自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次用這家集運公司香港集x(hkship express)就賴曬野。唔見左我800幾蚊貨一大箱唔賠。是在他們的集運倉整唔見的。一開始話唔見了,會賠比我,點知過了大半個月問距幾時賠賠幾多,距就話要14-30個工作天處理,點知一個月過去了就以各種理由唔賠比我,話我無法提供付款憑證等等(因為我件貨不是在淘寶買的,因為疫情關係是我屋企人寄比我的何來的淘寶付款憑證)。還講我fb, 電話號碼屏蔽了,大家千萬不要用尼間集運公司。今次算我倒霉運到黑心公司,希望大家唔好經歷我所經歷的,慎用香港集運公司。

珍珠宮

2023年兔年勳章

hanamokuba 發表於 20-8-6 12:22
第一次用這家集運公司香港集x(hkship express)就賴曬野。唔見左我800幾蚊貨一大箱唔賠。是在他們的集運倉整 ...

好衰

琥珀宮

第一次用這家集運公司香港集x(hkship express)就賴曬野。唔見左我800幾蚊貨一大箱唔賠。是在他們的集運倉整 ...

登記做集運時,有無寫是何貨品及價值?

運費多少?見佢網頁寫,最多也只是賠運費三倍

複式洋房

木土土 發表於 20-8-6 12:54

登記做集運時,有無寫是何貨品及價值?

尼間野登記集運時無得寫何貨品同價值,距D貨根據會員名自動上架的。唉!下次唔係淘寶買的貨一定要同集運寫講清楚入面有咩貨

琥珀宮

hanamokuba 發表於 20-8-6 13:26
尼間野登記集運時無得寫何貨品同價值,距D貨根據會員名自動上架的。唉!下次唔係淘寶買的貨一定要同集運寫 ...

乜都無寫又無單,真係好難估賠償金額。
而且T&C寫咗最多賠3倍運貨,追到金額都好少錢。

水晶宮

2024勳章

咁無付款憑證又真係難確定你損失係幾多,唔通你話係十萬八萬都照賠?口説無憑,都要講證據呀

複式洋房

czl115 發表於 20-8-6 13:58
咁無付款憑證又真係難確定你損失係幾多,唔通你話係十萬八萬都照賠?口説無憑,都要講證據呀

...

我有幾樣野係之前係淘寶買的,我屋企人都寄了比我,我都發曬比距了,有幾樣淘寶買的有付款憑證都唔賠。距之前話最多賠500的,一開始what's app 講左。我話再拖唔賠就報警,距今日what's app仲理直氣壯復叫我去報警,都唔知係未有黑社會背景

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

冇付款憑證又真係好難賠喎!你家人寄比你,佢冇keep單嗎?

複式洋房

hanamokuba 發表於 20-8-6 14:02
我有幾樣野係之前係淘寶買的,我屋企人都寄了比我,我都發曬比距了,有幾樣淘寶買的有付款憑證都唔賠。距 ...

附上聊天記錄供大家參考。想請問我可以點追討賠償,有咩方法?

水晶宮

2024勳章

你係淘寶買嘅嘢,地址係送集運定係你內地親人嗰度?

子爵府

牛年勳章

唔係好明,集運前,樓主,有無寫清楚集運地址?呢間之前搬左倉,集運俾錢後,我習慣將貨品單號報o係會員網,集運過多次,每次都分幾間唔同淘寶店,都無問題呀!係有時有過關查車查得耐,就試過遲收貨,佢網址都會寫出黎。。。

複式洋房

竇漪房 發表於 20-8-6 14:03
冇付款憑證又真係好難賠喎!你家人寄比你,佢冇keep單嗎?

好多都係街市買的藥材,所以無單啊,就算keep單距都可以話點證明張單噶野全部係曬個箱入面。有淘寶付款憑證果D都全部send曬比距了,果度有500幾蚊600蚊了,距都唔賠

複式洋房

czl115 發表於 20-8-6 14:13
你係淘寶買嘅嘢,地址係送集運定係你內地親人嗰度?

因為有D野係同幫屋企人買噶野一起係淘寶落單的,所以寄了去大陸屋企人地址,大陸屋企人再集齊幫我發去大陸集運地址

水晶宮

畀面勳章

如果佢承認係佢哋整唔見咗。就算無憑證,點都要象徵式賠返吧?

侯爵府

我用緊 又無試過有問題喎

複式洋房

katie816 發表於 20-8-6 14:13
唔係好明,集運前,樓主,有無寫清楚集運地址?呢間之前搬左倉,集運俾錢後,我習慣將貨品單號報o係會員網, ...

有寫清楚集運地址啊,我屋企人幫我集齊淘寶D貨同埋幫我係街市藥房買左D藥材,仲有我仔之前剩翻一包尿片(因為封關了,無得翻去公公度住了)一齊寄出的,一大箱7. 8kg。

水晶宮

2024勳章

hanamokuba 發表於 20-8-6 14:32
因為有D野係同幫屋企人買噶野一起係淘寶落單的,所以寄了去大陸屋企人地址,大陸屋企人再集齊幫我發去大陸 ...

咁我明白集運點解話無憑證了
因為你證明唔到你淘寶買嘅嘢,就係紙箱入面嘅嘢
如果淘寶買嘢直送集運,有訂單記錄,有運單號,有集運簽收記錄,佢就無得賴
而家你先寄去內地屋企人度,佢分揀一部分後再寄比你,真係好難證明到佢寄比你嘅係乜嘢,價值幾錢

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 20-8-6 14:39
如果佢承認係佢哋整唔見咗。就算無憑證,點都要象徵式賠返吧?

係喔!我屋企人都係甘講。你整唔見人地D野,點都要賠償吧,就算賠唔足,宜家係連我比左集運運費D錢都唔賠啊,比左33蚊運費,好在我淘寶付款的,淘寶幫我申請了退款,宜家退了

複式洋房

micsin 發表於 20-8-6 14:40
我用緊 又無試過有問題喎

我之前唔係用尼間咖,我用開淘派集運,差不多一年都無出過問題。點知突然手痕見倒距fb寫運費甘平未試下囉(果然平野無好貨),點知一試就出事。距整唔見我D野唔緊要,一日成千件貨唔見一兩件唔出奇,不過唔見左唔賠就係誠信問題,點都吞唔過尼啖氣

男爵府

下次用中國郵政,兩日就到$5一斤

首頁

尾頁

跳至