懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

angel202020 發表於 20-8-21 19:49
回覆 anna59 的帖子

我都唔係偏向堅持生。都係要考慮大家既心理,第時既環境。
不過,你同男友呢D年紀好適合生bb,咁經濟上,住屋方面有冇安排,家人知吾知道?

大宅

牛年勳章

最重要係好好溝通
如果無共識
以後一定會吵
而小朋友會成為磨心
另外,哩個係一份禮物
有啲人想要都未必有
例如我
要好好考慮清楚

洋房

屋企人未知,宜家我地租緊套房住,普普通通唔算太大負擔。如果要生b,就只好同屋企人住。
男友果邊有間公屋,得番佢媽媽住,都算大。
佢媽媽年過60所以都仲可以保住間屋。
所以住果方面,就只好諗依靠住家人先。

大宅

回覆 angel202020 的帖子

早來就早接受同面對,唔好諗咁多,有bb係上天俾你地既禮物,你男朋友有濕疹等等問題都唔洗太擔心,唔一定會傳俾bb...只要自己陀bb時候飲食健康就夠⋯你有左應該開心覺係,唔好下下為你男朋友擔心呢樣個樣,最緊要係你自己點諗⋯一條小生命就係你手上⋯請好好珍惜

珍珠宮

angel202020 發表於 20-8-21 23:27

屋企人未知,宜家我地租緊套房住,普普通通唔算太大負擔。如果要生b,就只好同屋企人住 ...
6週,要盡快比屋企人知

複式洋房

男友身體唔好 唔想生b .....咁成世唔使生都得啦 換個第二個強壯啲既男人啦 (男人自認身體唔好 唔想生b就應該做足責任...始終對女人身體無咁好)

怕遺傳 但都係小病小痛

我父母兄弟姊妹 都無濕診 但我有呀....到懷孕後期 便消失了

別墅

angel202020 發表於 20-8-21 12:16
今年28。同男友一齊6年,都打算呢2年結婚。
但未有生仔打算,前2日驗有左6周到。
主要男朋友身體唔係太好, ...

既然你地會結婚,生bb係遲早嘅事,遺傳呢啲都講唔埋,我同老公一齊左半年就有左,平時我地都係中意吃喝玩樂嘅人,無特別草開錢老公人工都唔高,但有左個刻已經決定要,bb依家7個月,老公一直無返工幫我一齊湊,係會大負擔係會辛苦啲,不過我地無後悔過亦都好慶幸有左佢嘅出現,最緊要係你同你老公有冇共識。

洋房

angel202020 發表於 20-8-21 23:27

屋企人未知,宜家我地租緊套房住,普普通通唔算太大負擔。如果要生b,就只好同屋企人住 ...

加油呀
其實你做得好好,好體諒未來老公

我係你會生,會同父母及婆家個邊講,睇下佢地有啲咩可以幫手,或者如果冇人幫手嘅話下一步又點做⋯

大宅

只能講,湊小朋友真係好辛苦,好多問題,湊既時候個心可能都會後悔,絕對誇張到你未必承受到。
但唔要的話,你都係會好後悔,決定咗就一世,他日想要未必有。
至於你話濕疹問題,除非你諗住一世唔生啦,如果唔係都無影響。
如果意外有咗,又為咗自己生涯規劃而唔要BB話想過幾年先有其實好自私,咁你愛既係自己唔係小朋友,生小朋友就只會係你地完滿自己人生既工具。不過呢個只係個人睇法,真係承受唔到逼自己都好辛苦架!
試下好好計劃下家人幫唔幫到手,依家無錢最多靠下家人幫忙幾年,努力啲,他日一家三口都可以好幸福既!

洋房

男友身體唔好
更加要趁早生
墜胎後要再有bb 更難

洋房

回覆 dm0309 的帖子

嗯,我都係咁同男友講。宜家唔生,如果係因為想做左自己想做既野先既,第時都唔好諗住生。
唔應該為左自己而揀宜家唔要,之後先要。

雖然我地都顧慮到宜家生,負擔既問題。
但最多就再儲耐d,遲d先再買樓等等

民房

明白樓主的煩惱 對樓主關心男友的心表示感動
但客觀分析下件事 其實你會否好想要小朋友

如果自私d為自己去諗下先 會否表明自己立場同

男友再傾下?相信大家都明白要下這個決定唔係易事

我都係過來人 明白你地一定十分煩惱

洋房

樓主你問黎會唔會多餘?你自己都話鍾意小朋友,你忍心去墮胎嗎?

洋房

回覆 JillValentino 的帖子

因為未有之前既自己。都已經成日會諗因爲自己鍾意就生仔?
咁係咪好事。
鍾意就生。咁另一半唔鍾意呢。
宜家香港環境咁,因為鍾意而生,係為左自己鍾意?
咁小朋友呢。都要諗將來佢要面對一個咩世界。
唔想因爲鍾意而去生。

但宜家有左。就變左唔到我淨係諗鍾意。
當然無人會贊成唔要。
所以要諗將來點樣去安排。先會令大家無咁大壓力。
唔要同時面對既問題。
要既話雙方擔心既問題點去解決到先做決定。
而唔想生左先算。
唔想鍾意就生,講句無野解決唔到。

始終濕疹患者,背後有既係一種無形壓力。
壓力大,會引發起黎既變成抑鬱。
可能我諗得太誇張。
但我唔想懷孕已經有壓力同時,要兼顧埋身邊既人有抑鬱。
所有問題應該互相幫助,去解決。用最舒服既方式。
生,我當然覺得我care到。
但我另一半 都要同我地一世。唔可以淨係諗自己。

大宅

angel202020 發表於 20-8-23 19:18

我本人有嚴重濕疹,高齡,再加埋係長期病患,屋企得我一個返工。上年年尾意外地有左。一向由細到大都好擔心會否遺傳俾bb, 因為果種辛苦/被歧視的感覺,不想下一代都suffer.. 所以本身就算結左婚都係傾向唔生。不過當有左果一刻又真係唔忍心放棄佢,又見自己雖然是高危孕婦但阿b一路都好乖,抓實左我。。所以結果都係決定生。
依家阿b出左世十幾日啦,託福皮膚暫時似乎ok. 其他我d長期病患似乎暫時對佢無影響。

複式洋房

angel202020 發表於 20-8-23 19:18

只可以咁講啦!
你同你男朋友都要負責,覺得而家唔係時候要生,點解唔做好避孕呢?

其實而家生同之後生都係有壓力架啦!買左樓個個月都要供唔係仲大壓力咩,咁唔通供完先生咩?

當然明白你都要care你另一半,但唔要個bb,心身最傷既都係你!

複式洋房

呢個上天的禮物黎☺️Enjoy做爸爸媽媽。
我都係意外有左,如果上天俾左我,就接受吧

民房

虎到金來勳章

你兩個要有共識

大宅

我當年都係未結婚就有左, 27歲

都想結婚既, 但覺得唔急, 諗住慢慢先啦

驗到有左嗰陣, 都有諗過唔要, 因為無心理準備, 好驚自己應付唔到
(但我就輕鬆少少, 就係當年老爺奶奶有個單位, 租約滿左, 諗住裝修俾我地第日結婚住)
諗左幾日, 都係決定要個BB
佢而家3歲幾喇, 好精靈可愛, 係我一生人最大既禮物

你講你男朋友身體唔好, 其實好少問題, 我地兩個都有濕疹, 個囡無事呀, 你懷孕嗰陣戒下口

你男朋友而家有咩反應丫?
屋企人知道未? 如果你返工, 有無人幫你照顧小朋友?

大宅

giwai11 發表於 20-8-26 15:37
你兩個要有共識

同意!
無論咩環境, 富與貧, 最緊要有共識
如果持相反意見, 就要好好傾下

首頁

尾頁

跳至