6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由差不多8個半至9個月左右開始瞓長左時間,夜晚可以連瞓10-12個鐘到第二日9點左右!所以由個時起由原本3奶2固變左2奶2固,但直到尋晚瞓前奶,只飲得2安,一直瞓到第2日7點半左右醒,俾奶佢又只飲得2安,之後又瞓到11點左右至食粥,今日一日食左3餐粥,瞓前都一啖都無飲,全日只食3餐粥!阿仔本來已問係肥底,宜家連奶都唔飲點算好???(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

有機會係厭奶
1歲之後你可以試下俾鮮奶佢飲,睇下佢肯唔肯飲,肯飲既話轉鮮奶都冇問題

複式洋房

chanyingying81 發表於 21-2-4 11:21
有機會係厭奶
1歲之後你可以試下俾鮮奶佢飲,睇下佢肯唔肯飲,肯飲既話轉鮮奶都冇問題

請問鮮奶係平時大人飲個d盒仔奶?凍飲?

禁止訪問

大宅

PLB 發表於 21-2-4 11:46
請問鮮奶係平時大人飲個d盒仔奶?凍飲?

可以用熱水座熱再俾小朋友飲

大宅

PLB 發表於 21-2-4 00:09
由差不多8個半至9個月左右開始瞓長左時間,夜晚可以連瞓10-12個鐘到第二日9點左右!所以由個時起由原本3奶2 ...

我細女好早已經比同期bb飲少一餐奶,八個月已經1.5奶2固,呢2個月早奶由7安變6安,呢兩日變5安,下午茶由5安變2安,一直係肥妹,佢食固叻,食到1-1.5碗粥,冇尾奶,每個月上磅都keep住重。我仲開心佢唔飲奶添,可以一歲後轉飲牛奶,稙物奶,唔駛再買奶粉,我大女四歲先戒奶粉。你想快啲加熱奶,可以微波/蒸/煮,係時間控制嘅問題,仲有啲250包裝常溫奶買到。厭奶可長可短,佢冇狂扭計就冇問題。我細女厭奶係吽牙,佢成日篤手指入口都搵野咬牙膠仲咬耐左好多。

大宅

鮮奶肯唔肯飲呀?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至