潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果不計價錢下,有冇人同我一樣淨係鐘意C多過H?
不論款色,材質,service我都喜歡C多一點,因為實在不屑H銷售手法,寧願唔買!

男爵府

tomatojan 發表於 20-8-19 17:02
不論款色,材質,service我都喜歡C多一點,因為實在不屑H ...

我反而係Chanel 的service 好差,幾次係香港也如此,所以give up 左
不過其實個人喜好,無所謂乜brand既,最緊要自己喜歡

大宅

回覆樓主:

個人覺得真係好睇遇唔遇到好SAso far覺得H/C我遇到ge SA都幾nice同helpful,不過C就無H咁多潛規則會易買到心水野

大宅

I like both

複式洋房

不論款色,材質,service我都喜歡C多一點,因為實在不屑H ...

我都鍾情C多啲,就算有足夠實力都應該係會買最多C。

可能個人喜好問題,覺得C喺時尚界既影響overall係大啲,Tweed jacket, quilted bag,chain bag , 2 toned shoes etc 都影響好大。

而且C品牌背後有coco 女士好多典故,例如coco 女士鍾意占星,所以C好多野都有星星月亮;麥穗典故等等。其他brand可能我冇留意,又好似冇咁多典故。

同埋C係會令人鍾意埋佢vintage時代既野,belt, accessories, bags etc 全部都好吸引。

H係比較經典耐看timeless;C就有fast fashion也有經典timeless 共存。

至於服務,我認為是人夾人,不過C好似真係買大小銀碼都係服務貼心既~ 而銷售策略各有各成功吧。

btw today is coco's birthday hahaha

大宅

Loveherm 發表於 20-8-19 18:20

可能個人喜好問題,覺得C喺時尚界既影響overall係大 ...

竟然係coco生日!我而家先知 ,支持支持

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

兩樣都鐘意,未有相熟sa時入這兩個牌子的店都好有挫敗感。識左sa之後,成件事可以有很大差別。
樓上jm分析得好。銀彈唔多的我,追求long last的H比較多。有能力的話兩個牌子都買
work hard PLAY hard

大宅

我都鍾意
但想買既袋好耐都買唔到
跟開既sa又已經無做
所以都無乜心機 轉左買LV la

複式洋房

兩樣都鐘意

公爵府

回覆樓主:

C款式多,想買心水款,都容易買到。但質量唔穩定。

H好似永遠買唔到自己想要的……控制唔到……要等佢安排有乜俾乜你咁……。可能咁先顯得佢夠貴氣。

我都係鐘意C多D,因為一買一賣,唔洗左配右配貨。

大宅

我係男仔,也是只喜歡Chanel, 買左好多Chanel, 我有時都想幫襯下Hermes, 但H products 真心唔係好得, 有點old fashion feel
#始終Chanel才是時尚界龍頭
Hermes 只是賣袋的龍頭

大宅

Ltchy 發表於 20-8-19 20:43
我係男仔,也是只喜歡Chanel, 買左好多Chanel, 我有時都想幫襯下Hermes, 但H products 真心唔係好得, 有點o ...

講款真係冇得輸,由皮具,時裝到飾物完全係時尚指標!

男爵府

兩個brand 都鍾意,夾返自己衣著拎
cc elegant , hermes 大氣,兩個唔同feel。
但我experience 都係cc service 係好d,香港同其他國家都係,法國除外

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇款。
chanel 唔係咩都靚。
h 某些 products 比較老氣

大宅

h 似較年長用咁

男爵府

Me2,我未識欣賞h袋款式

大宅

C 比較時尚年輕。H有種大氣成熟感(我成日覺得有種女強人feel(emoji))。如果年紀較後生嘅,應該會鐘意C. 但年紀再大啲,可能又會鐘意H多啲。

伯爵府

其實我都係喜歡C多過H
SA態度,貨品種類我都會喜歡C更多

不過喺C愈來愈貴既情況下
我都開始留意H
入手一兩件items

伯爵府

Loveherm 發表於 20-8-19 18:20

可能個人喜好問題,覺得C喺時尚界既影響overall係大 ...

Totally agree with you

大宅

whitebyKiKi 發表於 20-8-20 13:03
其實我都係喜歡C多過H
SA態度,貨品種類我都會喜歡C更多

加上C越來越貴, 連一個classic flap medium 都要成差不多五萬, 想買C都即時腳步, 不過H嘅spending 又係另一個問題

wcpcelia    發表於 20-8-24 16:27

首頁

尾頁

跳至