3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢排教小朋友認簡單既中文字,例如係口,耳,男,女。英文就教ABC,英文都還好,都會認得,但中文就經常唔記得,而且無心機學,叫佢讀有時都唔肯,想問呢種情況下,小朋友係咪有讀寫障礙?

男爵府

回覆樓主:

我嘅小朋友都係認英文好快,仲教1,2次就記得哂,識串添,但中文明顯弱啲,可能中文筆畫多,難記,但就唔認為有讀寫障礙,其實放多少少時間落中文度,我相信一樣可以學得好好

複式洋房

lukelukeu 發表於 20-8-13 00:28
我嘅小朋友都係認英文好快,仲教1,2次就記得哂,識串添,但中文明顯弱啲,可能中文筆畫多,難記,但就唔認 ...

你小朋友3歲識串字已經好叻,我個個係間唔中先認到,之前有返n班,都ok ! 但一停左學,我又要返工,佢就懶啦。本身9月上k1,而家開學無期,我都唔知點算

男爵府

ipmoney 發表於 20-8-13 00:56
你小朋友3歲識串字已經好叻,我個個係間唔中先認到,之前有返n班,都ok ! 但一停左學,我又要返工,佢就懶 ...

其實好睇小朋友有冇興趣。我小朋友好鍾意睇書,仲成日迫我同佢睇英文,但中文一見到就走開,所以呢排我改用中文故事書同佢講,吸引佢興趣學中文,有時我會話如果你識讀呢啲中文字,我就會有獎勵,變相佢會好快記得/認得啲字。所以如果你小朋友唔喜歡睇,可以買啲細細本嘅中文故事書,有時間就講比佢聽,慢慢佢會自己揭來睇,同時可以認下字。
我呢啲極怕讀書嘅媽媽都習慣左同佢每日講下故事書。你都可以

男爵府

ipmoney 發表於 20-8-12 23:44
呢排教小朋友認簡單既中文字,例如係口,耳,男,女。英文就教ABC,英文都還好,都會認得,但中文就經常唔 ...

應該英文簡單D所以易認D, 中文字應該4歲先開始認?

男爵府

回覆 ipmoney 的帖子

試吓每日只教一粒字先, 例如第一日只教"人", 第二日就教"口", 但再重覆"人"字....如此類推
我兩個仔女都係咁教, 細仔就黎3歲半, 已經識40個左右中文字

同埋睇中文書時, 可以叫佢試吓已經識既中文字, 佢會好有成功感

水晶宮

呢排教小朋友認簡單既中文字,例如係口,耳,男,女。英文就教ABC,英文都還好,都會認得,但中文就經常唔 ...

唔算喇。中文係比較難,慢慢嚟。

複式洋房

yencheung1981 發表於 20-8-13 09:44
回覆 ipmoney 的帖子

試吓每日只教一粒字先, 例如第一日只教"人", 第二日就教"口", 但再重覆"人"字....如 ...

今日試左張,口,男,女,寫係紙,之後要佢搵,佢玩得好開心,同認得呢3個字

複式洋房

Mini20160607 發表於 20-8-13 09:42
應該英文簡單D所以易認D, 中文字應該4歲先開始認?

其實我都唔知究竟幾多歲先認字,有時教到自己都諗,係咪真係3歲要學字

男爵府

開心吸收勳章

買左這本台灣書認字,因為有圖畫幻化成文字,阿女有興趣認字,進展也不錯

大宅

我仔都係岩岩3歲,而家認到都講到A-z,1-10,有時都串到字,
但係手冇力,寫吾出,仲係亂畫,吾知正唔正常?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

唔一定讀寫障礙,中文字本身就比英文字母複雜好多,英文都係認26個字母,分埋大細楷都係52個,但中文字多咁多,筆劃又多,三歲認唔到好正常,三歲k1 通常都係認口、手、牛、羊、大、小呢啲字,慢慢嚟啦

男爵府

Engpo 發表於 20-8-14 15:41
我仔都係岩岩3歲,而家認到都講到A-z,1-10,有時都串到字,
但係手冇力,寫吾出,仲係亂畫,吾知正唔正常 ...

3歲k1 應該練習橫直綫
4歲k2應該學寫人口手
也要玩泥膠練習手肌肉

男爵府

你小朋友喜歡車嗎?
我仔喜歡讀電車路綫巴士地鉄路綫
3歲已經識「晏」字因為電車站有海晏街
所以找佢興趣,到時不用我哋逼

禁止訪問

男爵府

3歲未識認中文字好正常,並不是讀寫障礙。我囝都係3歲半先開始認下字,每日教半小時,用左3個半月認到二百幾個中文字,反而好簡單既英文如dog, pig成日唔記得,激死。

大宅

Cordelia78 發表於 20-8-14 21:31

3歲k1 應該練習橫直綫

Tks,我會教下佢

伯爵府

個個小朋友都唔同,我小朋友掉轉,認中文字勁快,睇幾次就認到

但認英文生字就。。。,啲sight words 日日認日日睇書都認唔到,明明我放落英文嘅時間金錢同精神係多過中文。但出黎嘅結果真係一個天一個地,我都想知可以點樣認到生字

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-8-14 17:15
唔一定讀寫障礙,中文字本身就比英文字母複雜好多,英文都係認26個字母,分埋大細楷都係52個,但中文字多咁 ...

而家係用玩既形式教佢,都ok呀,起碼佢學得開心(emoji)

別墅

回覆樓主:

小朋友還小, 慢慢來吧!興趣有時都好緊要啊!

首頁

尾頁

跳至