1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽,如果想報官塘 cxxxxx’x 英文學習中心(官塘電訊一代中心x7樓,d2室,電話: 9666 432x)既自行諗清楚。我出這個post預左佢地既打手擁躉會攻擊鬧我,不過我講既係事實。

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:52
各位媽媽,如果想報官塘 cxxxxx’x 英文學習中心(官塘電訊一代中心x7樓,d2室,電話: 9666 432x)既自行諗 ...

事緣我開始讀就已經一次過交3個月(10-12月)既學費,我小朋友上pre school ,自行上堂。
咁今個月就上哂,我冇講過唔再上亦無講過退學,老闆娘上個月都提前send whatsapp 比我叫我交學費,我有問過咁早交定1-3月,之後老闆娘話系統sd錯,叫我12月尾先交,而佢地都係月尾先叫家長交學費。
咁我見12月30日都未叫我交,我就主動問老闆娘係咪要交學費,之後竟然收到:
(emoji)(emoji) 媽咪,真的對不起,1月份Preschool收生名額已滿。若有名額再通知你,謝謝你對本中心的支持,不便之處,敬請見諒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:53
事緣我開始讀就已經一次過交3個月(10-12月)既學費,我小朋友上pre school ,自行上堂。
咁今個月就上哂, ...

依段msg,我見到相當無奈,一直讀緊(無請過假亦無講過退學唔讀) 既舊生竟然在新學期前一日收到學校既老闆娘通知話滿額無得繼續讀,搞到我小朋友1月起就無得再上堂,要好急咁再揾其他學校報名。最重要係該班計埋我小朋友只有1-3位小朋友一齊上堂,12月仲要得2位小朋友上堂,唔知學校1月會點滿額法呢?就算滿額,舊生點都會有優先留位權吧?唔會讀讀下突然話下個月滿額你無得再讀咁樣掛?

別墅

各位媽媽,如果想報官塘 cxxxxx’x 英文學習中心(官塘電訊一代中心x7樓,d2室,電話: 9666 432x)既自行諗 ...

學校咁做我估係因為半個月前同老闆娘有些小爭執,佢唔肯就佢惡劣既態度問題向我道歉,我已經感到不愉快。佢既職業操守好有問題,我同佢意見不同,佢竟然將憤怒遷移到我小朋友身上,令到我小朋友無得繼續讀。我1月起繼唔繼續讀係我決定,不過佢竟然用咁既理由去處理會否太牽強呢?

別墅

我同佢意見分歧後既半個月課堂,佢對我小朋友態度180度轉變,首先分離班係小朋友自己上堂,未戒片既老師會幫佢地換片,點知我小朋友柯左(emoji),個老師話唔識換所以唔幫佢換片,好彩咁岩我坐係課室出面,老師就出黎叫我換片。我感到奇怪,於是上堂後問翻老闆娘點解裏面上堂既老師會唔幫我小朋友換片,佢竟然已讀不回。該老師仲要出黎望下我係唔係度,咁岩我係度就叫我換,如果我唔係度咁點算?上上下堂要小朋友不停行出行入,小朋友得2歲一開始唔知發生咩事佢喊,最後喊左好耐先收聲。唔幫小朋友換(emoji)片既情況持續,我有向老闆娘講番,都係keep住已讀不回,完全莫視家長既提問。

別墅

隔左好耐,佢叫我以後自己帶番濕紙巾,學校唔會提供,因為疫情嚴重,所以唔會share 濕紙巾用,我r哂頭,share 用?濕紙巾要一個小朋友用完反轉到第二個小朋友用?何來share用?真有趣,第一日有疫情咩?成年啦喎。一開始上堂就提供濕紙巾,突然有日同我講唔再提供,雖然我唔係貪佢個一塊半塊濕紙巾,只係覺得做法唔成熟,好小學雞,仲要做老師,同家長意見不合就係到整色整水。

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:55
我同佢意見分歧後既半個月課堂,佢對我小朋友態度180度轉變,首先分離班係小朋友自己上堂,未戒片既老師會 ...

老闆娘既言行好有問題,有次夜晚我同佢講電話既時候,佢私下講其他學校兼家長壞話,仲講哂粗口鬧爆佢之前做既幼稚園。之前已經有家長講佢鬧小朋友低能定唔知d帶有侮辱既詞語,我一開始聽真係半信半疑,不過直到我聽到佢私下既對話已經知佢係一個講咩說話既人。

除左親子班,佢地既班都係小朋友獨立上,佢講咩做咩冇人知,至於佢話小朋友個到,係之前係個到做既老師睇唔過眼,所以向當事人即被人侮辱的小朋友媽媽講。

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:56
老闆娘既言行好有問題,有次夜晚我同佢講電話既時候,佢私下講其他學校兼家長壞話,仲講哂粗口鬧爆佢之前 ...

我之前曾經冇開名咁出po,都有幾位家長知我講邊間,紛紛pm我同我講出老闆娘兼老師既惡行,所以唔好睇佢地page好似好多讚,係因為佢地唔比人留負評,有位媽媽留過負評,即被專頁del左負評,set只可留好評,負評一律冇得留,所以留得言既只係讚,好黑暗。

亦有媽媽講依間已轉左多手,所以可能一直有人聽到讚佢既說話係第一手,有pm我既媽媽講佢由一手讀到二手,睇住點轉變,二手已經冇再讀落去。我都奇怪點解轉左手竟然唔改名,原來想痴之前讀一手媽媽們讚既說話黎繼續做,佢唔知二手定三手,攞住人地個名,點知搞臭人地。

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:57
我之前曾經冇開名咁出po,都有幾位家長知我講邊間,紛紛pm我同我講出老闆娘兼老師既惡行,所以唔好睇佢地p ...

而家位老闆娘仲話佢之前請既老師抹黑佢,老師向家長講真話講佢點教小朋友,d態度點對小朋友反被佢話抹黑,仲要'大人'話搵律師告佢。依手老闆娘好輕郁d就'大人'話搵律師告人。好似我上次同家長傾計,佢聽一半唔聽一半又唔了解下,就話我抹黑,唱佢。一間學校實有人講好與唔好,只接受好評,負評一概唔接受。我終於明白點解佢冇乜學生,仲不停踩隔離舖既pg.

不過依家我唔再讀,唔怕佢會對我小朋友點,所以我開名等各位家長知道依間黑店,慎重考慮會唔會報,唔好比佢個名大大掛住學英文衝紛左頭腦。揀錯一間真係浪費金錢同時間 。

別墅

pinkypcw 發表於 21-1-7 09:57
而家位老闆娘仲話佢之前請既老師抹黑佢,老師向家長講真話講佢點教小朋友,d態度點對小朋友反被佢話抹黑, ...

更新,有家長講,我真係冇抹黑佢,Claire”s 真係兩班share 一個老師用,大家要報分離班真係諗清楚,唔係同我情況一樣,之前仲要話人抹黑,搵律師告人(emoji)
唔單止分離班,如果報d小朋友獨立上既課我諗都會同時share 老師用,即1個老師同時教phonics&分離班。依間野真係極之有問題,死口唔認,仲要鬧家長。
唔單止一位家長講兩班同時間share 老師用,被人踢爆就話人屈佢,話要搵律師告人,鬧家長。
諗住係學校門口貼有家長抹黑佢地,就扮受害者,好彩真係天有眼。佢地page好識包裝自己,所以好多人都話被page吸引,所以上過既人都知乜事。
好彩我經歷既事,係月中,捱埋半個月就即走,唔再讀

禁止訪問

別墅

anitawan11 發表於 21-1-17 16:58
我之前都有試過堂⋯但不了⋯⋯
感覺非常之商業⋯

商業即係點?
我覺得係佢操守,態度有問題。又唔係真係講到咁勁英文咁好。

首頁

尾頁

跳至