自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因為仔唔識表達,剛開始每天衹咳幾聲,到左月中,咳的次數頻密左,睇左好多次醫生,做過1次病毒檢測,呢幾日照左肺片,今日醫生話肺片有少少花,但唔嚴重,我見醫生開左咳藥水同抗敏感藥俾仔仔,但食極都咳,很困擾。(系米應該再轉醫生睇)

大宅

Mar9b 發表於 21-2-3 01:37
因為仔唔識表達,剛開始每天衹咳幾聲,到左月中,咳的次數頻密左,睇左好多次醫生,做過1次病毒檢測,呢幾 ...

我女之前都係咁,睇咗政府醫生+私家醫生N次都冇好轉,最後聽人介紹,食咗三次喉棗末就好返哂

子爵府

因為仔唔識表達,剛開始每天衹咳幾聲,到左月中,咳的次數頻密左,睇左好多次醫生,做過1次病毒檢測,呢幾 ...

幾大?
係咪乾咳冇痰?可能冷親氣管,或氣管敏感。小心有支氣管炎。
我啲細路細個成日咳,好易氣管炎。呢啲好難搵啱醫生同藥。推介趙長城醫生,佢判到係咩事,咳藥對我啲細路有效,每次咳都睇佢先攪得掂。試過其他醫生都唔得。不過好多人,專科診金收費。而家大個已冇睇佢。

伯爵府

思澄爸爸 發表於 21-2-3 02:41

幾大?
仔仔已經9歲,特殊需要人士。
系幹咳冇痰。

子爵府

Mar9b 發表於 21-2-3 03:06
仔仔已經9歲,特殊需要人士。
系幹咳冇痰。

或者你試下睇趙醫生,佢用聽筒聽得出咩事。
雖然唔平,一次$7xx, 但有時我哋去一次食一劑都好咗,好過再試唔同醫生,其他醫生又起碼食兩劑,但都未好返。

水晶宮

回覆樓主:

肺花即肺炎,未好當然咳

子爵府

我之前都試過,連續飲左幾日鴻福堂鱷魚肉湯包

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

個肺花左喎,當然咳啦
去政府睇多次,驗多次…呢d野唔講得笑
為左你個仔又好,為左其他人都好

象牙宮

看中醫吧。 平衡身體。
久咳怕成慢性咳。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

之前睇bk jm介紹,京都念慈X有隻川貝止嗽散,試過食過,初起咳既話食1,2次已好。咳得耐,食多幾日就好。你可試吓,兩日一次,大人一包,小童半包。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主,
帶仔仔去睇趙長成吖。推介佢斷症好準。
打電話去預約或親身去樓下未開就排隊(早10年前勁多人睇,而家有疫情就唔清楚了)。預咗要等好耐,但趙醫生斷症好準,奇難雜症值得花時間等。

珍珠宮

好媽媽勳章

肺有花係肺炎,唔好諗住靠成藥/中藥。用西藥清咗個肺炎先。

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我都有個兒童氣管專科可介紹你,你想知再pm我啦

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

照到肺花就不是普通的氣管敏感,醫生有無講是病毒性肺炎,還是細菌性的肺炎? 我仔試過病毒性肺炎,無特別葯可食,公立醫院的醫生說要靠抵抗力慢慢打仗(只開了橙樹化痰素),前後用了一個月才好轉。

子爵府

畀面勳章

氣管差喉嚨痕所以咳, 普通咳藥水幫唔到,要戒口同搵啱醫生,如果處理得唔好會變哮喘㗎~ 我仔細個都係咁就係處理得唔好變咗哮喘...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 21-2-3 08:25
照到肺花就不是普通的氣管敏感,醫生有無講是病毒性肺炎,還是細菌性的肺炎? 我仔試過病毒性肺炎,無特別 ...

我仔上次係衣原體(細菌)
樓主,認真的,肺都花埋唔好輕視,已經係肺炎,搵間好d嘅診所(如私院門診),認真攪攪佢,種個菌,認真食一round抗生素(如有需要)
個仔上次住咗幾晚醫院,醫生話好彩有種菌,我仔果隻衣原體需要特別嘅抗生素,唔種到菌正常唔會開嘅抗生素

伯爵府

amypekkle 發表於 21-2-3 08:22
肺有花係肺炎,唔好諗住靠成藥/中藥。用西藥清咗個肺炎先。
醫生無話系肺炎,話好少好少花,系小問題,但就是好咳,可能我無俾個仔介口,食左麥當勞薯條同汽水。

伯爵府

思澄爸爸 發表於 21-2-3 03:15
或者你試下睇趙醫生,佢用聽筒聽得出咩事。
雖然唔平,一次$7xx, 但有時我哋去一次食一劑都好咗,好過再試 ...
唔該曬。

珍珠宮

Mar9b 發表於 21-2-3 09:05
醫生無話系肺炎,話好少好少花,系小問題,但就是好咳,可能我無俾個仔介口,食左麥當勞薯條同汽水。
...

係日日咳? 每次一咳係咳幾小時?還是全日都間唔中咳?

子爵府

有無鼻水?如果肺花,唔好輕視。我建議妳去診所抽D鼻液去種菌看看有無惡菌。要食針對性抗生素。如果無先從敏感藥方面着手。這是確保安全做法。

首頁

尾頁

跳至