自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

叮噹2000 發表於 20-12-9 16:46
上海已經打咗?

唔清楚,但是有好多人無戴口罩

別墅

mln 發表於 20-12-9 15:40
唔打住,等人打咗先,流感疫苗都可以話係好成熟的,但是一樣有風險,都係等等人地打咗先。

我怕死 ...

我同你諗法一樣,睇下有無副作用先,我自私唔想自己做白老鼠。
9 AUG 2010 - 6W1D 0.67CM  閃下閃下LU
20 AUG 2010 - 8W2D 1.79CM 係咪腳仔呢??
11 SEP 2010 - 11W4D 5.04CM 大頭仔SAY HI...
21 SEP 2010 - 13W2D 6.55CM 係咁郁冇時停...

男爵府

叮噹2000 發表於 20-12-9 16:46
上海已經打咗?

內地9月份已經開始接種疫苗,但好少人打,打的都是出國讀書返工的人,內地民眾覺得內地很安全,沒必要打,而且疫苗是比較短的時間內研發的,感覺不太安心。上海差不多5月份已經開始除口罩了,現在是冬季,政府擔心疫情會死灰復燃,有些超市和商場會要求你戴口罩。基本上不戴口罩也可以。

侯爵府

上善若水 發表於 20-12-9 17:38
政府醫院大把醫生得7萬左右人工,仲要on call,同高中老師差唔多收入,但付出根本两回事,又有幾盤满鉢满吖 ...

所以咪個個儲幾年經驗出嚟私家執業囉,商場睇傷風感冒都唔止咁少錢啦

子爵府

中國製, 打!

禁止訪問

珍珠宮

.

珍珠宮

lovebb2 發表於 20-12-9 10:49
https://liff.line.me/1544998575-dRP8PO9n/v2/article/P5J5lM?utm_source=washare
要等到2022!!!:zombi ...

唔打.........住, 要留返比高危族先, 救人一命

侯爵府

上善若水 發表於 20-12-9 18:37
咁好賺你又唔去讀?好心唔好様様用錢去衡量人啦!
香港人真係無良心,全世界抗疫都係度感謝醫護,得香港人 ...

醫生當然值得尊重,既然咁辛苦點解唔開放海外醫生來香港幫輕下呢?咁點解醫管嗰班人又落晒閘呢?香港唔夠醫生都唔係第一日嘅事,公立醫院普通睇個醫生排期兩至三年,私家專科book個期都講緊一兩個月之後,咁你解釋吓啦,我好歡迎澳洲菲律賓全球各國醫生嚟香港㗎。唔使啲公公婆婆睇病等三年

水晶宮

上善若水 發表於 20-12-9 18:37
咁好賺你又唔去讀?好心唔好様様用錢去衡量人啦!
香港人真係無良心,全世界抗疫都係度感謝醫護,得香港人 ...

正常香港人只會感謝冇罷工嘅良心醫護

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ernbe 發表於 20-12-9 18:45

仍然測試中

大陸9月已經俾出國留學生打,出左國有咩事都冚唔到,到而家無留學生嘈,咁應該有效.不過香港分唔分到疫苖?澳門就訂140萬劑,香港無聲氣,你想打都打唔到.

大宅

好奇怪,點解哩到有咁多人咁想打中國疫苗?仲講明唔係中國制唔打?
如果得中國發明到哩款疫苗,好老實我會打,但如果有得揀,我會睇定啲先,因為我從來都係聽啲大陸人話黎香港打疫苗,無聽過有人會咁期待打中國制疫苗

珍珠宮

非中國製不打
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

mojomojo88 發表於 20-12-9 20:06
好奇怪,點解哩到有咁多人咁想打中國疫苗?仲講明唔係中國制唔打?
如果得中國發明到哩款疫苗,好老實我會 ...

喺網上講乜唔得呀,我覺得係政治表態而已
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

.

公爵府

BK Milk勳章

睇數據ja,英美制既疫苗比中國制既低級都幾多而且仲有副作用,中制既效果比較明顯同副作用比較少。

水晶宮

對中國疫苗有信心咪打中國疫苗,你對美國疫苗有信心咪打美國疫苗,唔明有咩咁奇怪。
國內有成百萬人打咗中國疫苗,巴西訂購600萬劑,印尼訂購120萬劑,我諗呢啲國家都係對中國疫苗有信心先會訂嚟打

中國疫苗在阿聯酋獲批上市 阿總理等十多名高官已接種
https://mr.mbd.baidu.com/r/ebqtDECvbG?f=cp&u=a0fc45bd1f0f5c38

首頁

尾頁

跳至