自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

瞓得好勳章

我仔已經5年級,10歲。
我仔尋日放學返嚟,同我講班裏有個男同學,嗰位同學周圍同人講佢前日發燒,尋日仲流鼻涕有咳,上中文堂時,佢都同老師講佢前日發燒。
尋晚,家長群有家長反映出嚟,唸住好言相勸,叫嗰位同學嘅家長,如果有病就留係屋企,非常時期,大家都擔心。點知病嗰位家長發表啦,話自己個仔唔係發燒,只係唔識表達,話佢只係有鼻水倒流,所以導致咳,之後有家長問點解佢個仔會同人講發燒,嗰家長話佢個仔只係想d同學遠離佢,怕傳染俾人。
之後到好夜嗰陣時,嗰位家長話個仔今日唔會返學,話因為有家長打電話去學校投訴反映,但個家長認為個仔只係表達有問題

男爵府

瞓得好勳章

回覆樓主:

所以攪到俾學校強迫停課。
但成件事我想講,10歲仔,已經5年級啦,有冇發燒都會唔知,咁都會表達錯?除非係個媽媽無講真話,嗰家長自己都話佢係屋企都有幾聲咳,但佢強調只因鼻水倒流而咳,好老實,無端端企起身,點會鼻水倒流,訓起到就話啫。
如果只係2聲咳都無咩嘢,何況佢係有鼻涕咳,呢個時期,就算出街食飯,咳多2聲都俾人眼啤啤,何況係課室。如果係以前,我聽完就算,無發燒咪得囉,但而家,就算新冠肺炎都可以無病徵

用戶要求終止服務

牛年勳章

會唔會係同學喺屋企發燒呀?喺學校有無發燒,一探熱就知,咁學校嘅客觀標準係有燒唔好返學。有無上呼吸道感染,要醫生先可以判斷,鼻水倒流可以係上呼吸道感染,亦有機會係鼻敏感。呢 d 時候鼻敏感同氣管敏感,好易比人誤會,可能要帶醫生證明喺身。既然同學已經請假,就無謂再追究啦!
未經許可,請勿轉載

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實細路仔係好中意同同學吹水既。
我細個有同學話我知佢既尿係藍色,血係綠色tim。
所以家長定細路邊個講大話都講唔埋。
但BTW,呢個時期,就算只係敏感咳,定鼻水倒流,都請假啦。唔為人都為自己,咳或流鼻水自己本身都不能好好帶罩。

wcpcelia    發表於 20-11-27 16:17
Fanfanng    發表於 20-11-27 10:45

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔該做家長都有公德心, 好唔好? 都係身教的一種!!

我覺得學校可以面授+ZOOM (for 有懷疑者/咳流鼻水的都可以暫時在家上堂學習),但作為家長,俾D空間小朋友,由得佢地自己上堂....)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我好明白.....一班有3個人有病就會停學的憂慮

同埋,未轉季的學生,要帶定一件外套,以防冷親!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

明明世衞都講左叫新冠肺炎,點解仲要叫武肺呢?

男爵府

瞓得好勳章

c.vieri 發表於 20-11-27 10:57
明明世衞都講左叫新冠肺炎,點解仲要叫武肺呢?

Sorry,已經改咗

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bb_515c 發表於 20-11-27 10:09
所以攪到俾學校強迫停課。
但成件事我想講,10歲仔,已經5年級啦,有冇發燒都會唔知,咁都會表達錯?除非係 ...

10歲唔一定好精靈,真係會以為有鼻水就會連埋發燒一齊卦

學校而家一入門口就探熱,發燒就唔會入到去返學。如果佢真係返學之後才發燒,佢一同老師講,相信老師都會即刻幫佢探熱來確定。

所以該家長未必係講大話嘅

男爵府

瞓得好勳章

晴B媽 發表於 20-11-27 11:01
10歲唔一定好精靈,真係會以為有鼻水就會連埋發燒一齊卦

學校而家一入門口就探熱,發燒就唔會 ...

嗰同學係話前日係屋企發燒,並唔係係學校發燒,有幾位都睇錯內容,以為係講學校發燒

首頁

尾頁

跳至