自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

海之風 發表於 21-1-6 09:54
B1校留班位好 矜貴,要黎收成績好的插班生用,
你朋友仔女學校梗俾佢升班,要盡快送走佢!
...
畢業啦!仔都有小學同學讀緊呢間,佢話佢班有個留班生,成日有答案比佢地

大宅

BQL 發表於 21-1-6 10:00
報名幼還會睇家長職業,住址等等,那麼要好好舖排
佢當然會,搬遠我哋仲好,她仔已中學,不過不失,最重要有佢呢個教材,阿仔識得分辨是非,有時會同我媽話佢不是,好乖仔

侯爵府

2024年龍年勳章

hagupit 發表於 21-1-6 01:27
好奇咩學校一級有三百幾咁多? 當全幾330人,一班約40人,都有8班。

好耐以前既中學有幾級有8班, 當時新開中學, 開荒牛有8班,80後頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

上年幫阿女填自行同派位表果時, 每日返工就上網睇學校網站, 睇晒自己果區同近屋企的跨區的學校, 大大話話都睇左過百間, 真係人都癲

子爵府

卡通農場 發表於 21-1-5 11:46
近近地深圳有冇

香港人可以讀嘅私校係勁貴

公爵府

從來都係一分耕耘 一分收穫,冇免費午餐,不過都有例外既,好小好小囉

侯爵府

我仔基於資質問題,我初小開始睇EK都冇用,上了band 2 學校

Band 2 中學上大學機會不大,你要有心理準備,而且d學生好hea,但吾壞
不過佢有幾個好朋友,d同學叫佢x哥。

高中的sba我和他一起做,dse英文我自己教佢,都叫做入到大學

最緊要入到英文班,如中一開始努力,而佢又聽話,都仍有機會

伯爵府

回覆樓主:

父母的價值觀就是你兒女的價值觀,看見怎樣的家長就預視到他們兒女將來會是怎麼樣的。不用跟其他人比較,(尤其是網上討論區的)

侯爵府

ccps 發表於 21-1-4 21:20
我仔都係中游分子,由細到大都無補習,無學樂器,無特異功能,無操卷,自行都係陪跑,學校預測都係B2,係咁 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我今年玩第2次 都未白頭,放鬆啲啦...上天自有安排。p.s 第3次等緊我!
無論什麼banding,家長都要自己做好資料搜集。

首頁

尾頁

跳至