:30訓

雖然真係可以佛系,但 如果學校搞宿營,唔通真係唔參加,參加既又冇理由著片,大人就會理解,但同年紀既一定會笑佢

禁止訪問

男爵府

snorlax 發表於 20-8-2 22:17
我個女就快10歲,每星期平均都有兩三晚尿床,有睇開醫生話同我老公細個一樣先天性膀胱細同膀胱肌肉發育未健 ...

等你囡囡訓到咁上下可能12點叫佢起身 vv一次又得唔得?

男爵府

我仔今年8 歲也要穿片
因為疫情二月年假后鼓勵佢唔用片,起初佢不太想唔穿,但我哋會叫佢起身夜尿,1-2 個月后連夜尿也不用。
每一個月我鼓勵佢介片成功咗第幾個月,比佢知有決心係有可能做到的!

複式洋房

不過其實成十歲都仲著尿片?系咪臨訓前飲得多水阿?

大宅

wongkayue 發表於 20-8-8 00:55
你會唔會考慮用隔尿床墊? 墊住訓, 就算半夜瀨咗都唔洗換床單住.
阿囡張床依家長期墊左護墊,瀨咗起碼唔會濕床褥,但都要換衫換褲換床單

大宅

oj_jojo 發表於 20-8-12 17:49

雖然無乜辦法處理,但人總是要面對現實,畢竟已十歲,學校 ...
點講好呢,阿囡讀小學三年級開始我都嘗試過好多次唔比佢著尿片,半夜自己辛苦啲抱佢起身去廁所,又試過比尿壺佢係床上面VV,有時真係唔會瀨,但有時第朝起身都係濕,即係佢夜晚唔止瀨一次。我同老公本身都要返工,半夜有時連我自己太累都醒唔到,平日返工好花精力,返到屋企都食完飯同阿囡溫習或玩一陣我已經想上床瞓,第朝六點起身做家務整早餐,而家我老公又上左大陸睇住間公司有排都未必返到黎,夜晚後都朝早就得我一腳踢睇住阿囡,平日就交比個住同屋苑阿囡同學家長幫手睇,我都想嚴肅啲幫阿囡解決尿床問題,發覺人越大越無精力,自己做咗輪見囡囡無咩大進步又放棄,周而復始,唉。

大宅

Cordelia78 發表於 20-8-14 21:41
我仔今年8 歲也要穿片
因為疫情二月年假后鼓勵佢唔用片,起初佢不太想唔穿,但我哋會叫佢起身夜尿,1-2 個 ...
疫情間我都試咗一過凍天就唔買尿片比佢,放個尿壺係床隔離比佢應急用,又自己set好晒鬧鐘01:00響佢去廁所夜尿,有時鬧鐘未響已經濕咗,又時醒到但半夜三四點又賴多獲,有時就全晚都無事,後來我因為要晚晚醒多次搞到第朝好無精神影響我工作,阿囡扭計話唔介意著返尿片,心軟自己又累之下就比佢繼續用片,佢自己押自己換自己沖身,我叫做理少樣野...

大宅

snorlax 發表於 20-8-19 14:20
點講好呢,阿囡讀小學三年級開始我都嘗試過好多次唔比佢著尿片,半夜自己辛苦啲抱佢起身去廁所,又試過比尿 ...

其實你女都十歲,理應自理能力唔會差,什麼煮飯,整簡便早餐都應不成問題,就算全日待在家中,都應唔需要你擔心。尿床,話佢知我唔會再買尿片,濕左,就自己洗番乾淨衫褲床單,這是一種責任。媽媽我(emoji)是工人。每人做好手尾,做家務變得輕鬆,父母越做得少,小朋友先有成就。再者,返工,家務等真係咁重要,每人優先次序唔同,小朋友成長時間一去不返,一年又一年,係咪仲要肯定佢大d一定會好,就放軟手腳,乜都唔做。要讓女女獨立起來,要狠心

大宅

回覆樓主:

我都剛剛幚我個女成功戒完夜片,用了差不多一年時間。 完全明白媽媽個種半夜起身累,洗床單但是又好想小朋友快d戒的心態。
其實醫生都講了原因,可能真系比多d時間個女咯。我相信呢幾年你應該咩方法都試過,逼呀,獎勵呀等等。 希望時間可以幚到你們,衹要時間到,就可以戒片成功了。

男爵府

我用3年幾時間先無尿床, 5yr 后無比片,上學日8:30pm 上床, 12点叫去小便一次, 都係會尿床, 近1年戒凍飲品雪羔, 及増加補腎湯水 先有改善, 記住戒得好認真先有效果, 而加1個月尿1次左右, 我當佢解決左啦.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

其實可能家長平常心去面對可以,已經知道原因,亦以後會改善,咁不如宜家支持女女,可能件事更加好。旁人我地只能說一句,媽媽加油~

大宅

我想問有沒有醫生介紹,我仔8歲了,也同樣有問題

大宅

snorlax 發表於 20-8-19 14:33
疫情間我都試咗一過凍天就唔買尿片比佢,放個尿壺係床隔離比佢應急用,又自己set好晒鬧鐘01:00響佢去廁所夜 ...

加油樓主,我相信乜野方法你也試過

大宅

疫情間我都試咗一過凍天就唔買尿片比佢,放個尿壺係床隔離比佢應急用,又自己set好晒鬧鐘01:00響佢去廁所夜 ...

上來呻下也好,我女用夜尿alarm 2個月先戒到片,相信你女也試過,我睇瑪麗醫生叫我買,因我之前吾適合做尿流測試,所以叫我買alarm

大宅

其實如不是本身已無尿床,但變有尿床,就反而膽心啲,但如由細到大都keep住有尿床的話,你們就不用太膽心,我有朋友個囡都係感,去咗排政府跟進,醫生話100個就有一個小朋友會係感,最主要是佢哋發育未完成,所以當佢哋發育時,一標高,就唔覺唔覺感自己戒咗,我朋友個囡,現在已18歲,已正常返好耐

複式洋房

我好明白你,我仔8歲,都有呢個問題(我地兩邊家族都冇呢個問題),咁耐以來未試過一晚唔濕,又係瞓到好冧濕成晚都
唔醒,好易凍親,唯有一直著片,喺兒科跟進。

我從無怪責或抱怨過佢,因為佢真係冇能力,唔係唔想(先唔好假定佢地懶,著片都唔係一件舒服嘅事,我地每個月都好明白)。

最近一覆診,原本想叫醫生比佢食藥,始終大個仔,要解決個問題,即使有副作用都想試下,個醫生好好,佢提議我地不如趁停課期間,試下唔好著片,因條片令佢太安心瞓。

我地都好慘烈,試過一晚濕3次,即棄床墊,重用床墊,3張被全部濕晒,第二日洗到傻,計過佢兩3個鐘就濕

複式洋房

mikelma 發表於 20-8-28 03:43
我好明白你,我仔8歲,都有呢個問題(我地兩邊家族都冇呢個問題),咁耐以來未試過一晚唔濕,又係瞓到好冧濕 ...

之後我地一家人好認真開家庭會議商討,嚴格執行日間要飲夠水,晚上7點後禁水,一晚叫佢3次起身,每次必定要佢醒晒起身自己去廁所,濕咗要自己洗完衫先可以瞓。

雖然依家仲有濕床,但總算有少少進展,至少由濕晒都唔知,到依家濕少少會醒,叫我起身幫手,過程係超級辛苦,冇覺好瞓,我依家就係處理完阿仔,自己瞓唔返 但我地唔幫佢,佢地自己又點有能力處理? 我地冇呢個問題嘅人,係唔會明白佢地內心嘅掙扎

明白每個人屋企狀況唔一樣,但我覺得要比小朋友知道,我地係同一陣線,想幫佢,一齊努力。我成日都同自己講,為母則強,同自己打氣。 媽媽,你都加油!

大宅

爸B勳章

回覆樓主:

我小朋友9歲,同樣有潰尿情況,由細都大都係咁,6歲開始睇政府兒科,都係跟進下 冇改善過,另外再間唔中睇下中醫調理,直到而家都無好轉,中西醫都睇晒,唔知咩原因,出奇地係2月-9月停課期間,冇做過任何野,1日訓成10個鐘都無潰尿,係1次都冇,諗住好開心啦,終於都冇事,點知係人地小一復課日開始,又重新每日潰尿既情況出現,有人就問我係問壓力問題呀,我都唔知,因為平時小朋友唔覺有唔開心,或者特別情況出現,不過我而家都搵左社工,試下睇下係咪壓力問題令到潰尿啦
我地由3歲戎片後都著過片,只係墊尿墊,又初初用可洗果d尿墊,洗到人都癲,改用即棄尿墊

洋房

要用尿墊,起碼唔使次次搞餐死,小朋友介片10點打後唔好飲水,你可以試下提前,夜晚再叫醒區去兩次,慢慢睇下有無改善。其實區都好辛苦

首頁

尾頁

跳至