自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

茶木 發表於 20-8-23 13:04
個個都唔贊成重讀,而家唔係讀嶺南樹仁嘛

不過又咁,大個仔,條路自己揀,如果佢真係唔讀三大會成為一生既遺憾,為免佢怨你一世,同佢傾完分析完都咁insist 既就由佢啦。

侯爵府

今時今日嘅大學間間都差唔多差

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

茶木 發表於 20-8-23 13:14
但無讀過accounts點做big 4?

做Big 4 時有個同事係Oxbridge Physics 畢業,做junior 唔需要太多accounting knowledge, 最重要係考好試攞到會計師牌。佢一科都冇得exempt, 要一張一張考上去,真心佩服佢

大宅

茶木 發表於 20-8-23 12:36
不嬲target會計,不過入唔到3大

佢仔讀名校,同學多數入晒3大, 家長有比較啩

我明有比個人會唔開心,但會計poly又真係唔差,而且畢業生感覺俾人都係實事實幹,我中學師兄30尾,已經工作多年做阿頭了,都係咁講

中大會計d同學都成日自嘲:樹大有枯枝,中大有PAC

真係好介意嘅,我覺得讀左再tran u,好過retake

水晶宮

回覆 茶木 的帖子

City business 係出名架, 梗係ok啦!

水晶宮

回覆 茶木 的帖子

好多JM已經講左, 視乎咩學科, 比邊間大學更重要
如單講 會計, 每間U收既收生分數唔同, 老實講, 讀多年真係入到3大會計?

水晶宮

回覆 dyl 的帖子

澳門人咪返澳門做, 台灣醫畢業在HK執業要考牌

琥珀宮

茶木 發表於 20-8-23 11:54
我家姐個仔,應屆DSE, 入唔到3大, 佢好唔開心

佢中六時,好多時唔洗番學, 補習社都唔開, 情況比較艱難 ...

識人中四出黎做裝修學徒,而家已經開公司做老闆,有樓收租,個仔準備去加拿大升學

水晶宮

回覆 Meowbb_bb 的帖子

Major not accounting. 但是否BBA?

水晶宮

回覆 木土土 的帖子

僱主好清楚的, 請人唔係只請3大
我女唔少中同都入3大工程, science…易入, 個名又好聽, 佢個年19分都入到

珍珠宮

茶木 發表於 20-8-23 12:34
係啦,個個都同佢講, 大學張証書只係入場卷

佢offer真的唔錯,叫佢比啲信心自己。與其煩惱呢個問題,不如用額外時候進修好普通話、英文,做人處世嘅軟實力,對佢肯定更有用!

珍珠宮

sunnymama2 發表於 20-8-23 13:24

都係ga, 我攞過會計師公會的獎學金,想當年有6000蚊,每 ...

主修會計一定選理大啦,其他cu,科大港大都係BBA,邊有專讀會計嘅理大咁好呢?理大會計行內出曬名,再加上做會計最緊要就係早啲考牌加big4,呢樣已經天下無敵啦。

ps唔好嘥多年讀書再試入其他U啦,不如早啲出嚟考牌加搵錢好過啦。

琥珀宮

可愛教主2 發表於 20-8-23 15:23
主修會計一定選理大啦,其他cu,科大港大都係BBA,邊有專讀會計嘅理大咁好呢?理大會計行內出曬名,再加上 ...

三大有專讀會計好耐la

子爵府

子若 發表於 20-8-23 14:37
我請人時,我唔會太care 佢邊間畢業,對上一次請人,有6-7 個candidates,有HKU M.phil, CU, poly U, UST, ...

我聽人講而家請人(不是請會計行業)唔會請first hon 畢業生,覺得呢啲畢業生都比較自我和驕傲,(因為過去幾年試過)唔聽教,重會激鬼死人。話高分低能又不懂溝通

大宅

茶木 發表於 20-8-23 12:26
理大會計

理大會計唔差喎!咁著眼3大又何必呢,入3大水泡科咪又唔好, 好好讀書,裝備好自己仲好啦

珍珠宮

畀面勳章

木土土 發表於 20-8-23 13:54
好現實,名校中學,讀緊U呢幾年,3大同非3大U,家長及中同都會有比較,呢樣無得改變,佢在中同面前,感覺 ...

超同意,名校既生活圈子真係有,分別

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

理大會計好出名呀!
如果真係唔甘心,黎緊10月左右留意各大院校轉u申請,到時就會以year one 成績做考慮,到時有好offer就走,無咪繼續讀,無咩損失(損失左個報名費囉)
我個女就係咁轉,自資學位轉ugc學位但要重讀year one,佢笑住走 (聽好多要重讀year one,亦有聽過插到year two)

大宅

茶木 發表於 20-8-23 12:26
理大會計

理大會計非常出名

子爵府

茶木 發表於 20-8-23 12:50
其實佢入到3大水泡科工程,但佢話唔想讀啲自己冇興趣嘅科

今年有狀元都揀工程科, 聽落係水泡科,但比起讀BA,Sosci, Science, 相對容易揾工,亦可以考取專業.

今年環球工程收得唔低分,如果mbbs係首選,呢個絕對會係次選,如果本身熱愛理科又考慮出路的話.

侯爵府

dyl 發表於 20-8-23 13:20
點解佢唔喺香港做醫生? 另外喺台灣讀醫科医護之類香港承吾承認?

我都想知!

首頁
23456...9

尾頁

跳至