論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐無啦啦比勞工處第11章我地睇話要比遣散費。
用咩理由吾同佢續約有關係嗎?遣散費幾時先要比

男爵府

如果你同佢完約之後,唔再請個新嘅,即係話呢個職位已經唔再存在,你就要俾遣散費。
但如果只係唔同佢續約,但係會請另外一個工人,就唔需要畀佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做左幾多年? 佢唔續你定你唔續佢... 好似做左5年, 你唔續佢你就要比... 叫長期服務金...

別墅

lojo11 發表於 21-1-31 14:41
做左幾多年? 佢唔續你定你唔續佢... 好似做左5年, 你唔續佢你就要比... 叫長期服務金... ...

4年,已經再請左人,本來諗住好來好去就同佢講我地想慳錢吾再續約,點知佢忽然計左條數話我地要比遣散費,如果係咁我地或者同佢講返事實。

翡翠宮

johu 發表於 21-1-31 14:50
4年,已經再請左人,本來諗住好來好去就同佢講我地想慳錢吾再續約,點知佢忽然計左條數話我地要比遣散費, ...
你check下4年要唔要比... 佢計左要收幾錢?

別墅

lojo11 發表於 21-1-31 14:55
你check下4年要唔要比... 佢計左要收幾錢?

萬幾

翡翠宮

僱主終止外傭的合約時,在甚麼情況下須支付遣散費或長期服務金?
答5:
若外傭已連續為僱主工作不少於24個月,因裁員理由而遭解僱或不獲續約,僱主須支付遣散費。

如外傭已連續為僱主工作不少於5年,非因犯嚴重過失或裁員而遭解僱或不獲續約,僱主便須支付長期服務金。

惟僱主無須要同時支付遣散費及長期服務金。

問6: 如何計算外傭的遣散費或長期服務金?
答6:
遣散費及長期服務金的計算方法如下:

(月薪 × 2/3) × 可追溯的服務年資*

* 不足一年的服務年期則按比例計算

翡翠宮

johu 發表於 21-1-31 14:56
萬幾
似乎要比...

別墅

回覆樓主:

thx, 我見二樓jm咁講我諗其實我應該吾使比,因為我會繼續請人,吾係裁員,不過明天會再問下勞工處

寶石宮

2023年兔年勳章

johu 發表於 21-1-31 15:03
thx, 我見二樓jm咁講我諗其實我應該吾使比,因為我會繼續請人,吾係裁員,不過明天會再問下勞工處
...

現工人以為想慳錢不續約係裁員?
請個人工低啲亦可慳錢

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm

問2.

甚 麼 是 裁 員 ?

答2.

僱 員 若 基 於 以 下 原 因 , 即 視 作 因 裁 員 而 被 解 僱 :

( 1 )僱 主 結 束 或 準 備 結 束 營 業 而 解 僱 僱 員 ;
 ( 2 )僱 主 停 止 或 準 備 停 止 經 營 僱 員 受 僱 的 工 作 場 所 而 解 僱 僱 員 ﹔ 或
 ( 3 )僱 主 對 僱 員 所 擔 任 的 工 作 , 或 對 僱 員 在 其 受 僱 地 點 所 擔 任 的 工 作 需 求 量 縮 減 或 預 期 會 縮 減 而 解 僱 僱 員 。

別墅

Poyau 發表於 21-1-31 15:23
現工人以為想慳錢不續約係裁員?
請個人工低啲亦可慳錢

謝謝

象牙宮

4年表現差, 不獲續約。是可以的。

(你要切記, 表現欠佳而不續的) 。 勞工處也是同一說法。

5年后就要給遺。

雇工人真要唸熟勞工法例。

你再雇/不再雇.... 是 another story了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 21-1-31 17:55
4年表現差, 不獲續約。是可以的。

(你要切記, 表現欠佳而不續的) 。 勞工處也是同一說法。

謝謝,本來諗住講d好d既原因等大家好落台,咁又玩起自己

男爵府

johu 發表於 21-1-31 14:50
4年,已經再請左人,本來諗住好來好去就同佢講我地想慳錢吾再續約,點知佢忽然計左條數話我地要比遣散費, ...

咁講咪自己捉蟲囉,係事實都唔洗同佢講,唔續約唔洗俾理由佢。

大宅

畀面勳章

想問下,如果姐姐做滿8年,佢自己話唔做要返家鄉,僱主要唔要比長期服務金或遣散費?

男爵府

wingFT9 發表於 21-2-1 22:03
想問下,如果姐姐做滿8年,佢自己話唔做要返家鄉,僱主要唔要比長期服務金或遣散費? ...

工人自己唔做唔洗俾,最緊要叫佢白紙黑字証明,無謂拗。

大宅

畀面勳章

回覆 Yan010408 的帖子

唔該晒

伯爵府

mondd 發表於 21-1-30 23:59
如果你同佢完約之後,唔再請個新嘅,即係話呢個職位已經唔再存在,你就要俾遣散費。
但如果只係唔同佢續約 ...

伯爵府

Yan010408 發表於 21-2-2 13:14
工人自己唔做唔洗俾,最緊要叫佢白紙黑字証明,無謂拗。

首頁

尾頁

跳至