自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

6/9 更新:多謝大家分享。
小朋友已經做咗啦,佢覺得ok,係最初有嚇一嚇,喉嚨時有一聲乾嘔。 因為佢喉嚨好敏感, 食物大舊啲都會乾嘔的。

老實講,我唔係驚小朋友有病,只是覺得公民責任,也希望他好好記住covid 19 , 當有疫症發生時,應該怎樣做。

最後,我冇再同老人家講 檢測呢件事,自己靜靜地帶小朋友出發就算了。
祝大家身體健康

----------
我今日做左,覺得ok .
所以,幫小朋友預約左,但家中老人勁反對,話小朋友太辛苦,因鼻孔細。

請問大家小朋友有無分享? 比老人講多兩句,我可以動搖。

水晶宮

貓頭雀 發表於 20-9-6 00:57
所以,幫小朋友預約左,但家中老人勁反對,話小朋友太辛苦,因鼻孔細。

我覺得呢,如果你自己都做咗,同住小朋友冇需要做啦。

男爵府

鼻孔細,但棉簽更幼。幾秒鐘,買個安心。放鬆的話,小小酸咋

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

伸手指撩鼻都夠粗夠耐夠入,唔見老人家話驚……

男爵府

我大仔 6 歲做左啦,做既時候叫都冇叫,喊都冇喊,做完之後我問佢痛唔痛,佢話唔痛,只係痕痕地

我全家連老公,加兩個姐姐,都做晒

大宅

我仔做左,佢仲笑笑口淨係覺得幾痕

水晶宮

c9ha 發表於 20-9-6 01:35
我大仔 6 歲做左啦,做既時候叫都冇叫,喊都冇喊,做完之後我問佢痛唔痛,佢話唔痛,只係痕痕地

我全家連 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

少少痕啫!又唔會見血,成個場都護士唔怕啦!

你要教佢呢d時候要聽政府呼籲做檢測,盡公民責任,帶佢去見識下啦!

珍珠宮

竇漪房 發表於 20-9-6 02:52
少少痕啫!又唔會見血,成個場都護士唔怕啦!

你要教佢呢d時候要聽政府呼籲做檢測,盡公民責任,帶佢去見 ...

我就係想帶佢見識,我也是本著和你一樣的想法。好好記住 covid 19 ,疫情時我們要點做之類。

但,不小心比老人知道了我準備帶小朋友去, 就哦左好耐。

佢拋啲問題出來, 我接唔住。 話佢鼻窿咁細,點可以篤支棉花棒入去之類之類
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

我個仔剛9歲,前日都做左!
佢仲好叻仔自己排一條隊,佢仲做先過我,佢話只係有少少痕,一點都不痛!
佢做完後仲行過黎同我講叫我唔使驚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

貓頭雀 發表於 20-9-6 03:02
我就係想帶佢見識,我也是本著和你一樣的想法。好好記住 covid 19 ,疫情時我們要點做之類。

但,不小心 ...

棉花棒有大有細㗎嘛!我唔會理佢囉!我生嘅我管

男爵府

但,不小心 ...

你同佢講手指都塞得入。條棉棒同牙簽咁上下。如果咁都塞唔入。佢鼻孔咩事閉塞左。要帶去睇耳鼻喉科

珍珠宮

我女9歲幾尋日做左檢測,佢做之前都有d驚,但個哥哥好溫柔,我女冇乜反應,事後問佢,佢都話唔覺得辛苦或痛。
我旁邊睇住支棉花棒最多最多伸入去個鼻孔2cm,而且比我地家用既要軟身,所以叫老人家放心啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

但,不小心 ...

支棉花棒幼過小朋友既手指頭呀!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

不會咁細個小朋友做 始終還是有風險 同埋你自己都做了 萬一你驗左有才會帶他們去驗囉

公爵府

6歲都可以唔做,大人做晒就得,如果小朋友驚就唔好勉強。

大宅

我全家都做咗,我囡有小小緊張,工作人員都好溫柔,安慰佢冇問題啦,並且叫佢握住自己啲手臂。
做好就放鬆啦,話唔痛唔痕蝸

伯爵府

aprmami 發表於 20-9-6 06:57
我全家都做咗,我囡有小小緊張,工作人員都好溫柔,安慰佢冇問題啦,並且叫佢握住自己啲手臂。
做好就放鬆 ...

請問可否由大人陪伴一齊?還是要小朋友自己入去?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

棉花棒只是伸入鼻腔1-2cm,不過是幾秒的事, 會有幾大傷害?自己子女, 自己決定, 小朋友不抗拒的話照做, 其他道聽途說的人可以不理

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小朋友要“了”鼻屎嗎?

首頁

尾頁

跳至