自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

其實有冇規定
15歲以下小朋友
要有幾多歲以上嘅人去照顧
才不算獨留兒童在家
(我囡15歲,可獨自看顧9歲細路?合法地)

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆樓主:

係16歲以下就不可以獨留兒童在家

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

年代唔同,而家D細路有突發事件未必識處理,我兩個大16&細12,我唔會留佢地兩個自己在家
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

monkey妹 發表於 20-12-29 21:28
係16歲以下就不可以獨留兒童在家

但係16歲以下又可以自己返學放學、去補習⋯

大宅

不合法但係大把人咁做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

KUDOS 發表於 20-12-29 21:34
所以真係好低能,屋企點都安全過條街啦

alicegoh78    發表於 20-12-30 01:40
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

上一代父母出去搵食,小學生返到屋企都係自己顧自己或者由大D嘅睇住就掂,而家時代進步,反而就.....

大宅

esmehouse 發表於 20-12-29 21:35
所以真係好低能,屋企點都安全過條街啦

係街度有乜意外即時有人可以幫手打999,自己一人係屋企可以咩。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yanfaifai 發表於 20-12-29 21:26
其實有冇規定
15歲以下小朋友
要有幾多歲以上嘅人去照顧

其實條例係咁寫:

《侵害人身罪條例》(第212章):任何人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所管養、看管或照顧的16歲以下的兒童或少年人,而導致其受到不必要的苦楚或健康損害,均屬刑事罪行。

至於獨留兒童在家會否觸犯上述條例,則取決於多方面因素,並視乎個別案情而定,包括該兒童本身的實際年齡和自我照顧能力,有關行為是否對兒童構成傷害、涉案人士是否有照顧責任、是否有意圖疏忽照顧該兒童及是否知悉其行為可能會對該兒童構成傷害等。

男爵府

係啦,識得有家長俾個讀小一自己過馬路返學

水晶宮

traeh 發表於 20-12-29 21:48
其實條例係咁寫:

《侵害人身罪條例》(第212章):任何人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所管養、 ...

男爵府

traeh 發表於 20-12-29 21:48
其實條例係咁寫:

《侵害人身罪條例》(第212章):任何人故意襲擊、虐待、忽略、拋棄或遺棄由他所管養、 ...

無錯。其實係無一條「獨留兒童在家」嘅罪,係視乎你有冇疏忽。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jaemiya 發表於 20-12-29 21:46
係街度有乜意外即時有人可以幫手打999,自己一人係屋企可以咩。
咁如果咁講嘅話應該咩年齡都唔可以獨留在家
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

jj7723 發表於 20-12-29 21:51
係啦,識得有家長俾個讀小一自己過馬路返學

我湊仔去補習都成日見到有d同佢差不多高甚至細過佢嘅小朋友自己過馬路,自己搭電梯,響學校都有自行放學,老師帶到去路口就自己走!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

就咁獨留在家唔係犯法,視乎有無意外發生,就算小朋友自己返學,途中發生事,家長都係犯法

伯爵府

makm 發表於 20-12-29 21:36
上一代父母出去搵食,小學生返到屋企都係自己顧自己或者由大D嘅睇住就掂,而家時代進步,反而就..... ...

就係,小學時兩姐妹自己留家看電視,看成日都得。現在的小孩也可獨留在家打足成日機...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Kennislmami 發表於 20-12-29 21:35
不合法但係大把人咁做

男爵府

香港條法例係疏忽照顧兒童....即係係街出事你都要負責....

象牙宮

16歲以下唔可以獨留在家

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

告上法庭大多係用「疏忽照顧」。

首頁

尾頁

跳至