3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友4歲,如果兩樣都有興趣,但只可以揀一樣,應該點樣選擇?謝謝

男爵府

靚靚太 發表於 20-11-10 23:47
小朋友4歲,如果兩樣都有興趣,但只可以揀一樣,應該點樣選擇?謝謝

畫畫,畫畫對之後學寫字空間感有小小幫助.
芭蕾舞,咁細個都係壓下腿,跳下玩下就落堂.

禁止訪問

大宅

搵齊兩樣詳細資料,等小朋友自己揀

大宅

我會選畫畫

民房

我分享下經驗,女3歲開始学跳舞与畫畫 ,跳舞一直跳到12歲了(你有基礎去面試舞蹈團都容易些),畫畫學到一年級就暫停了。我發現畫畫原來不用学,隨意她自己發揮,到現在畫畫班數一數二。如果實在要揀肯定跳舞首先,畫畫都要学幾年,搵個正確啓蒙老師最重要,要小朋友喜歡什麼在畫什麼不是照圖片模仿畫畫。

大宅

我會揀跳舞,畫畫可以自己畫,可以睇書模仿,可以自由發揮。我覺得跳舞由細學身體比較柔軟,我近日都俾阿女去左學芭蕾舞4歲,我驚再遲多幾年d根硬晒就好難再跳。
3孩家庭,壓力山大

洋房

我會揀畫畫,宜家疫情嚴重,係屋企一齊畫,都幾好玩。我係跟youtube
https://www.youtube.com/playlist?list=PLkI1TV4Znqe9NjJHGJd-aDaGsOGwwgNAR

水晶宮

回覆樓主:

我女而家4.5歲
畫畫同跳舞都係2.5歲開始學
真係要比較的話,兩樣都學咗兩年,跳舞都只係跳下跑下做下動作搭下腳,畫畫就唔理佢佢都可以自己畫到好多嘢(而係recognizable的)
跳舞我無幫佢報考試或表演,所以可能比較隨意,加上我女本身都身手敏捷,所以我唔覺得學咗有乜分別,嗰D 動作佢唔上堂都識(所以而家停了,變咗上gymnastics)

公爵府

畫畫

珍珠宮

我覺得跳舞由細學先可以 keep 住身體柔軟..
畫畫其實平時返學多少都會畫..

不過小朋友已經4歲..
可以比佢自己選擇想學咩..

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

你想小朋友公主啲嘅可以芭蕾舞,
長遠啲同安靜啲嘅就學畫畫
想認識多啲屯門友

民房

我揀芭蕾舞,坊間9成畫班其實都吾係小朋友自己畫,係老師要求小朋友copy一幅老師畫既畫出黎,冇意思。A 同B同學既畫係好似。畫畫本身係自由創作,而吾係老師要求你要點畫。芭蕾舞我有觀課,有學到野架,吾係跑跑跌跌就完果啲,學下基本功,拉下筋,太大先拉會好辛苦。

禁止訪問

大宅

Voting for ballet!
我自己覺得畫畫隨時喺屋企都畫到,同埋其實你上youtube都有好多教學,唔難學!
但跳舞要有良好根基必需由小去學起,無論對佢柔軟度,身體協調,同埋對佢長高都有幫助,我覺得當做運動都好丫!
就我小朋友而言,小朋友由3歲學舞直至現在,佢由硬筋骨練到可以做一字馬等等,其間都可以緞練到佢嘅恆心同意志,而且過程中有d表演,可以訓練到佢嘅自信心

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

建議學畫畫

舞蹈班要買跳舞服飾同鞋。疫情關係,有時停課/轉zoom上堂,遲下件衫又唔知啱唔啱着。

我女兩樣都有學,我覺得畫畫,真心幫助到佢寫字有力同整齊啲。如果畫得好,畫室會幫手報名參加比賽,攞個豬肉獎都好呀嘛!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾呀囡自己揀
未揀到就兩樣都上, 上到佢放棄一樣為止

首頁

尾頁

跳至