自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-8-23 11:33
有得必有失。
親友十一月移民,佢父母年近七十有長期病,又成日入院又覆診,需要人陪。但好多時都係為下一 ...

係,人既價值觀問題!
家人都有長期病患,生心理都受唔到㗎
因現在太closed了。大家如住在一齊。
父母同啲孫女關係又好,所以唔同。
不似有些朋友,就算嫁了搬去遠一點,就真係一個月之見一次,感覺唔一様。

Life must go on

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

鴨鴨比 發表於 20-8-23 11:48
得閒咪zoom 下
科技咁發達,要見打電話隨時FaceTime 都得!吾駛話要嬲人咁嚴重
...

我老竇八十幾歲人,不知幾醒,成日WhatsApp我家姐細妹,佢學嘢真係快過我老媽子好多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你都知係姐夫嘅決定,唔通家姐反問佢,親情只留俾仔女?你嬲佢都無謂啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小肥§澄 發表於 20-8-23 11:12
家姐係兩難嘅情況下做決定,以仔女的前景做優先考慮係土可以諒解,父母又唔係得佢一個女,雖則係唔捨得,但 ...

agree

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-8-23 11:50

我老竇八十幾歲人,不知幾醒,成日WhatsApp我家姐細妹,佢學 ...

宜家老友記好精靈,用電話聽歌睇劇
我劇網頁都係我99介紹
Zoom FaceTime 微信 絶對難佢地吾到

子爵府

2024年龍年勳章

cherriesit 發表於 20-8-23 03:06
移民都可能回流,希望在明天

父母年紀不輕啦
口話想佢地有更好明天
但佢哋又成日講負面野,口不對心。

子爵府

wln 發表於 20-8-23 11:49
係,人既價值觀問題!

老人家最錫係佢和內孫,成世人 仔呀仔,北區坐車去港島最東幫手做家務湊孫,幫手做水貨客幫佢地帶貨上深圳等佢地赚多d......出心出力出錢。老人家户口得一兩萬棺才本,仍叫仔不要比家用,建立個仔中產生活,佢地話長者生活津貼夠用......旁觀者只可以說 前世欠佢的。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wln 發表於 20-8-23 11:49
係,人既價值觀問題!

我哋屋企人感情都係好好㗎,其實而家科技發達都比以前好好多㗎啦,以前我哋講長途電話十幾蚊一分鐘,真係打電話之前寫定張紙仔要講乜㗎,爭取時間吖嘛!諗起都好笑。世界進步了,而家我哋生日,開晒WhatsApp video,喺外國嘅都一齊唱生日歌,一樣係好開心!反而你哋要多陪伴開解父母,與其諗住離別嘅傷感,何不而家花多啲時間共聚?

子爵府

2024年龍年勳章

cindy618 發表於 20-8-23 11:52
你都知係姐夫嘅決定,唔通家姐反問佢,親情只留俾仔女?你嬲佢都無謂啦
...

姐夫咁無後顧,都係佢自己父母已上天堂。
佢媽之前有病,所以無諗。
始終人都係自私!

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-8-23 11:37
我親戚係要肯定死左才回港,怕回港兩三次也仍有氣。

去左加拿大窮成咁? 機票需幾多錢

子爵府

castle100 發表於 20-8-23 09:39
我細妹個男朋友係美國、拍左10年了都未決定嫁過去!因為我唔使得、我地自細感情好好、好細個嘅時候爸爸媽媽 ...

如果男友頂唔到LD,之後分開左。
而妹妹都花左十年青春,你會捨得?!
係愛妹妹既,就應該由她去,最緊要佢幸福。

伯爵府

好媽媽勳章

難捨就一定會,但兒女長大,振翅高飛,有佢哋自己人生,移民唔等於唔理父母,不念親情,你唔應該怪你家姐,既然父母有你睇住,你更應該叫家姐唔駛擔心,免得你家姐唔安樂!

倚賴其實係一種習慣,呢個世界無話無左邊個喺身邊係唔得,你應該和父母、家姐開開心心迎接新轉變,家姐在接受新的挑戰,佢都有自己的壓力,倒不如大家向好的方面想,互相鼓勵。

如果姐夫和家姐都決定左移民,愁眉以對都冇用、積極面對才是良策。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 20-8-23 11:48
其實呢個真係睇「愛」有幾多?如果當父母係一個負累,兒女互相推卸個照顧責任,帶來埋怨爭執,我諗呢樣係 ...

完全同意﹗最緊要係無人逼,無計算,自己係心甘情願去做,去愛錫家人既。

啲人成日講偏心,我爸早走,媽媽都係傳統人,都係錫仔多﹗錢亦早知會留仔既。但咁又有咩所謂,自己做女既,做到一定做,因為我真係愛錫佢,亦體諒佢只係自細受左傳統既影響啫,唔代表佢唔愛我地做女既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

牛年勳章

麟媽媽 發表於 20-8-23 02:45
我大家姐都係我老爸的心頭肉,但佢嫁左個英國人,嫁雞隨雞.... 每次佢返英國,我都心酸見老爸流淚,因為可 ...

姑奶都係,我每次她问來然後走,我也會哭,可知,做父母的心,多麽無奈,心酸

子爵府

okgoodla 發表於 20-8-23 12:04
去左加拿大窮成咁? 機票需幾多錢

話加拿大要供樓,份工唔可以day off 太多

子爵府

Celine524 發表於 20-8-23 12:11

老婆婆留左金比哩個親生仔和內孫,又係前世欠左佢

子爵府

wln 發表於 20-8-23 12:00
姐夫咁無後顧,都係佢自己父母已上天堂。
佢媽之前有病,所以無諗。
始終人都係自私!

你話你地住得好近又可以每星期見幾日,會唔會你姐夫吃不消所以要移民呀?

侯爵府

2024年龍年勳章

asweetmom 發表於 20-8-23 11:06
實際些,樓主叫姐姐不出力也要出錢。

現實中, 移左民嗰啲好多都力吾出(因(emoji)在香港) 錢都吾出㗎

到時樓主同佢家姐就講錢失感情

侯爵府

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-8-23 12:11

加拿大咁保障員工, 話吾夠假期, 三四年都吾番香港探年邁父母, 我真係吾信! 佢哋講出嚟以為人地無知!

首頁
34567...14

尾頁

跳至