懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

lpyyy 發表於 21-2-2 17:23
回覆 liveinpeace 的帖子

食到嘅 但真係無胃口個種而去逼自己食少少野落肚 但食完就會更想嘔 我都係作嘔作 ...

我都無咩胃口
但餓都會想嘔
唔小心食飽左更想嘔
所以都係食5成飽好啦

宜家先岩岩開始

複式洋房

過左呢段時間就冇野
我個時係飲安嬰媽媽,飲湯水呢d流質野,
流質野冇咁易作嘔

複式洋房

岩岩6w,呢個星期keep住好反胃,又作嘔,呢幾日搭巴士返工放工都勁想嘔 係咁逼自己訓教,好辛苦!每次刷牙都會作嘔條路好漫長,但好在,我係食到野,不過係會買d自己真係想食既野,包括垃圾食物,但係要食得好慢!

男爵府

你估我唔到 發表於 21-2-2 13:58
一樣呀!!!!!
我以為9-10w時已經係最辛苦..
因為我6-8w都冇真係嘔出黎既, 只係反胃作嘔, 同埋果陣好多時係因 ...

有3個親友同你經驗差唔多,佢地處理方法如下:
1 入院吊營養素
2 飲媽媽奶
3 吃多d可以吃到既嘢

你下次幾時產檢,問下醫生你應該/可以做咩,始終人人情況唔同,我地只可以分享一下。

至於奶奶嗰到就真係幫唔到你,或者搵你老公同老人家講下,祝你好運。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ASP2019 發表於 21-2-3 11:01
有3個親友同你經驗差唔多,佢地處理方法如下:
1 入院吊營養素
2 飲媽媽奶
多謝你.
我都有問過醫生, 佢話係咁, 正常..話3個月之後會好D...
同埋因為我唔係勁嘔果D (真係嘔得出先得2次), 所以可能覺得我唔係好嚴重...
我都想打暈入院吊營養素

男爵府

sssamhm 發表於 21-2-3 10:08
岩岩6w,呢個星期keep住好反胃,又作嘔,呢幾日搭巴士返工放工都勁想嘔 係咁逼自己訓教,好 ...
搭巴士真係特別辛苦.......
食到垃圾食物已經好好, 我6-8w時都係食垃圾食物...
而家連垃圾食物都唔想食果下先死...

男爵府

你估我唔到 發表於 21-2-3 11:04
多謝你.
我都有問過醫生, 佢話係咁, 正常..話3個月之後會好D...
同埋因為我唔係勁嘔果D (真係嘔得出先得2次 ...

聽長輩講,入院吊營養素親友當時係狂嘔狀態(好似去到孕中期),在家時唔係嘔就長長昏睡。你應該冇咁嚴重,不過都可以問下醫生。

男爵府

ASP2019 發表於 21-2-3 11:07
聽長輩講,入院吊營養素親友當時係狂嘔狀態(好似去到孕中期),在家時唔係嘔就長長昏睡。你應該冇咁嚴重, ...

係...我媽媽group入面都有d媽媽係狂嘔, 一日嘔10次8次..
我都已經係覺得萬幸..
亦可能因為咁, 醫生就話我情況係正常....
呢排我係食到麵包, 基本上餐餐都係食麵包, 一塊兩塊咁...2,3小時又食一兩塊咁...
仲慘過減肥..

複式洋房

請問大家食咩早餐?我次次食完早餐都嘔返出黎,食太飽又嘔食少啲又嘔...每日都有食一個橙..淨係覺得食橙時候最開心..起碼食完無嘔🥲

大宅

我的秘密 發表於 21-2-3 12:48
請問大家食咩早餐?我次次食完早餐都嘔返出黎,食太飽又嘔食少啲又嘔...每日都有食一個橙..淨係覺得食橙時 ...

嘗試吃通心粉/梳打餅
橙由7w起,必定要有

民房

我都係, 啱啱7w.. 每日都好辛苦好想毆又好頭暈..最慘係我仲有個11個月大嘅BB. 最近請咗兩個禮拜假喺屋企休息, 感覺上好啲不過都係好辛苦. 我發覺如果食啲流質嘅嘢會好啲, 如果食飯就食得好慢因為食咗幾啖就想嘔. 希望快啲過啦. 第一胎嗰陣時都冇乜嘢冇咁辛苦, 唔知係咪因為老咗

洋房

回覆樓主:

我今日岩岩15W喇 但其實14W時我連續嘔左5日 一日一次 係大肚以黎最辛苦 由上星期一食完3塊pizza開始嘔 每日都嘔 可能關我試飲奶同豆奶出事 我停左呢2樣野後就冇嘔 可能關bb唔鍾意事
我由6W到11W都係同樓主一樣 全日想嘔 全日胃頂 乜都唔想食 早餐係3塊梳打餅 午餐兩粒餃子 晚餐兩啖米粉就已經極限 輕左4kg
到12W開始 開始食到2啖飯 叫食多左少少
到14W 如果胃口好 可以食到3件大批 不過嘔返晒出黎咁解 可能短時間內食得太多
到今日15W 我早餐都係3塊梳打餅 午餐可以係一份carbonara加忌廉湯 下午茶食一個奇異果 晚餐食一個焗薯加忌廉湯 不過都成日諗唔到自己究竟想食咩
捱過左就會慢慢好 加油!

大宅

ejlover 發表於 21-2-5 22:31
我今日岩岩15W喇 但其實14W時我連續嘔左5日 一日一次 係大肚以黎最辛苦 由上星期一食完3塊pizza開始嘔 每日 ...

恭喜你終於捱過左!
有左搞到消化功能好差
餓又反胃飽又反胃
仲有好多食開既野見到都反胃
希望日子快d過
可以咩都食得返

複式洋房

liveinpeace 發表於 21-2-1 18:38
岩岩5週
由幾日前開始作嘔
一日比一日嚴重

我由6週開始嘔到20週. 最高峰一日嘔7-8次,吃咩嘔咩,嘔黃膽水,嘔到食道出血,同塊面爆微絲血管. 瘦左5kg. 不過逼自己飲水因為疫情唔想入院打營養針. 醫生話頭三個月bb靠營養囊吸收營養,所以媽咪唔好理食嘢健唔健康,吃得落咩就照吃...嘔完再吃...明白好辛苦. 加油(emoji)

大宅

減齡達人勳章

好快你就會對麥記好有興趣(emoji)

首頁

尾頁

跳至