自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

其實樓主小朋友係咪已用左好耐類固醇?如果係就試下其他方法啦,以後要戒類就好痛苦,我係過來人。你試下係fb search 濕疹或戒類group ,祝小朋友搵到更好方法康復。

Misspipipi    發表於 20-12-15 02:59

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

建議睇皮膚專科

別墅

BK Milk勳章

mandy952 發表於 20-12-4 17:17
濕疹好大程度係因為唔夠酺酶去分解蛋白質,而且b6吸收過多都係排出體外,可以試下比b6小朋友食,我仔都有 ...

岩岩上網Searh左維他命B6有咩作用, 原來真係可以有助改善濕疹, 增強免疫力.
等我都比多D含維他命B6既食物比佢食, 佢都好鐘意食開心果, 腰果呢D果仁.

維他命B6 的作用,
  • 有助蛋白質和脂肪質的代謝
  • 預防脂防肝
  • 減輕懷孕初期的嘔吐
  • 減輕經前不適症狀
  • 保持正常神經的功能
  • 有助皮膚如濕疹、粉刺
  • 增強免疫力

缺乏維他命 B6 的時候,
  • 容易產生脂肪肝
  • 會在懷孕初期有嚴重孕吐
  • 容易造成貧血
  • 容易有口腔炎
  • 客易出現濕疹
  • 會出現脫髮

成人: 每日需要 1.3mg 維他命B6
孕婦: 每日需要 1.9mg 維他命B6
兒童: 每日需要 0.6-1.2mg 維他命B6

含豐富維他命 B6 的食物有:
  • 100g 葵花子含有 1.345mg 維他命 B6
  • 100g 開心果含有 1.3mg 維他命 B6
  • 100g 芝麻含有 0.79mg 維他命 B6
  • 100g 核桃含有 0.5mg 維他命 B6
  • 100g 腰果含有 0.4mg 維他命 B6
  • 100g 夏威夷含有 0.3 mg 維他命 B6
  • 100g 利馬豆含有 0.512 mg 維他命 B6
  • 100g 斑豆含有 0.229 mg 維他命 B6
  • 100g 香蕉含有 0.4 mg 維他命 B6
  • 100g 牛油果含有 0.3 mg 維他命 B6
  • 100g 榴槤含有 0.316 mg 維他命 B6
  • 100g 馬鈴薯含有 0.538 mg 維他命 B6
  • 100g 荷蘭豆含有 0.346 mg 維他命 B6
  • 100g 芽甘藍菜(brussel sprouts)含有 0.219 mg 維他命 B6

• 100g 蕃薯含有 0.209 mg 維他命 B6
  • 100g 秋葵(okra)含有 0.215 mg 維他命 B6
  • 100g 椰菜花含有 0.184 mg 維他命 B6
  • 100g 西蘭花含有 0.175 mg 維他命 B6

• 100g 青椒含有 0.166 mg 維他命 B6

其他食物也含維他命 B6, 只是以上食物含量比較高

紫淇    發表於 21-8-3 19:24
我愛我的家    發表於 20-12-19 17:53

別墅

BK Milk勳章

hap2thousand15 發表於 20-12-4 17:56

我睇佢時在旺角,佢本身是西醫,是皮膚專科醫生,後 ...

咁何醫生咩收費? 感覺上中醫中藥收費一般都會比較西醫西藥平.

別墅

BK Milk勳章

ada0708 發表於 20-12-8 15:20
睇黎真係好嚴重, 帶左佢去睇醫生未?

本身小朋友都有濕疹問題? 睇相除左濕疹之外, 可能係皮膚敏感, 查藥 ...

仲未呀, 我呢排同佢查多兩次藥膏同勁查保濕已經無之前咁紅, 所以就無帶佢出去睇醫生.

始終呢排真係唔敢出街, 而家我都係兩三日先會落街買定幾日既食物.

不過我都見有幾位JM介紹過中環既張傑兒科醫生, 話佢醫濕疹都OK.

唔知張醫生咩收費? 睇皮膚會唔會貴D? 同埋睇一次係唔係都可以? 佢會開咩藥膏?

別墅

BK Milk勳章

ada0708 發表於 20-12-8 15:30
而家小朋友查緊咩藥? 類固醇? 查左藥都未見有改善就要帶佢睇醫生, 唔好拖.
...

係呀, 之前醫院開既外用類固醇1% Cream, 都查左好多日先好D.

別墅

BK Milk勳章

simple430 發表於 20-12-9 09:52
睇中醫 , 我細佬隻千年濕疹爛腳 , 睇咗無數西醫 , 走到去馬來西亞睇都唔得 , 朋友介紹佢睇東華中醫 , ...

請問一下你細佬係邊間東華中醫門診? 上環同旺角?

別墅

BK Milk勳章

快樂股民 發表於 20-12-9 10:34
係, 不過佢有兩間診所, 下面條link資料較詳細
http://www.hkdermcentre.com/takC.htm

新症要等一個月咁耐-.- 即係打去預約都唔可能短期內去睇....

我以為要睇兒科/皮膚科打去預約都可以一兩日就去睇, 要約咁耐架...

別墅

BK Milk勳章

coconutchung 發表於 20-12-9 15:33
一定係睇皮膚科醫生,兒科好多都唔熟皮膚問題,我經歷過,最後搵皮膚專科先斷啱症!我們睇皮膚科林旭強醫生 ...

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=18630

睇返D評價都唔錯, 不過需預約等候頗長, 係唔係都要等成個鐘先入到去見醫生?

別墅

BK Milk勳章

funseller 發表於 20-12-9 19:26
食魚油、維他命D3、益生菌,有醫學研究證明有助舒緩皮膚問題。
類固醇醫濕疹嘅黃金時間係2歲前,呢樣都有 ...

謝謝分享, 我而家都係2-3小時就同佢補查Cream, 同埋佢本身都飲好少水, 而家都成日逼佢飲多D水.

別墅

BK Milk勳章

hachan 發表於 20-12-11 01:29
之前我小朋友D濕疹好勁, 手手腳腳面同身都有, 帶左佢去睇中環張傑醫生.
而家已經好返曬, 暫時都無再返發, ...

我小朋友隻腳無你咁勁, 不過都係D摺位有濕疹, 你個陣都係睇一次就好返?

別墅

BK Milk勳章

hachan 發表於 20-12-11 01:41
之前我都係見有JM介紹, 所以搵左張醫生, 佢真係好細心, 問症好詳細.
我之前都係預約上去睇,去到都係等一陣 ...

我都好唔鐘意預約左要等好耐, 以前睇醫生都試過要等成個半鐘, 真係等到發脾氣.

別墅

BK Milk勳章

WingWingLamLWW 發表於 20-12-11 12:04
我以前小朋友都係禁 我都唔太想用藥 但呢d真係要睇左醫生先 我小朋友睇完醫生 後期食左隻日本既小朋友nmn ...

係唔係呢隻? 3百幾蚊盒都幾貴, 感覺買益生菌好似好d.

hachan    發表於 21-3-13 05:31

別墅

BK Milk勳章

WingWingLamLWW 發表於 20-12-11 12:05
仲有記得睇西醫個陣要戒奶!戒左真係好好多!

已經戒左飲奶粉了, 同埋都少飲奶, 多數飲豆漿/酸奶.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Misspipipi 發表於 20-12-15 02:08
請問一下你細佬係邊間東華中醫門診? 上環同旺角?

係油麻地果欄對面

大宅

hap2thousand15 發表於 20-12-4 17:56

我睇佢時在旺角,佢本身是西醫,是皮膚專科醫生,後 ...

嘩,好欣賞佢,起碼夠openminded,好多西醫好抗拒中醫

琥珀宮

Misspipipi 發表於 20-12-15 01:27
岩岩上網Searh左維他命B6有咩作用, 原來真係可以有助改善濕疹, 增強免疫力.
等我都比多D含維他命B6既食物 ...

堅果食得多,容易上火,注意可多飲水或生果

大宅

Misspipipi 發表於 20-12-15 02:28
https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=18630

睇返D評價都唔錯, 不過需預約等候頗長, ...

林醫生上次睇我女足足睇左半小時有多,我們就好多謝佢咁細心,但坐在外面的等的病人就慘啲。
但又咁講,佢對個個病人都係咁有耐性,下次我們去可能都等好耐先睇,但如果係好醫生就值得。
我之前睇另一個姓史的皮膚科,耐性就麻麻,好快診症,咁睇你想要咩。

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊