家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章

Zenos 發表於 20-12-31 15:00
回覆 Rainchan520 的帖子

101計劃風評都唔係太好以前新聞都好似報唔少

手續費貴,回報差。 但唔供都供左10年啦,唯有頂硬上

大宅

Rainchan520 發表於 20-12-31 13:06
Zurich Vista 101 重要供25年過種

你呢份係保險, 唔係基金, 只不過你份保險嘅價值係同你選咗嘅基金掛勾。真的基金係可以隨時賣走, 但你份係保險, 一旦斷保蝕鑊金

伯爵府

choyki 發表於 20-12-31 14:24
富達月供 HK$1,000 起,1% 認購費,如果月供 $20,000 或以上則免認購費。
一次過買就 US$2,500 起,之後加 ...

係10+年前我月供保險基金,都係近兩年先平手!近呢年先叫賺D,所以唔想月供
之前一、兩年,覺得某幾隻基金走勢唔錯(其中一隻5丶6年前已改供,由48usd per unit 供到140+usd per unit,依家170+),想一次過入多少少,可惜又無理

再想問下管理費係點計呢?

伯爵府

Rainchan520 發表於 20-12-31 13:06
Zurich Vista 101 重要供25年過種

我唔同公司,我想講真係食水好深,(我明本身有保險成份)我幾年前無靠agent了,我自己揀。。。其中一份agent比我揀的基金,幾年加埋都係上落十幾%,好彩我無跟,真係管理費都蝕埋

男爵府

2018復活節勳章

hennyyoyo 發表於 20-12-31 18:56
我唔同公司,我想講真係食水好深,(我明本身有保險成份)我幾年前無靠agent了,我自己揀。。。其中一份ag ...

所以我依家都諗住自己簡。 我都無乜賺呀

男爵府

2018復活節勳章

deelokbu 發表於 20-12-31 16:24
你呢份係保險, 唔係基金, 只不過你份保險嘅價值係同你選咗嘅基金掛勾。真的基金係可以隨時賣走, 但你份係 ...

係101基金,唔係保險嚟㗎,完全冇醫療保障。

不過如果未供完就死咗,就賠償保單既101%

侯爵府

買亚洲科技基金,主要香港科技股,回報可以好好
另外我覺得黄國英幾有 insight. 佢買美股,港股,bitcoin ,外幣,隐陣派,今年升4成,但入埸 25萬US.
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

Paris 發表於 20-12-31 19:31
買亚洲科技基金,主要香港科技股,回報可以好好
另外我覺得黄國英幾有 insight. 佢買美股,港股,bitcoin ...

黄國英嗰隻基金係咩名?
我 考慮緊 買邊隻,中原 C基金 今年回報 超過40%, 最低入場費$100, 可隨時買賣

侯爵府

畀面勳章

choyki 發表於 20-12-28 14:52
假基金唔好買,真基金可以買。銀行賣嘅係真基金。

我月供基金超過 20 年。

點睇每月派息基金?
Nice to meet you!

侯爵府

回覆 ikioma 的帖子

AmCap 豐盛金融
上YT search佢,前幾天有介绍过佢買乜
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

hennyyoyo 發表於 20-12-31 18:49

係10+年前我月供保險基金,都係近兩年先平手!近呢年先 ...

保險嗰啲投資相連保險搵笨㗎,嗰啲係保險,供款叫做「保費」,我都有,回報比富達、摩根嘅差好多,主要係收費貴,因為除咗基金嘅收費外,還有保險相關嘅收費。富達、摩根嘅供款就係供款,唔會叫「保費」,只有基金嘅收費,無保險相關嘅收費。

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gm5SRH_Q-bceZvBW1Y4FWG2L-wQ9vcMxNf5uMKhntSc/edit?usp=drivesdk

基金管理費多數係 1.5%pa,其實還有其他費,但數額唔大,所以通常忽略佢。基金管理費(包括其他費)會每日係基金價格度扣 1.5%/365,例如基金價值本來 $730,一日嘅管理費就係 $730 x 1.5%/365 = $0.03,報出嚟嘅基金價格就係 $729.97 。

投資相連保險一樣有呢項管理費,一樣係咁計法,但再多啲保險相關嘅收費。

子爵府

secretrose 發表於 21-1-1 08:58
點睇每月派息基金?

每月派息基金係 for 退休人士,佢哋無收入,每月派息就等於每月出糧,其實類似年金,不過年金係打算派到 $0,而每月派息基金並唔打算派到 $0,所以年金派嘅金額較大。每月派息基金只係想派賺嗰部分,本金部分唔郁,但由於基金價格可升可跌,好難保證包賺,所以基金銷售文件會預先聲明派息可能會來自本金。

如果有工做,每月有糧出,就唔需要每月派息。如果一隻基金有多個類別(如不派息、每年派息、每月派息等),我必定選派息次數最少的類別。

子爵府

Rainchan520 發表於 20-12-31 19:02
係101基金,唔係保險嚟㗎,完全冇醫療保障。

不過如果未供完就死咗,就賠償保單既101%

唔係保險但有保險費呢!
佢嘅供款叫「保費」,
無年期限制嘅純基金,供款唔叫「保費」㗎。

子爵府

Rainchan520 發表於 20-12-31 19:00
所以我依家都諗住自己簡。 我都無乜賺呀

我一開始就唔靠 agent,都唔明點解要信個 agent,我又唔識佢,佢又唔出名,又無往積畀你睇,點解信佢?如果撞到嘅唔係呢個 agent 而係第個,咁又信佢咩?睇好唔好彩撞到個勁嘅咩?

如果自己唔知點揀,都有個選擇嘅—— FundSuperMart.com 嘅管理組合——管理嘅係沈家麟,佢間中會接受訪問,講述對投資市場的觀點。佢有幾個風險程度唔同嘅組合畀你揀,組合入面嘅基金就由佢幫你揀,會不定期調整組合內嘅基金,網站上有往積畀你睇。無年期限制。收費會貴少少,但比 101 平,如果自己唔知點揀就都值得。
https://secure.fundsupermart.com.hk/fsm/dpms/info/introduction

子爵府

Rainchan520 發表於 20-12-31 15:01
手續費貴,回報差。 但唔供都供左10年啦,唯有頂硬上

回報本來唔差,只不過畀收費蠶食咗啫。
其實一買就要一直供,無得唔供,我就嚟到期喇,暫時賬面回報比我另外一啲無年期限制嘅基金差一大截。

大宅

同你一樣供左10年 ZURICH VISTA 3 (101基金), 仲有15年要供, 知道比人揾笨, 但無奈要繼續供, 唯有頂硬上, 暫時賬面賺10萬(但其實當中有7萬幾係Zurich供既, 因為當初agent 氹我首18月供多D, 佢地會有7萬幾作為Bonus), 現在唔供的話, 扣埋surrender charge 10-11萬, 蝕幾千-1萬幾離場 , 仲諗緊...

咁多年, 除左頭兩年有AGENT跟下, 由第3年起AGNET離職後, 變孤兒單, 無人理, 我又唔識, 好彩今年初的起肝自己研究!

係hkmorningstar 網站, 揾最好排名的基金而ZURICH VISTA 3又有既, 試下自己轉,結果年初至今有9萬正增長 ,所以先仲諗緊好唔好離場 ! 我買以下幾隻 (No.3最多)

1. ZI FSSA China Growth A
2. ZI Blackrock Glbl World Health Science A2 -Acc
3. ZI BGF World Technology Fund A2 Acc USD

不過, 奉勸大家都係唔好買這類有年期限制「基金」,鎖你20幾年, 回報無保證, 收費又貴(每年最少$8000幾管理費),仲要自己費心力研究。

禁止訪問

男爵府

408littlepig 發表於 21-1-1 15:55

同你一樣供左10年 ZURICH VISTA 3 (101基金), 仲有15年要供, 知道比人揾笨:laugh ...

今天正90K回報,即本金幾多?

男爵府

2018復活節勳章

408littlepig 發表於 21-1-1 15:55

同你一樣供左10年 ZURICH VISTA 3 (101基金), 仲有15年要供, 知道比人揾笨:laugh ...

我想問,點樣睇Zurich幫我供既過D bonus?我就係想知我呢十年有冇賺過。

首頁

尾頁

跳至