自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

長老膝頭退化問題越來越嚴重, 一轉天氣問題就更加, 之前睇醫生都建議過換膝關節, 有無過來人有經驗分享?又或者點說服老人家做手術?

複式洋房

識唔識佢朋友? 同輩入手應該通常會容易d

大宅

若離子 發表於 20-8-24 13:19
長老膝頭退化問題越來越嚴重, 一轉天氣問題就更加, 之前睇醫生都建議過換膝關節, 有無過來人有經驗分享?又 ...

政府醫院排做手術要幾年

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

早換早享受
政府要65-70歲先同你做

禁止訪問

珊瑚宮

TaiTaishampoon 發表於 20-8-24 21:00
UM, 我覺得老人家好多時一聽到做手術就驚, 又怕又訓床, 又怕D唔老黎既野等等, 所以咪唔敢去
換膝關節好似 ...

一般微創手術風險係比傳統手術風險高, 只係傷口細, 康復時間會快d

複式洋房

阿媽之前去左港怡做換膝關節手術, 佢做完手術即日就落到床, 都冇咩痛,之後做左2星期物理治療, 夾夾埋埋唔駛一個月就行得走得啦。聽講有D病人之前做完手術一個鐘左右就落到床tim...

公爵府

external 發表於 20-8-24 19:14
早換早享受
政府要65-70歲先同你做

侯爵府

阿媽換晒兩隻膝頭, 以前因為痛, 食好多止痛藥搞到身體都唔好, 腳冇力令佢腰又彎
換咗膝頭簡直重生, 腰直番, 唔使食止痛藥個人都精神番

要做去排政府, 佢地技術同機器都好過私家,
術前術後物理治療跟到足唔使錢, 私家下下計錢
我公司個清潔姐姐去私家做物理治療只包兩次
之後佢嫌貴又做得少, 膝頭彎唔足角度落樓梯都要扶

怕做手術正常, 我媽做時78, 半年後又做另一隻腳已唔驚
即日落得床行, 而家醫術好先進術後止痛都好勁的, 冇事人一樣
只要乖乖地做物理治療就可以唔使痛又有番對強健的腳唔使扶拐杖了

水晶宮

項兒 發表於 20-8-25 11:37
阿媽之前去左港怡做換膝關節手術, 佢做完手術即日就落到床, 都冇咩痛,之後做左2星期物理治療, 夾夾埋埋唔 ...

請問大概幾多錢呀

瑪瑙宮

naicha 發表於 20-8-25 11:52
阿媽換晒兩隻膝頭, 以前因為痛, 食好多止痛藥搞到身體都唔好, 腳冇力令佢腰又彎
換咗膝頭簡直重生, 腰直番, ...

Thanks for sharings. 咁我第時都去排政府.

複式洋房

以我所知公立做手術排期好耐, 而且傳統手術休養既時間都比較耐, 能力應付到既話去返私院做微創會係個比較好既選擇

複式洋房

cbeyond 發表於 20-8-24 21:02
一般微創手術風險係比傳統手術風險高, 只係傷口細, 康復時間會快d

如果新出既微創手術既風險可能會比傳統手術風險高
但換膝關節呢D好似香港都出左好幾年, 如果配係間醫院+醫生有做開既話, 技術同經驗係相對成熟既

珊瑚宮

口仔 發表於 20-8-25 16:39
如果新出既微創手術既風險可能會比傳統手術風險高
但換膝關節呢D好似香港都出左好幾年, 如果配係間醫院+醫 ...

任何微創手術都比傳統手術風險高。
傷口細, 手術易做, 還是傷口大, 方便換呢?
至於手術有幾成熟, 就要問醫生了。

複式洋房

ricecooking 發表於 20-8-25 12:56
請問大概幾多錢呀
我記得全包大約15萬左右, 佢自己本身都有份保險可以CLAIM既

複式洋房

cbeyond 發表於 20-8-25 17:08
任何微創手術都比傳統手術風險高。
傷口細, 手術易做, 還是傷口大, 方便換呢?
至於手術有幾成熟, 就 ...
可能微創要睇係邊類型手術? 我都唔係太識
不過阿媽做之前問過醫生, 佢話換膝關節唔係高風險手術
始終都係手術, 我估係咪用微創最好都係先問一問醫生既專業意見
我媽做之前我都有比較過, 見港怡D醫生有大學教授, 阿媽好快落得床, 相信佢地技術有一定保証,

其實公立都唔錯既, 不過等既時間差好遠, 如果有買保險又或者afford到, 去私家就唔使痛多幾年

珊瑚宮

項兒 發表於 20-8-25 18:33
始終都係手 ...

可能係
我曾經問過醫生, 醫生話好多人以為微創傷口細就風險低。
醫生講係相反, 更細傷口下,手術成功, 風險會高過傳統手術。

大宅

若離子 發表於 20-8-24 13:19
長老膝頭退化問題越來越嚴重, 一轉天氣問題就更加, 之前睇醫生都建議過換膝關節, 有無過來人有經驗分享?又 ...

我爸在私家換過膝關節,換完即日已可落床,第5日就出院。好快就可以去飲茶落街散步,不知幾開心。佢仲成日介紹佢d friend 膝頭退化就早d換,早做早享受。

大宅

項兒 發表於 20-8-25 18:33
始終都係手 ...

我爸換膝頭之前我睇左好多資料,換膝頭關節應該無微創的,因為個人工關節本身都大舊,傷口點細都要放得入個人工關節。

大宅

口仔 發表於 20-8-25 16:34
以我所知公立做手術排期好耐, 而且傳統手術休養既時間都比較耐, 能力應付到既話去返私院做微創會係個比較好 ...

我爸個朋友就係在公立排期,排左3年都未到佢。佢見到我爸換左膝頭行得咁好,最後搵同一個醫生做埋。

首頁

尾頁

跳至