自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司年假有效期去到3月31日,因為份工太忙嘅關係仲有好多日未放

黎緊考慮辭職,份工3個月通知,想問吓依下第3個情況拎錢走可唔可行?
1. 辭職前先申請年假 - 要無啦啦請咁多日假阿姐應該唔批,佢可能會同HR講extend我啲假,但公司白紙黑字嘅假期到期日始終係3月底

2. 辭職後先申請年假 - 佢有可能唔批俾我,到時真係吹佢唔脹

3. 拎錢走 -想問如果呢個情況下如果我仲有未放嘅年假,我last day又已經過咗3月31日,咁啲年假仲可唔可以拎錢走?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ecila123 發表於 21-1-28 02:54
我公司年假有效期去到3月31日,因為份工太忙嘅關係仲有好多日未放

黎緊考慮辭職,份工3個月通知,想問吓依 ...

你申請年假代替通知金/期,最大機會嘅情況係1,2

3:餘下假期可以拎錢走

FYI

https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/%E8%BE%AD%E8%81%B7%E7%9A%84%E8%BF%B7%E6%80%9D-%E5%B9%B4%E5%81%87%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E4%BB%A3%E6%9B%BF%E9%80%9A%E7%9F%A5%E6%9C%9F%E5%97%8E/

伯爵府

回覆樓主:

有 d 公司遞咗辭職信就無得攞 AL。

大宅

capricornbb 發表於 21-1-28 03:13
你申請年假代替通知金/期,最大機會嘅情況係1,2

3:餘下假期可以拎錢走

我last day 嗰日已經過咗AL有效期都可以拎錢走嗎?

大宅

kyk 發表於 21-1-28 03:52

其實我唔介意唔放然後拎錢走
但最驚係原來過咗有效期連錢都無得拎

水晶宮

kyk 發表於 21-1-28 03:52

通常唔俾放嘅年假,係早一,兩年累積嘅年假(有D公司可以儲3年內),如喺同年度嘅年假一定有得攞

此外,僱主唔可以主動用工資代替年假,除非員工自願offer

FYI

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57i_whole.htm

僱主可否給予僱員工資以代替年假?
答4.僱主不得在僱傭合約內加入任何條款,令僱員放棄全部或部分年假,包括支付工資以代替年假的條款。

然而,如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。

[ 例 ]:一名享有12天年假的僱員,可以享用10天年假而接受相等於 2天年假的工資。

水晶宮

ecila123 發表於 21-1-28 03:59
我last day 嗰日已經過咗AL有效期都可以拎錢走嗎?

多數情況係你claim部分年假(e. g. 10天),返部分日數+辭職後延長last day

最終要睇你公司點同你計,但該年年假一定有得計返

水晶宮

capricornbb 發表於 21-1-28 04:03
通常唔俾放嘅年假,係早一,兩年累積嘅年假(有D公司可以儲3年內),如喺同年度嘅年假一定有得攞

此外, ...

這個是指正常情況下。但辭職後通知期的安排,除非雙方同意,否則不可以年假代替。未放年假公司要以工資支付。

男爵府

回覆樓主:

樓主,睇你情況,應該要係公司限期前清左早前有限期的年假,今年未到限期的年假可以encash。

伯爵府

回覆 kyk 的帖子

離職通知期可以拎上個年度年假, 但最後一日要返工, 今個年度只可計$, 有錯請指教

珍珠宮

同公司傾一下,如果多嘢做,根本放唔到,基本上佢係要在你走嗰日計返哂錢比你!
有啲公司衰,不想一大舊錢比你,咪叫你逐日放假,我認為最好大家傾清楚!
我自己就認為逐日放好浪費

珍珠宮

登!登!登! 發表於 21-1-28 08:11
回覆 kyk 的帖子

離職通知期可以拎上個年度年假, 但最後一日要返工, 今個年度只可計$, 有錯請指教 ...

好似一個月通知期不能用假抵銷喎,除非大家傾好!

大宅

登!登!登! 發表於 21-1-28 08:11
回覆 kyk 的帖子

離職通知期可以拎上個年度年假, 但最後一日要返工, 今個年度只可計$, 有錯請指教 ...

如果老細夠絕,跟足勞工法例
今個年度未做夠三個月辭職,係一日年假都唔駛prorata 計俾你,只需要同你計上年度儲落嗰d

年假唔可以抵消通知期,
絕d 既係就算俾你抵,年假可以用年薪除365計每日價值,通知期每日價值用平均每月上班日數計,即就算僱主同意你同日數年假沖同日數通知期 ,到後尾計數都可以要你賠差額

大宅

capricornbb 發表於 21-1-28 04:03

此外, ...

就係連2年前啲假都未放曬
咁唔知可唔可以拎錢...

大宅

capricornbb 發表於 21-1-28 04:09
多數情況係你claim部分年假(e. g. 10天),返部分日數+辭職後延長last day

黎緊過期啲年假唔係今年㗎,係兩年前

大宅

superbear 發表於 21-1-28 08:27

如果老細夠絕,跟足勞工法例

我地啲假期年度係4月1日 - 3月31日咁計
今年啲年假未過期,我一定可以攞錢
我係擔心黎緊3月31日過期嗰啲

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有公司衰到,唔比你換錢,要你最尾個月放哂佢,但幫你斬件,即係今日返上午,聽日返下午,隔兩日就放全日。

珍珠宮

通常公司都唔會俾你拎錢走,就算你想。佢會叫你係通知期扣減年假,提早走得

男爵府

如果你公司係1/4-31/3咁計一個年度,咁即係同年度可以放,唔放就取消,係咪?
留意勞例年假係七天起跳,可能你公司好人一入職就十二天,但係賠錢買假可以跟勞例,所以最好係辭職之前放曬,或起碼放五天,賠錢七天
其實間間公司都唔同,唔想蝕就一定辭職前放曬,或辭職再同hr傾,辭職當時如果有假上司唔比放,又未到取消期限,又跟足公司指引請假,就係公司唔比放要賠錢,正常道理係你到

大宅

雪菜肉c 發表於 21-1-28 09:46
有公司衰到,唔比你換錢,要你最尾個月放哂佢,但幫你斬件,即係今日返上午,聽日返下午,隔兩日就放全日。 ...

如果佢俾我放,我都唔介意照放假
但我份工超忙,我覺得佢未必會俾我放

首頁

尾頁

跳至