自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

CheungKeeKee 發表於 20-8-24 14:05
回覆 lemonlemoncc 的帖子

上司工作經驗豐富,帶慣下屬,思路快辦事快,有組織能力。我倆工作範疇不同,不 ...

你就好, 我做過禁多份工上司無料又捨膊

大宅

可愛教主2 發表於 20-8-24 19:26
真的嗎,可能我唔夠update 想問你從哪裏得知 中大最好 ?是否收生標準?
...

Dse生最 update, 老師最清楚會給建議學生!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

會計唔係講三大,係講考唔考到牌,老老實實,三大都唔一定考到,非三大又未必考唔到。

叫你姨甥仔放心,好好讀書,前途/錢途無限好

用戶要求終止服務

牛年勳章

Chiusiuwa 發表於 20-8-24 23:10
Dse生最 update, 老師最清楚會給建議學生!

最 update 唔一定準,老師嘅建議,都係參考吓,喺唔同渠道收吓風,例如嗰行嘅朋友,多 d 料,參考價值高 d。QS ranking 都有 d 作用,起碼無從入手,都可以攞個 idea。

未經許可,請勿轉載

伯爵府

茶木 發表於 20-8-23 11:54
我家姐個仔,應屆DSE, 入唔到3大, 佢好唔開心

佢中六時,好多時唔洗番學, 補習社都唔開, 情況比較艱難 ...

返廣州讀

大宅

jc2009 發表於 20-8-24 14:10
十分認同。

際遇好或懂得應變的人....職場上很有優勝.

都係,有啲人持住自己HKU目中無人, 又唔聽人講成日串到爆,好快消失

男爵府

我以前個年代理工會計係好嘅,而家唔同咗咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kiki1230 發表於 20-8-25 09:51
都係,有啲人持住自己HKU目中無人, 又唔聽人講成日串到爆,好快消失

話時話,真係好睇請人嗰個點諗,唔係話係香港大學既,就一定會優先請既。

話說我哥係某大公司部門高層,佢自己當年係中大尖子計劃入讀既,所以人地一話港大係高啲既,佢就唔鍾意喇。

有年佢公司請重要既位,有幾個唔同大學既過幾關,最後要見佢,其中一個係港大博士黎,但佢無請,請左個學歷低過佢既。佢彈個博士唔夠醒喎。(但實質係唔係呢?我唔知架)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

ahmi 發表於 20-8-25 11:35
我以前個年代理工會計係好嘅,而家唔同咗咩?

係變左好多

大宅

my005 發表於 20-8-25 11:48
話時話,真係好睇請人嗰個點諗,唔係話係香港大學既,就一定會優先請既。

話說我哥係某大公司部門高層, ...

我自己城大畢業,我覺得好ok喎, 做緊mnc, 都搵到下錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kiki1230 發表於 20-8-28 09:24
我自己城大畢業,我覺得好ok喎, 做緊mnc, 都搵到下錢

所以呢啲都係講際遇。

同埋,若學生佢自己都睇低自己讀嗰間大學,咁就唔好怪人地都睇低喇﹗咁其實唔係間大學唔好,只係個學生唔好啫。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

my005 發表於 20-8-28 09:31
所以呢啲都係講際遇。

同埋,若學生佢自己都睇低自己讀嗰間大學,咁就唔好怪人地都睇低喇﹗咁其實唔係間 ...

我嗰時入到大學都覺得好開心, 無理邊間

男爵府

我女兒不是三大,亦有公司請去外國公作八年

首頁

尾頁

跳至