自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年1月跟租客簽了兩年租約,一年死,一年生,今年12月底死約會完,明年1月起是生約

租客提出要求想明年1月至6月減租,每月由20000減至18000

我ok, 我提出要求簽新租約, 同樣2年,一年死一年生

租客說不想麻煩,說他會1月至6月一次性付清6個月租金,到7月時視乎巿況再商量

其實這租客一直都非常好,很準時交租,所以我盡量都想留住佢

請問你地可唔可以比啲意見我?唔簽新租約對我有冇壞處?

大宅

Ilovecakes 發表於 20-11-22 23:14
今年1月跟租客簽了兩年租約,一年死,一年生,今年12月底死約會完,明年1月起是生約

租客提出要求想明年1 ...

唔簽約點打厘印? 唔打厘印你蝕章 如果簽6個月打6個月厘印 都係比咁多錢 我建議你加簽6個月死約 18個月生約 攞去打厘印

Astra00    發表於 20-11-23 06:45

男爵府

成交
簽張6個月既死約
肯一次比6 個月好好
7月時再review無問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

肥虎虎 發表於 20-11-22 23:23
成交
仲肯一次比6 個月
7月時再review無問題

男爵府

我朋友租屋比人,除咗第一份簽租約,之後十年從冇簽,從來冇加人租,佢覺得準時交租已經安心,自己去租一層大的單位,一樣係除第一次簽租約,個業主又係冇再同佢簽約及加租

wcpcelia    發表於 20-11-23 09:30

大宅

cherry17 發表於 20-11-22 23:22
唔簽約點打厘印? 唔打厘印你蝕章 如果簽6個月打6個月厘印 都係比咁多錢 我建議你加簽6個月死約 18個月生 ...

謝謝回覆,但請問唔打厘印會有咩不好?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔簽租約都要白紙黑字寫明租金同期限, 否則按原租金打税

唔打厘印,欠租你冇得告.你打厘印是一年死約一年生約,保護你權益兩年.所以生約一完,佢一定要走,除非佢預繳半年/一年或你信得過佢不會欠租.

如續兩年,不打厘印就米制.經濟有排衰,佢今日有工做,不代表明年不失業

Astra00    發表於 20-11-23 06:46

伯爵府

其實你重有生約未完,唔簽新租约問題不大,但生約期間不可改租金,穩陣做法叫租客照交舊租金,你再把差額回贈给他

男爵府

Ilovecakes 發表於 20-11-22 23:29

兩睇啦,如果你熟個租客佢無乜古怪又準時交租其實無乜所謂,生約仲好大家一個月通知就走人,第一年死約大家綁死咗過咗就算,我自己個人睇法,勿插

禁止訪問

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

佢唔係怕簽隻字煩, 係唔睇好後巿, 保就業完, 大量人失業
佢又會R 你減, 一係你趕個保就業未完, 快d 揾果個客簽死約

呢個客有心食住上

Astra00    發表於 20-11-23 06:47

翡翠宮

siumachu 發表於 20-11-22 23:39
其實你重有生約未完,唔簽新租约問題不大,但生約期間不可改租金,穩陣做法叫租客照交舊租金,你再把差額 ...

政府照原租約打税,可自己寫分文件白字黑字雙方簽,(餘下的)生約期減租可不打厘印,
要税局收少些税,要有文件證明.
如租两年内斷約,税局都會要文件證明交收日期去計税

公爵府

Ilovecakes 發表於 20-11-22 23:29

打厘印係保障業主,萬一欠租或者有損毀、有租務糾紛,要從法律追討一定要有厘印和CR109 表格!
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

簽個附加協議一至六月減租,其他terms 照舊。

大宅

好多人都無睇清楚....

人地而家死約都未完, 生約出年先開始更加未完, 份約一早打左厘印啦, 咩唔打厘印無保障全部唔成立 !

另外人地一次比晒半年租, 仲話怕人唔交租又怕人失業, 又係全部唔成立 !

根本一 d 問題都無 ~

就算簽多份死約, 如果人地真係失業無錢, 你一樣要比佢走....

至於咩 2千差價的問題, 仲小事, 黎年幾大把人係咁, 真係雞毛蒜皮都驚餐死!

男爵府

你20000變18000,俾我一定Ok。我有個兩房租開12000,而家10000都無難搵客

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

siumachu 發表於 20-11-22 23:39
其實你重有生約未完,唔簽新租约問題不大,但生約期間不可改租金,穩陣做法叫租客照交舊租金,你再把差額 ...

唔好回贈方式退俾租客,咁做計物業稅要計足2萬,但實收萬8,蝕稅呀。

水晶宮

星人mama 發表於 20-11-23 00:53
你20000變18000,俾我一定Ok。我有個兩房租開12000,而家10000都無難搵客
...
事實,如果二公婆沒子女,租開樓,呢排多左平酒店月租,平到7000元一個月包水電,地點都ok,人地好多都轉租酒店,一個月省幾千元,好過租套房,酒店最盡可簽24個月約。
註:不要pm我,這是我望到有啲酒店廣告而知道。

伯爵府

回覆樓主:

已經打咗兩年合约的厘印,再打厘印來什麼。合约依然有效,只是你9折收租6個月。
物業税是事後每年三月尾按實際收入計算。
再者經濟環境轉變,租客可能半年退租走人。還打來什麼。

首頁

尾頁

跳至