1-3歲

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

可以想象到你有幾難受

男爵府

Carmen8080 發表於 20-11-22 00:34
好攰.....

唔戴口罩 面試都唔比in ,playgroup被踢出校......好無奈

我明,我小朋友歲半,肯帶帽唔肯帶口罩,某啲pg 都唔俾(好彩都有肯俾上),都好心痛佢戴唔到口罩連上課機會都冇...
你小朋友肯唔肯戴帽?冇上N班?有時老師講一句好過家長講十句...
如果有班教到小朋友戴口罩我俾錢人教都制,真係好困擾

已刪除用户

大宅

我囡囡之前都唔肯戴,用過好多方法都唔得(包括唔俾佢出街等)。有一次,我約左其他媽媽同佢地既仔女去公園玩,個個小朋友都有戴口罩,得我個囡戴防疫帽,可能佢覺得自己好怪、好另類,之後佢就要求戴口罩,你可以試下。

男爵府

Carmen8080 發表於 20-11-22 15:58
我都係咁話 佢連帽都唔肯戴 總之有野遮住佢就勁反抗 已經半年有多 真係乜野款式都買齊 好攰....其實政府都 ...

真係聽到都心痛,係,香港嗰種盲目同自我審查真係冇理過啲做唔到既小朋友... 我估你訓練左半年其實真係咩方法都試過... 都無謂再提議你咩方法... 真係唔知可以點... 一係貴啲請家教。

大宅

2005yk 發表於 20-11-22 16:43
我囡囡之前都唔肯戴,用過好多方法都唔得(包括唔俾佢出街等)。有一次,我約左其他媽媽同佢地既仔女去公園 ...

唔關事,個個bb不同類型我鄰居日日跟我玩佢仔完全學我仔所有嘢包括扯口罩任何動作跑跳爬都學尤其是咬玩具手指,二個bb同步

大宅

Carmen8080 發表於 20-11-22 15:58
我都係咁話 佢連帽都唔肯戴 總之有野遮住佢就勁反抗 已經半年有多 真係乜野款式都買齊 好攰....其實政府都 ...

同你完全一樣, 乜都唔肯戴, 口罩又扯爛, 教到好攰 。唔帶落佢街又唔得 ,乜都唔帶落街又危險。而家疫情又高返 ,直頭公園都唔敢落, 好多做運動嘅人唔戴口罩, 真係怕怕

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Carmen8080 發表於 20-11-22 00:34
好攰.....

唔戴口罩 面試都唔比in ,playgroup被踢出校......好無奈

樓主,我仔之前都係咁。佢衣家22個月。最近我比佢食住奶嘴帮佢戴口罩,落到樓下後佢好鍾意睇車車,趁佢睇車時我就拉開口罩扯走個奶嘴,再戴好個口罩,佢都無再扯走,希望佢之後都合作。
我都係經歷過哄左半年都吾肯戴既日子.......

男爵府

我囝係從立體布口罩開始接受的,布口罩花色靚又親膚

大宅

講明唔戴口罩,唔會同佢出街

男爵府

我仔都係咁..唔帶口罩, 只帶帽..我全完明白你既辛苦..
同埋唔明, 點解明明醫生講左2歲以下係唔適宜帶口罩, 有D地方仲可以企咁硬.

伯爵府

我小朋友只肯戴立體口罩,
普通口罩唔肯戴,貼住個咀,唔舒服
最新買左紫花油出個款立體口罩,仲有動物圖案,每次戴之前,我小朋友都要睇下啲公仔先戴,好搞笑

男爵府

唔戴就唔好出街. 等佢明要戴左先出得出.

我個兩歲時都好固執, 唔止口罩, 連外套都唔肯著, 冬天返N 班, 全校得佢一個無著外套. 當時學校因為其他流行病, 已經要求戴口罩, 佢點都唔肯.

之後停課, 我一個月無帶佢出去.

可能佢見大人日日戴住口罩出街.
忽然有一日要帶佢覆診, 佢居然主動話要戴口罩.

之後又隔多兩個月第二次外出, 佢再一次肯戴口罩.

男爵府

試吓有公仔既立體口罩,又或者布口罩,當係裝扮

如果仲唔合作,惟有強硬少少,唔戴口罩就無街去...

民房

回覆樓主:

有冇試過擦面?

大宅

樓主,我好明白你嘅煩惱!我仔由幾個月氹佢戴到16m都搞佢唔掂!換咗好多口罩,防疫帽都有兩頂,但佢帽都唔肯戴!出街唯一方法係用雨檔,之前夏天,我見佢身都濕曬,媽咪心都酸埋後來我都請教咗好多媽咪,不外乎話讚「靚靚」「要戴口罩先可以街街」都搞佢唔掂!直至我發現佢鐘意狗,我買咗汪汪3d口罩俾佢,狂讚汪汪靚靚,又話汪汪保護佢,除咗汪汪唔開心,佢開始意識到有狗仔圖案,之後每次見我俾口罩都叫「汪汪」同冇再自己除了!唔知分享幫唔幫到你,希望你都可成功令佢戴啦!

大宅

我囡歲幾已經教識左!過程唔洗1小時!方法係 我地出門前 同佢講去街街要帶口罩!佢開頭會扯!我哋就由得佢⋯會佢講唔帶口罩無得出街街!就自己出咗門口 關左門留佢一個係屋企!由佢喊!5-10分鐘之後開返門,氹下佢再同佢講出街街要帶口罩!又幫佢重新帶上 如事這 2次之後佢就肯帶口罩出門!依家一知道出街街就主動要口罩! 希望幫到你

首頁

尾頁

跳至