自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

已出轉介信去威記排期,想帶他出去做檢查,聽人講有poly u 同 盲人協會,想問下大約收費如何?同埋邊間會比較好呢?
有聯絡方法嗎? 好担心

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 shanandkui 的帖子

去医院排得太耐....
POLY U都可以, 盲人協會都唔貴, 應該大約一千以內.....

我家小孩去養和, 也不算很貴, 也是大約一千吧.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shanandkui 發表於 21-2-9 15:50
已出轉介信去威記排期,想帶他出去做檢查,聽人講有poly u 同 盲人協會,想問下大約收費如何?同埋邊間會比 ...

兩間都用過
理大較方便,盲人輔導會要去深水埗,不過感覺上盲人輔導會好似較專業一點,解釋得詳細d,不過真係好唔就腳,拎個report 都要親身行多轉

我仔果時要check埋色弱,同一隻眼深遠視(鴛鴦眼),視光師都好好心機教我同佢遮眼訓練

費用唔記得了你可以打去問,同做預約
https://www.hksb.org.hk/mobile/tc/landing/37435/我們的服務/

早日去check啦,希望仔仔只係小問題

別墅

Manwah 發表於 21-2-9 15:55

去医院排得太耐....

是否驗完之後拎佢果張報告就可以配眼鏡呢?
真係好担心

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

我小朋友細個嗰時,去深水埗寶血醫院度驗眼,費用都好相宜!

別墅

bbforever 發表於 21-2-9 15:57

我小朋友細個嗰時,去深水埗寶血醫院度驗眼,費用都好相宜! ...

寶血醫院都係打電話去預約就ok嗎?

侯爵府

當初我女四歲喺健康院驗到唔合格我都晴天霹靂
但照樣直接排將軍澳醫院
好快就見醫生同治療師
到而家七歲幾都只係政府跟進過
我覺得都好全面同足夠

當年健康院視光師寫我女斜視弱視,頗嚴重

大力寫轉介,好快有得見

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shanandkui 發表於 21-2-9 15:56

是否驗完之後拎佢果張報告就可以配眼鏡呢?

係,視光師會教你點配
如兩隻眼鴛鴦,問埋點做遮眼訓練,怕早日唔訓練會變弱視 (弱眼唔習慣用,越嚟越弱,大咗戴眼镜都改善唔到,就係弱視了)

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

shanandkui 發表於 21-2-9 15:57
寶血醫院都係打電話去預約就ok嗎?

係呀!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

係, 但私家會檢查得密一些, 因為自己比錢....

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

別墅

ohmygosh 發表於 21-2-9 15:58

你女兒去完醫院檢查後有咩幫你跟進呢?

公爵府

已出轉介信去威記排期,想帶他出去做檢查,聽人講有poly u 同 盲人協會,想問下大約收費如何?同埋邊間會比 ...

唔洗咁擔心ge, 咁佢一直有冇咩特別?
我仔果時番左成年k1冇問題,就係健康院話有野,掉左去醫院排期,之後check到有200度散光,但阿仔又冇話睇野唔清ga wo,之後叫你自己去配眼鏡,搞得黎k2下學期就帶眼鏡番學咁lo

伯爵府

Xmas吸收勳章

ohmygosh 發表於 21-2-9 15:58

唉呀....我女就上年4歲時因為疫情關係冇帶佢去健康院驗眼今年快5歲,會唔會太遲驗?

珍珠宮

威記跟得都好足

所以你除左去私家,都照排威記啦
朋友個女等左半年先有有得睇,之後就驗
再配眼鏡, 再隔一排要返去覆診,有另一朋友返醫院覆診,會帶住眼鏡壩,驗才發覺配嘅眼鏡視度已唔足夠,要再配過

用戶要求終止服務

牛年勳章

Poly U 同盲人輔導會都去過驗眼,Poly U 收費貴些少,排期快 d,我覺得職員對年幼小朋友好有愛心,盲人輔導會都好專業,疫情期間約期麻煩些少。
未經許可,請勿轉載

別墅

S_family 發表於 21-2-9 15:59
唔洗咁擔心ge, 咁佢一直有冇咩特別?
我仔果時番左成年k1冇問題,就係健康院話有野,掉左去醫院排期,之 ...

咁佢就一直都冇咩特別,不過都好擔心

用戶要求終止服務

牛年勳章

shanandkui 發表於 21-2-9 16:08
咁佢就一直都冇咩特別,不過都好擔心

可能小問題,唔使擔心,盡快去驗眼同去威院排期
未經許可,請勿轉載

子爵府

PolyU同盲輔都去過,感覺PolyU專業一些,不過貴好多!!

侯爵府

我覺得政府好好喎我住將軍澳區
當時將軍澳醫院旁的日間治療大樓新落成嘅
有啲九龍睇開症嘅街坊都轉番過嚟

我囡就由頭到尾都係睇新翼呢邊
眼科同埋耳鼻喉嗰啲分幾個區佔成層

頭兩三年仲睇得好密
四個月左右就見一次
仲會分視光師、眼科治療師同埋眼科醫生
約唔同嘅期返去睇

政府都好重視學童嘅視力保健/矯正