6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 7個月大,我算係全職媽媽(freelance job,wfh)有個姐姐幫手,我有時都事做,所以bb每日食4餐我地通常一人餵2餐,玩同照顧既時間都差唔多一半半,之前好地地但唔知點解呢排我餵親奶bb就扭身扭世又唔肯食,但交比姐姐餵佢又肯食⋯平時最後個餐通常都係我餵完暗訓覺,我暗佢訓覺同埋同佢玩都冇問題,有時佢扭計喊,我抱佢都會即收聲⋯唯獨係餵奶就唔鐘意我餵⋯好傷心!究竟係我抱得佢唔舒服,定係佢真係鐘意姐姐多過我?都要讚下我姐姐的確好好,好熟手豐富經驗有耐性,又識氹bb開心。為左bb食得好,我應該交比姐姐繼續餵定攞返黎自己餵好?媽媽有點內疚唔知究竟自己邊度做得唔好(emoji)

大宅

Coollaalaa 發表於 20-8-27 23:31
Bb 7個月大,我算係全職媽媽(freelance job,wfh)有個姐姐幫手,我有時都事做,所以bb每日食4餐我地通常一人 ...

但就算我攞返黎餵,bb唔肯食晒,我最後都係要比姐姐餵返⋯但我好唔想咁依賴姐姐

大宅

唔洗唔開心,你全職媽媽,大個啲識行識講野,你親身教佢,到時痴到實!依家有姐姐幫手,咪做下自己野,第時跟到實去廁所都冇時間呀.

大宅

Sisyan 發表於 20-8-28 01:06
唔洗唔開心,你全職媽媽,大個啲識行識講野,你親身教佢,到時痴到實!依家有姐姐幫手,咪做下自己野,第時 ...

謝謝你的安慰:) 你講得啱既,咁諗會舒服d^^ 不過嬰兒既反應係最直接,我真係好想知點解作為媽媽既我會餵得佢咁舒服:(

大宅

Coollaalaa 發表於 20-8-27 23:31
Bb 7個月大,我算係全職媽媽(freelance job,wfh)有個姐姐幫手,我有時都事做,所以bb每日食4餐我地通常一人 ...
慢慢黎,BB有時係鍾意揀人蝦人
姐姐餵得好,交比姐姐餵啦,平時多D同BB玩,講故事,加深親子感情

大宅

Ceau 發表於 20-8-28 12:07
慢慢黎,BB有時係鍾意揀人蝦人
姐姐餵得好,交比姐姐餵啦,平時多D同BB玩,講故事,加深親子感情:for ...

佢真係蝦媽媽玻璃心 我而家都會陪佢玩多點,其他我做到都既都盡量爭取多d表現^^ 不過我一星期始終都要出去2-3個半日做野買野, 姐姐就全天候照顧咁濟,可能我都要接受佢痴姐姐多過我呢個事實而家開始加固一餐午餐,我點都親手餵埋先出去,但之後加固第二餐又點都要姐姐幫手, 希望到時bb唔好又貪姐姐忘媽媽唔比我餵啦

首頁

尾頁

跳至