自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 21-1-19 17:00
我大約買咗$40有四粒

佢有送埋啲膠盆仔。。。但係我冇用到掉咗。。曬多啲太陽佢真係出得好靚

淘寶邊間店,可share link嗎? thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

LisuBB711 發表於 21-1-19 16:52
界完啦!浸一晚水,聽朝擺盤

好多呀~~~
開晒一定又香又靚!!

瑪瑙宮

大廚勳章

oktammy 發表於 21-1-19 17:16
淘寶邊間店,可share link嗎? thx

1.0¥fHAPcugERfM¥(emoji)淘了宝(emoji) https://m.tb.cn/h.4iHPqk3【礼品盒装 雕刻水仙花 正宗漳州特产 春节伴手礼 水仙花种球已雕刻】
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

我大約買咗$40有四粒

佢有送埋啲膠盆仔。。。但係我冇用到掉咗。。曬多啲太陽佢真係出得好靚

好平呀!! 下年都要淘!!!

瑪瑙宮

大廚勳章

littlecar 發表於 21-1-19 17:19
好平呀!! 下年都要淘!!!

其實佢運到黎嘅時候有啲樣衰衰我都好驚佢浸唔到。。。又冇乜根。。不過浸了兩天就開始見到啲筋走晒出嚟。。在勁曬太陽勤換水。。。棵水仙明顯就壯好多

好淺嘅青色好似就死咁
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 21-1-19 17:19
1.0¥fHAPcugERfM¥(emoji)淘了宝(emoji) https://m.tb.cn/h.4iHPqk3【礼品盒装 雕刻水仙花 正宗漳州特产 ...

Thx

瑪瑙宮

大廚勳章

AACheungCheung 發表於 21-1-19 16:45
盡量唔好放佢近窗,新年前10日睇吓佢進展如何,因為重可以加暖水同照燈
...

我放咗佢出窗口啊日頭。。。屋企向東南每朝都推佢出嚟曬到兩三點。。。。夜晚我就放入房暖啲

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

seaheart88 發表於 21-1-19 17:21
其實佢運到黎嘅時候有啲樣衰衰我都好驚佢浸唔到。。。又冇乜根。。不過浸了兩天就開始見到啲筋走晒出嚟。 ...

我係花墟買80蚊2個, 都係樣衰衰!

男爵府

seaheart88 發表於 21-1-19 17:21
其實佢運到黎嘅時候有啲樣衰衰我都好驚佢浸唔到。。。又冇乜根。。不過浸了兩天就開始見到啲筋走晒出嚟。 ...

你呢幾個好靚呀,係咪全部都係淘返嚟㗎?

瑪瑙宮

大廚勳章

littlecar 發表於 21-1-19 17:25

我頭幾日種嘅時候 。。我老公直頭開聲話如果擺多兩日唔掂就早啲掉咗佢啦。。。費事搞到差唔多新年又唔開花又死死地wor 。。。(因為佢唔睇好淘寶呢啲花花草草)

好彩我啲水仙都爭口氣
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

LisuBB711 發表於 21-1-19 17:25
你呢幾個好靚呀,係咪全部都係淘返嚟㗎?

係。。。。。我買咗四舊囉。。。本來唔知40幾蚊跟住減咗啲紅包。。。不過賣家又漏咗包矮仔粉俾我。。好彩呢幾日天氣日日都有太陽否則我又種咗棵蔥出嚟
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

littlecar 發表於 21-1-19 17:25

80兩個好貴呀,不過呢兩個好粗壯下,應該好多花,通常多芽幼身就多長葉。遲下開花記得post 上來俾大家欣賞

男爵府

seaheart88 發表於 21-1-19 17:28
係。。。。。我買咗四舊囉。。。本來唔知40幾蚊跟住減咗啲紅包。。。不過賣家又漏咗包矮仔粉俾我。。好彩 ...

40蚊有4個頭好抵買,遲啲開花post上來睇吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我大約買咗$40有四粒

請問40蚊/4個,係咪介埋蟹爪呀

係呀,如果屋企有太陽就俾水仙花曬吓佢,咁啲水仙就會葉會低 (唔記得嗰個字點寫),啲花菖就會高,咁開花時啲花就多數會在葉尖上,會靚好多㗎

翡翠宮

seaheart88 發表於 21-1-19 17:27
我頭幾日種嘅時候 。。我老公直頭開聲話如果擺多兩日唔掂就早啲掉咗佢啦。。。費事搞到差唔多新年 ...

我之前淘蘋果樹, 黎到係1枝樹枝, 起初無野睇都以為掉得, 最近又見出葉芽!

翡翠宮

LisuBB711 發表於 21-1-19 17:29
80兩個好貴呀,不過呢兩個好粗壯下,應該好多花,通常多芽幼身就多長葉。遲下開花記得post 上來俾大家欣賞 ...

其實我唔識架,希望好似你講多花啦!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 21-1-19 17:16
我第一次自己鎅,如果有花開就開心架喇,
真係太早開咪早啲欣賞,
你呢? 浸咗未?

係㗎,趕得切過年開花就最好,趕唔切咪算囉,又唔係做生意

就我舊年同今年都無介,以前年年都介,重要介埋俾家蔟其他人

瑪瑙宮

大廚勳章

AACheungCheung 發表於 21-1-19 17:33
請問40蚊/4個,係咪介埋蟹爪呀

係呀,如果屋企有太陽就俾水仙花曬吓佢,咁啲水仙就會葉會低 (唔記得嗰個 ...

其實佢唔係叫自己做蟹爪。。。佢哋叫自己做雕刻水仙。。。40幾蚊人仔先啱。。。不過我有幾蚊紅包所以又平少少。。。一去到集運倉我就單獨咁運佢落嚟。。。

我而家又買咗三個球。。。賣家話佢哋嗰啲水仙球其實唔使界。。只要浸水已經爆到好好。。。

係23至25 cm嘅球。。。
三個一盒。。22.x元人仔

翡翠宮

AACheungCheung 發表於 21-1-19 17:36
我舊年同今年都無介,以前年年都介,重要介埋俾家蔟其他人

原來你係高手,仲咩呢2年收山呀??

珍珠宮

seaheart88 發表於 21-1-19 17:19
1.0¥fHAPcugERfM¥(emoji)淘了宝(emoji) https://m.tb.cn/h.4iHPqk3【礼品盒装 雕刻水仙花 正宗漳州特产 ...

我開唔到呀

首頁
12345...12

尾頁

跳至