自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jaymima 發表於 20-11-15 10:36
you're right. 我地入邊度啲人都好緊張,4月仲有棟辦公樓唔俾我入

我住的小區都知道我是香港人,雖則住左係深圳10幾年,人口信息登記晒的,現在平時出入都已經很松沒有查任何嘢。
就8月份時(當時香港第3波爆發,日上一百單果時)老婆仔女一家回鄉下探親,我人都係深圳的,某天回來時,我去深圳北站接她們回來,一入小區時,見我拖住行李,D保安驚到立即幾個人沖上來截住我,問我係唔係係香港返黎,我要出示證明唔係香港返黎先比我入。
論國內對疫情的應對嚴謹程度,住係香港那邊的人跟本沒可能想像到,淨係一味沒根據的話國內隱瞞,根本就係無知

珍珠宮

雲卷雲舒 發表於 20-11-12 17:25
前幾日我個某色鄰居話上面好多人發燒,上面冚住消息。

天氣轉涼,沒人發燒才是奇怪

珍珠宮

leungszeon 發表於 20-11-16 12:29
我住的小區都知道我是香港人,雖則住左係深圳10幾年,人口信息登記晒的,現在平時出入都已經很松沒有查任 ...

宜家個個都用回鄉咭, 唔係用回鄉證無得好似以前有得睇chop睇日期, 咁點證明?

水晶宮

tictactoe 發表於 20-11-12 09:58
國內疫情防控成功,是全球疫情最安全之地

子爵府

KTKTKT5 發表於 20-11-16 13:12
宜家個個都用回鄉咭, 唔係用回鄉證無得好似以前有得睇chop睇日期, 咁點證明?
...

現在手機有晒你的行程紀錄,如係深圳會收深圳移動,東莞收東莞移動等。你登入移動的平台,可以show出黎你過往一個月的踏足地。如果你有到香港,會顯示出來的

珍珠宮

leungszeon 發表於 20-11-16 13:52
現在手機有晒你的行程紀錄,如係深圳會收深圳移動,東莞收東莞移動等。你登入移動的平台,可以show出黎你 ...

many thx

首頁

尾頁

跳至