自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

可能佢近日畀人 用嗰個字鬧得多

珍珠宮

佢讀咗X街個X

大宅

牛年勳章

moma1023 發表於 20-11-11 16:08
I see I see...
咁我諗佢係讀錯啫,信返中大個網啦
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
粤音韻彙,第三個讀音說讀卜是異音字,所以嚴格來說也不算錯,至少唔夠D藝人成日讀錯小學都有教嘅“勝任”,“忠告”等多音字咁離譜

公爵府

siusiumuimui 發表於 20-11-11 23:37
http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
粤音韻彙,第三個讀音說讀卜是異音字,所以嚴格來說也不 ...

但呢個字用係「前仆後繼」呢個成語入面⋯⋯ 又真係唔知接唔接受異讀字

水晶宮

2024勳章

字典

伯爵府

yuyueng 發表於 20-11-11 16:37
讀赴,令我想起~馬首是膽......

哈哈!第一次聽,laugh me die!

大宅

牛年勳章

moma1023 發表於 20-11-11 23:44
但呢個字用係「前仆後繼」呢個成語入面⋯⋯ 又真係唔知接唔接受異讀字
...
咁就睇下聽者對讀音有幾嚴格,好似八十年代推動嘅正音運動,時間讀“時奸”定“時諫”,意思讀“意詩”定“意試”咁囉。我唔係話撑佢,不過覺得又唔錯得哂咁啫。其實譚耀宗都成日讀錯“勝任”一詞,基本上乜嘢人讀錯字,無論係不同政見政客,新聞報導員抑或藝人都係唔好㗎喇,小朋友睇電視聽收音機睇到聽到都會學錯或confused囉。

以下也是quote自中大粤音韻彙網站,供大家參考下而已

「異讀字」-- 我們會挑選有最充份根據的讀音配詞。所謂「有最充份根據的讀音」,是指直至目前,在我們使用的資料中,最多音韻學家認同的讀音。以「」字為例,在[cyu5]、[syu5]和[syu6]三個注音中,有三個音韻學家注上[cyu5],兩個注[syu5],一個注[syu6],因此詞例只配在[cyu5]一欄,而在其餘兩欄的備註中註明是「曙cyu5的異讀字」。

公爵府

siusiumuimui 發表於 20-11-12 00:08
咁就睇下聽者對讀音有幾嚴格,好似八十年代推動嘅正音運動,時間讀“時奸”定“時諫”,意思讀“意詩”定“ ...

咁我都冇理佢係乜人,錯就係錯㗎啦。
但係同「時間」定係「時奸」又有啲唔同,我覺得「時間」、「搜索」呢啲讀音已經有約定俗成嘅意味喺裏面。
「勝任」就真係錯。
但係「前仆後繼」,呢句成語我又唔係太睇到有約定俗成可以互換,因為當呢個字放喺「前仆後繼」裏面,我覺得係讀「付」,但當佢獨立咗出嚟配其他字,就可以讀puk1。 不過字典有標明係白話讀音,可能咩情況下讀出來都相通也説不定⋯⋯ 呢個我便不確定了。
無論如何,呢個係相當有趣嘅討論

** 剛剛睇多少少資料,原來呢個字嘅讀音都仲有D爭議性,係咁嘅情況又真係唔可以話佢係錯

珍珠宮

marcus_hclee 發表於 20-11-11 22:07
四年前…

原來有前科

侯爵府

ocarebear 發表於 20-11-11 16:07
剛比 dq 的立法局議員其中一個

佢就真係卜啦 pk 個卜

首頁

尾頁

跳至