懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章 熱血勳章

一齊傾下計,互相鼓勵下

別墅

gigichan910 發表於 20-12-22 17:40
一齊傾下計,互相鼓勵下

飲完糖水check到唔合格 但之後一路有篤手指發現係血糖低 唔係高 所以護士叫我食返正常餐

男爵府

回覆樓主:

你係邊間醫院check啊?我係聯合check到有妊娠糖尿,開頭好緊張,因為我個同事之前又係中左,話每餐都要督手指,搞到我好擔心。
後來去見營養師,佢叫我跟個餐單去食野,唔使每日督手指,但就兩個星期後要入院食一日營養餐,睇下個血糖點。
其實都幾煩,如果食左營養餐其中一餐唔pass都要再見營養師,調整果餐ge份量,兩個星期後又要再入院食多次營養餐。
我一共入左三次院食營養餐,頭兩次都係晚餐唔pass,第三次醫院果便話我晚餐再唔pass就要住一晚,見糖尿科姑娘wo。我果日入到院,三餐都特登食少啲,同埋係病房喪行,最後終於pass左,唔使再返去check血糖喇!

大宅

回覆 gigichan910 的帖子

本身糖尿,定只係妊娠糖尿?

大宅

Anther 發表於 20-12-25 23:44
回覆 gigichan910 的帖子

本身糖尿,定只係妊娠糖尿?

都可以分享下,我係一型糖尿

大宅

gigichan910 發表於 20-12-26 02:34
都可以分享下,我係一型糖尿

你依家幾多週?

我二型。bb已出生依家就黎五個月大。未有之前唔駛打insulin. 有咗六週開始要打insulin打到生。。。18週前要食1500卡餐單,18週後要食1800卡餐單。

一日要篤四次手指,起身,早餐後兩小時,午餐後兩小時,晚餐後兩小時,有時仲要篤埋睡前,買針同試紙買到窮。

生咗之後b要去兒科觀察血糖level, 幸好pass了。

大宅

Anther 發表於 20-12-27 01:34
你依家幾多週?

我二型。bb已出生依家就黎五個月大。未有之前唔駛打insulin. 有咗六週開始要打insulin打 ...

8w幾,我一向都要打針呀。
暫時控制都ok,唔知到中期後期會點。
又唔敢太大食,盡量keep返同有之前咁上下

大宅

koizaki 發表於 20-12-24 10:51
你係邊間醫院check啊?我係聯合check到有妊娠糖尿,開頭好緊張,因為我個同事之前又係中左,話每餐都要督手 ...

請問你係用邊部血糖機?

別墅

gigichan910 發表於 20-12-22 17:40
一齊傾下計,互相鼓勵下
我懷第一胎中左妊娠糖尿,生完後血糖有D高,空腹血糖次次6.0牙,而家第二胎要少食多餐控制下,我在家自己篤手指,未去醫院飲糖水,都好驚

大宅

cancan87 發表於 20-12-27 13:03
我懷第一胎中左妊娠糖尿,生完後血糖有D高,空腹血糖次次6.0牙,而家第二胎要少食多餐控制下,我在家自己篤 ...

要控制飲食,如果唔係第二胎都好易有
空腹6.0都算偏高

男爵府

jani.l 發表於 20-12-27 11:51
請問你係用邊部血糖機?

聯合果度唔使我日日check住血糖,所以我冇買到機啊

大宅

gigichan910 發表於 20-12-27 11:48
8w幾,我一向都要打針呀。
暫時控制都ok,唔知到中期後期會點。
又唔敢太大食,盡量keep返同有之前咁上下

知道一型多數本身都要打針,辛苦你了。
我陀住果陣一日打四針。
中後期要經教授批准下(因我果陣係高危case, 產檢直接係喺醫院,由教授診症,唔駛去健康院)自己調較針藥unit.

醫院有無俾餐單要你跟住食?

大宅

Anther 發表於 20-12-27 16:39
知道一型多數本身都要打針,辛苦你了。
我陀住果陣一日打四針。
中後期要經教授批准下(因我果陣係高危case ...

無呀我仲未去公立檢查

大宅

gigichan910 發表於 20-12-28 00:29
無呀我仲未去公立檢查

你本身有無喺公立醫院跟進糖尿?如果係睇開公立,有無專屬嘅糖尿科姑娘跟進?如果有,不妨盡快話佢知你有左小朋友,佢可以初步教到你點做。
又或者你有無去私家醫生做產檢?產檢時將身體情況話佢知,如有需要佢可以幫你寫介紹信,交去公院可以排個快d嘅期/駛唔駛轉由其他個別醫生直接跟進。

我當初知自己有左後,先聯絡跟開果個糖尿姑娘,佢幫我停本身的藥轉做打針。
然後我用last menstral period去左公院排期,果陣因為手上無特別嘅介紹信,佢係安排十二週先去見醫生+做Oscar
後尾自己因為身體情況有些麻煩(除左糖尿還有其他問題再加上未知自己有左之前用緊d比較新嘅藥,不建議服藥中途懷孕的, 可能對b有影響),排期後翌日去左搵私家產科醫生照超聲波確定胎大小,果位醫生知道我身體問題後,問我政府果邊book左幾時,我話佢知要等到十二週,佢話咁遲唔得,我個case(因為高危) 政府會早d睇我, 所以寫左介紹信,叫我再交去公院。當日去公院交完介紹信就俾醫生捉左上產前病房過左四日,之後嘅期全部提早+直接由教授診症。

大宅

Anther 發表於 20-12-28 04:55
你本身有無喺公立醫院跟進糖尿?如果係睇開公立,有無專屬嘅糖尿科姑娘跟進?如果有,不妨盡快話佢知你有 ...

我係私家醫院跟開糖尿呀,我下星期先去私家醫生度開證明信先去到公立登記呀
我想係私家生,只怕有咩到時早產焗住去公立就煩啲

大宅

gigichan910 發表於 20-12-28 15:51
我係私家醫院跟開糖尿呀,我下星期先去私家醫生度開證明信先去到公立登記呀
我想係私家生,只怕 ...

排埋公院做定兩手準備好d.. 加油!

複式洋房

我本身都有二型,啱啱有咗5周,好擔心...

首頁

尾頁

跳至