懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無媽媽試過或打算不請陪月,主力自己湊+沒有工人姐姐+沒4大長老恆常協助?在掙扎請不請陪月中,知道要請的話現在我或許已算遲,但不知道怎樣好?
可否請各位分享一下請和不請的原因或經歷啊?
謝謝各位!

珍珠宮

Ki2021 發表於 21-1-2 20:41
請問有無媽媽試過或打算不請陪月,主力自己湊+沒有工人姐姐+沒4大長老恆常協助?在掙扎請不請陪月中,知道 ...

我唸請同唔請都係睇錢。如果負擔到,自己又驚應付唔到,就請。不過都要小心選擇,否則請佐衰過唔請。

男爵府

回覆樓主:

一定要請,淨係姐姐都唔掂,我個姐姐仲要係好幫到手100分既都辛苦,所以一定要請陪月幫輕下

複式洋房

謝謝兩位的回覆。我聽過啲請陪月的故事,說第一天要比大大封利是對方,陪月滿意就很好,若不,就.....唉
我好怕比錢請咗,已經唔係平,但仲要受氣,對住成個月,好擔心到時仲辛苦 QQ.....

水晶宮

回覆樓主:

我第一胎無請
唔係錢嘅問題,而係唔想請個啊嬸返嚟受氣。
我同工人都搞得掂bb,奶奶同我媽買餸嚟,我工人煮。
不過我食得求其,無特別要求坐月食物,亦有落街食。
今胎我諗住訂坐月餐,咁老人家唔使買嘢嚟(因為疫情)。

禁止訪問

大宅

一定要請
搵啲朋友用過介紹嘅。
無人幫你想去個廁所沖個涼、食個安樂飯都難呀。

初生2-4個鐘就食一次,仲要食得嚟掃得風已經差不多下一餐,好彩嘅BB好湊食完瞓,如果BB痴身唔瞓,你根本做唔到其他嘢。

咩都可慳,陪月錢不能慳。

男爵府

請問有無媽媽試過或打算不請陪月,主力自己湊+沒有工人姐姐+沒4大長老恆常協助?在掙扎請不請陪月中,知道 ...

呢啲嘢無話唔得,以前無咁多人請得起工人,又未興請陪月啲媽媽都係咁過

但係一定一定會係超級辛苦,兩公婆都唔洗旨意有覺好瞓,同埋預所有嘢都係求求其其做咗就算,到時大家係求生存,無穿無爛算係咁,唔好預有咩生活質素可言

利申: 我自己同99同住,佢煮飯都ok, 請咗幫得手嘅工人,初頭都有諗唔請陪月,但最後都決定請,我每日淨係食,瞓,泵奶,夜晚睇B, 朝早陪月嚟到我可以去補眠,每日有炒米茶,湯水,甜品,放完產假前仲可以同老公快閃個短trip先復工

多人幫手就大家都唔辛苦,真係享受湊B樂

大宅

如果你有4大長老/家人/工人姐姐日日黎幫手, 煮飯比你,幫你洗bb野(初生b衫係手洗,紗巾一日換10條,奶機奶泵Set), 幫你煲薑水,仲要識湊初生B, 咁你可以唔要陪月。
但你咩都無,即係你坐月身體未復原就要自己一日餵6-8次奶,換6-8次片(講緊半夜都要起身),彎腰幫初生b沖涼,自己煲薑水,手洗bb衫同奶樽奶泵,無可能頂得住,就算你真係做得哂全部野,我好肯定你之後身體都會差,坐月係休養
真心,陪月一個月兩萬幾係有需要比,因為你搵唔到人幫到你手做到以上既野,除非請24小時,否則有陪月都要有老公幫手頂夜晚,我自己請咗2個月陪月+媽咪日日黎照顧我,我坐左個靚月,就算開刀身體都無分別,而陪月走左直到工人姐姐未入屋呢大半個月就過得辛苦左

男爵府

初生B餵奶、換片、沖涼同抱,需要全天候attention,媽媽除咗湊B要俾時間自己食飯、沖涼、瞓覺,而屋企家務少極都有要解決買餸煮飯洗碗(+奶樽)洗衫晾衫拖地... 無工人無長老,一個人真係做唔哂咁多嘢,總之多個人多對手差好遠

我同奶奶住,對食無要求,產假期間奶奶負責做家務正常準時瞓,只在我食飯、沖涼時抱一陣BB,我全天候湊仔碎片式偷瞓,靠老公收工後湊兩三個鐘我去補眠,恰一陣就要湊返,因為老公返工佢都需要瞓覺... 我淨係湊B無得瞓但總算坐月係復原到,如果要做埋家務 瞓2-3個鐘係唔夠叉電,我會希望自己有三條命

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

想問下 如果你要湊 甘咪好難坐月? 因為我頭7~10日都少湊b 有餵下奶甘 但都覺得精神唔夠 真係差唔多兩星期先郁動多d , 頭一星期我後悔無請陪月呀 跟住臨急上網搵agency 搵陪月 甘見價錢ok 同埋我講明唔洗太有性格 原因係因為1) bb 頭幾日可能要適應,真係有時夜晚抱 又唔訓 或者喊 幾個全部人無得訓 甘我地兼顧日頭真係搞唔店

2) 我哋係新手爸媽唔識湊 ,真係頭兩日唔識湊,就算奶奶都係以前人地幫佢湊,所以我地慢慢學,但大家都驚青,例如吐奶唔識處理,成屋都好亂,又無人煮飯。所以陪月係度的話,放心好多,又可以跟佢學,主要係我坐月,又幫唔到奶奶手,佢夜晚照顧埋阿b 唔要我起身,佢勁辛苦,所以陪月日頭黎都緊要

3)真係家務倍增,原來要洗好多野,bb 奶樽 紗巾 衫,用完物資,又要拍薑煲薑水比我沖涼,又要煲湯,又講唔完嘅家務,都係果句 我要坐月,就算阿媽奶奶幫手,都要諗埋夜晚照顧完bb 日頭需要時間休息

男爵府

外國媽媽基本上都係咁,但佢地冇「坐月」概念,一出院就食冰著短袖食沙律。睇你自己信唔信「坐月」。有人坐得好矜貴,有人坐得好求其。你話冇任何人幫既話,其實即係選擇BB 行先,你自己唔坐月。過實過到,但你要有心理準備。

男爵府

StellaLou0608 發表於 21-1-3 10:11

想問下 如果你要湊 甘咪好難坐月? 因為我頭7~10日都少湊b 有餵下奶甘 但都覺得精神 ...

我本身生活唔係好規律,不分日夜幾多點瞓都ok,無得瞓才真的不ok,因為不是鐵打 少極都要瞓兩三個鐘... BB黃疸擲界 頭兩星期去咗醫院5-6次,嗰排真心抖唔到,過咗一兩星期唔駛再出街,湊B又開始上手,雖然忙但係感覺到算係坐月休息,好彩順產無傷口比較易恢復

*可以想像朝九晚五 生活好規律的人會比我更難適應新手媽媽生活*

我好多嘢自己上網搵資料睇片,奶奶係湊B方面無乜特別知識/心得益到我,佢都好易話為,主要係我地兩公婆想點,叫佢跟... 她擅長的是家務,我擅長的是跟初生B唔規律地生活,加上奶奶年紀大了捱通宵太慘,所以咁樣分配係最好,佢做家務+正常作息,我主力湊B,日頭頂唔順時奶奶補上,凌晨頂唔順時老公補上

點樣分配真係好睇自己 + 有咩人幫手,我想講個重點都係一個人好難做得哂咁多嘢而輕鬆唔崩潰

男爵府

honeybid2 發表於 21-1-3 10:16
外國媽媽基本上都係咁,但佢地冇「坐月」概念,一出院就食冰著短袖食沙律。睇你自己信唔信「坐月」。有人 ...

我就係偏西方,唔駛坐得好矜貴,食都唔需要補補補,湯只係木瓜魚湯或普通家常湯,好好好重要係真心需要休息時要有得休息,唔好辛苦到崩潰邊緣仍要頂住,所以一個人得24小時顧唔到咁多嘢就要外判,無家人幫手咪鐘點代清潔家務,或者陪月幫煮飯湊仔,自己捱哂佢實有人做到,但為咗不要捱壞身體,金錢負擔到都係請個人幫啦

大宅

回覆 Anbelle 的帖子

想問你係咪開刀,坐月食咩多?我起初十日主要訓床 但又想親近bb 餵奶都覺得腰痛痛地
點樣坐靚月

大宅

佩服你 我開刀 返到屋企 頭一星期真係乜都唔想做

唔想郁 抱一陣阿B我都覺得腰好攰 食得多過生之前都重好累 但我重瘦咗 開刀又唔可以補住

水晶宮

StellaLou0608 發表於 21-1-3 13:59
回覆 Anbelle 的帖子

想問你係咪開刀,坐月食咩多?我起初十日主要訓床 但又想親近bb 餵奶都覺得腰痛痛地

你公家開刀?本身身體都麻麻?

其實瞓床係越瞓越累同越瞓越腰骨痛㗎喎。做完手術成日瞓床唔郁,因住腳D 血管會塞啊。

珍珠宮

StellaLou0608 發表於 21-1-3 10:11

想問下 如果你要湊 甘咪好難坐月? 因為我頭7~10日都少湊b 有餵下奶甘 但都覺得精神 ...

就咁睇,都真係好多野搞
其實我嘛嘛話想我生完幫我湊到一歲,如果佢到時仲有力的話(之前佢地係咁催我地生BB)
但到而家真係有了,偏偏遇上疫情,下半年佢都唔知可唔可以落黎
請唔請陪月,真係好煩!身邊朋友未生,生佐既都無請,都係媽媽幫佢坐月。羨慕,我媽媽就事業型,應該唔會肯請一個月假幫我坐月,但自己人始終好好多同放心好多

大宅

回覆 Nbs 的帖子

年頭身體一般,跟住有咗反而身體好咗,一生完身體好虛弱醫生有叫我唔好抱太多bb or 彎腰 跟住我抱多左呢兩日真係腰痛咗 你話訓得多果個問題我老公都有講 想問大家坐月會唔會成日訓?

水晶宮

StellaLou0608 發表於 21-1-3 16:40
回覆 Nbs 的帖子

年頭身體一般,跟住有咗反而身體好咗,一生完身體好虛弱醫生有叫我唔好抱太多bb or 彎腰 ...

我本身身體幾好而且好捱得。
開完刀我第二日已經落床自己沖涼。
之後返到屋企bb 都係我同工人湊,抱bb 沖涼餵奶等我都會做,夜晚我自己搞晒(泵奶餵奶掃風)成晚通頂的。我真係無成日瞓,淨係有時間就去補眠。日日攤喺到身體只會更差(血管唔塞腰骨唔痛muscles 都會委縮)

首頁

尾頁

跳至