自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問大家有咩唔食得呢?
另外係咪要戒得好清呢?
謝謝大家解答

複式洋房

小熊heart 發表於 20-8-16 19:35
請問大家有咩唔食得呢?
另外係咪要戒得好清呢?
謝謝大家解答

不能飲烈酒,不能吃辣的東西

子爵府

回覆樓主:

乳鴿,鷓鴣,不能食,會冇奶架。

珍珠宮

回覆樓主:

乳鴿,麵豉湯

珍珠宮

減齡達人勳章

你記住你食咩,即刻個b食咩。

大宅

回覆樓主:

韭菜也不能食,會退奶。
我餵人奶時戒左咖啡,唔食辣,唔飲酒。
食物的味道會去人奶度,所以最好食清d。

另外建議你爬文,睇多d文章,好多人分享過。

wcpcelia    發表於 20-8-17 11:34

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

請問大家有咩唔食得呢?
另外係咪要戒得好清呢?
謝謝大家解答

嗰段時間冇食生野,如刺身

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要飲好多湯或水!保持心境開朗。

子爵府

只須留意會退奶的食物,也不用特別戒口。反而多休息,保持心情愉悅,同時看看吃甚麼會影響奶量。我自己要多吃飯和薑醋,奶量會多些。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實我無乜特別介口,除左會收奶既野同辣野之外,乜都食。

本身都唔飲酒唔飲咖啡,如果你飲開就最好介吓。

男爵府

酒、咖啡因、收奶嘅唔食得。
人奶要有營養,靠媽媽飲食均衡,唔好隨便聽d三姑六婆講戒得好清到呢樣肉又唔食,嗰樣菜又唔食。

侯爵府

其實為人奶,都有好多嘢唔食得,要注意飲食!我果時食得好清楚!好似連海鮮都冇乜食過!

侯爵府

請問大家有咩唔食得呢?
另外係咪要戒得好清呢?
謝謝大家解答

我冇食生食物,辣同重味,酒都停左

其他就冇介口,收奶既唔食,乳鴿d人話收奶但我都有食,多飲湯水,食過乜要記得,留意bb飲完d奶有冇敏感

公爵府

好媽媽勳章

戒人蔘,淡豆豉,麥芽呢啲中藥,其他我無戒過口,生野辣野酒都飲小小

男爵府

米豬蓮 發表於 20-8-16 21:16
戒人蔘,淡豆豉,麥芽呢啲中藥,其他我無戒過口,生野辣野酒都飲小小

Same here

水晶宮

請問大家有咩唔食得呢?
另外係咪要戒得好清呢?
謝謝大家解答

睇嚟好多人謬誤多多 。。。

餵人奶絕大部分嘢都食得,正常適量就可以。除非你自己對某啲嘢過敏,咁嗰啲嘢當然唔得,否則正常冇需要特別戒食所謂易致敏嘅嘢。咖啡通常一日一杯冇咩問題,初時飲要留意BB反應(我絕大部份日子一日一杯,BB大咗後有時兩杯都會)。懷孕時要戒食生食物,餵奶不受影響,因為食嘢污糟嘅菌係 無可能 會入奶的。當然食生嘢如果唔好彩肚瀉,脫水的話餵奶辛苦,但注意手部衛生 其實就算唔舒服都可以餵奶。酒 如果一定要飲的話 可淺嘗,一支細啤隔3個鐘,飲太多/成日飲當然唔好,唔影響餵奶都會影響照顧BB。辣都係睇自己受唔受到。所謂收奶嘢 唔係個個反應一樣,亦冇可能一食即收奶。反而,成日擔驚受怕 怕食錯嘢而精神緊張,就最易影響奶量。

唔好意思我咁長氣。好多人因為呢啲誤解,以為餵奶冇啖好食,又或容易影響BB健康,所以提早放棄,我覺得非常可惜。我全人奶餵兩個小朋友,一個就嚟3歲仲食緊

水晶宮

回覆樓主:

收奶食物唔食,食中藥要注意下,咖啡、酒唔飲!
印象我無乜點戒口,因為都無乜胃口食野,但我好夠奶!

水晶宮

KILW 發表於 20-8-16 21:07
酒、咖啡因、收奶嘅唔食得。
人奶要有營養,靠媽媽飲食均衡,唔好隨便聽d三姑六婆講戒得好清到呢樣肉又唔食 ...

係,均衡飲食!
姨媽姑姐講嘅野,記得左耳入右耳出呀!我記唔止一個長輩叫我泵奶出黎餵,佢話睇到bb食幾多,佢先會快高長大,我聽完無理,繼續埋身餵

水晶宮

cyyiu 發表於 20-8-16 21:55
係,均衡飲食!
姨媽姑姐講嘅野,記得左耳入右耳出呀!我記唔止一個長輩叫我泵奶出黎餵,佢話睇到bb食幾多 ...

我有位長輩係醫護人員,佢咁講,叫我泵出嚟睇佢食幾多,好彩我識哦哦哦就算,冇理佢

餵咗幾年奶,發覺就算係資深醫護人員,有時佢地嘅人奶知識都錯得交關 如果唔識自己做功課嘅媽媽 一定被佢地點到透。新少少嘅醫生同中醫 就通常都OK(我遇到嗰啲)。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 20-8-16 21:47
睇嚟好多人謬誤多多 。。。

餵人奶絕大部分嘢都食得,正常適量就可以。除非你自己對某啲嘢過敏 ...

多謝你教我
因為我真係好多唔識但想餵人奶 同時有好多好似要戒口
我都明白要戒口但係有時候真係好dry就係豬肉雞肉 食到好悶
請問係咪除咗乳鴿麥芽會回奶其他都可以食?
謝謝指教

首頁

尾頁

跳至