單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

雙重打擊好難受!老公同我都想離婚,只差一步未講出口...小朋友2.5歲...同自己媽媽相量...但換來不論精神,心靈和實際都不support! 佢覺得結左婚帶住個仔ge女人,離婚就完了!條路好難行,一個人根本冇可能照顧到。因此,不論奶奶對你唔好,老公對你唔好,甚至家暴...最佳方法就係忍,十年後就一片光明,海闊天空。你唔忍,淨下你一個人只好放棄個仔,比返佢老豆...當初係你錯,冇睇清楚個男人,未同人地家人相處過,就結婚生個仔...自作自受,睇死你!

大宅

8poj 發表於 20-10-12 18:50
雙重打擊好難受!老公同我都想離婚,只差一步未講出口...小朋友2.5歲...同自己媽媽相量...但換來不論精神, ...

老人軰思想保守會咁樣諗
現今社會 同以往唔同
女人已經唔洗靠男人
離婚唔等於人生玩完
反而係一個重生嘅機會
加油 下半生嘅路係由你自己決定點行
唔係由你媽決定
自己諗清楚 唔洗受人地諗法影響
一家唔知一家事
只有你自己先可以衡量到底仲值唔值得留低
或者會唔會為左小朋友而留低
諗清諗楚 自己認為正確 無悔 就去做吧
快樂由自己爭取 自己要識愛自己

複式洋房

回覆 8poj 的帖子

點解想離婚?

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

找對的人 發表於 20-10-12 22:19
老人軰思想保守會咁樣諗
現今社會 同以往唔同
女人已經唔洗靠男人

同意, 如果留低只係怨對, 對個小朋友都無好處。

忍十年, 一個人有幾多個十年? 要我豪一個黃色十年!? 我自問做唔出。 如有家暴, 就更加唔忍啦。

單親媽係辛苦係難行, 咪又個個都咬緊牙根行。

諗清楚條路點行, 或者搵家庭輔導商量下。 唔一定要忍, 或者係雖要溝通。

如溝通過, 但仍協調不來, 就再作打算。

媽媽唔support, 係世代觀點問題, 氣忿都無用。

複式洋房

回覆樓主:

年代唔同左,媽媽嗰代當然唔讚成離婚,實會咁講架喇!主要係你地雙方係唔係真係無可挽救,定係可以試下找婚姻輔導?試吓唔得先決定啦!

民房

雙重打擊好難受!老公同我都想離婚,只差一步未講出口...小朋友2.5歲...同自己媽媽相量...但換來不論精神, ...

同一個景況 小朋友27個月 真係心力絞碎

珍珠宮

其實好睇你自己感受同能力了,離了婚的我己六年,生活好好..你要好好安排就好好多...

大宅

Same here

首頁

尾頁

跳至