自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早,大家好,也不想大年初一說不開心事,長期痛症令我好辛苦,腳每行一步也痛,現在之前腳內則個位置已經冇乜痛,我條足底筋膜已算鬆,所以呢個位置暫時行路也不痛,反而痛在腳踭外側位,前排醫生話呢度脂肪墊發炎,不是足底筋膜,所以呢個位拉吾到筋,只透過軟墊去舒緩痛症,加上我患上抑鬰,3月尾去政府睇普通科醫生先,但他可以有權開少部分精神科藥物比我(個醫生有修讀精神科文憑),真正精精神專科要2022年一月先排到期

大宅

Ireneyoung 發表於 21-2-12 06:49
早,大家好,也不想大年初一說不開心事,長期痛症令我好辛苦,腳每行一步也痛,現在之前腳內則個位置已經冇 ...

我試過靜觀,祈禱,分散注意力也吾work , 我好怕痛,不想用腳踏地,但吾行,又退化,骨質疏鬆,我已經冇做野了,偶然忍痛也會出去走走,有時半夜痛醒,訓吾返,很多人關心我,但別人無法知道我的痛,我的困擾,主要我係搵個地方呻下

大宅

我試過靜觀,祈禱,分散注意力也吾work , 我好怕痛,不想用腳踏地,但吾行,又退化,骨質疏鬆,我已經冇做 ...

有冇人知道血清素有乜負作用?不過我吾想食,但腳一日仍痛,一日情緒低落,沒有人告知我幾時或會不會改善或康復,總之現在我每行一步也痛,那麼痛心如刀割,沒法用筆墨形容,我知大把人慘過我,但我就係調整不到

男爵府

早,大家好,也不想大年初一說不開心事,長期痛症令我好辛苦,腳每行一步也痛,現在之前腳內則個位置已經冇 ...

相信在家時赤腳或著拖鞋會舒服好多?

珍珠宮

Ireneyoung 發表於 21-2-12 06:51
有冇人知道血清素有乜負作用?不過我吾想食,但腳一日仍痛,一日情緒低落,沒有人告知我幾時或會不會改善 ...

食咗藥,得到藥物嘅好處先,下下怕副作用就放棄藥物嘅好處,係一種損失!
情緒舒緩咗,可能你自己本人就開始諗到出路!

子爵府

在家一定要著軟厚底拖鞋,吾好直接踩地,我之前都有足底筋膜炎,之後長期著波鞋和厚底拖鞋,不如不覺間就好返,暫時無復發

大宅

M.Y.P 發表於 21-2-12 09:17
在家一定要著軟厚底拖鞋,吾好直接踩地,我之前都有足底筋膜炎,之後長期著波鞋和厚底拖鞋,不如不覺間就好 ...

請介紹厚底拖鞋,謝謝你

子爵府

cherrie0215 發表於 21-2-12 09:39
請介紹厚底拖鞋,謝謝你

我响千色店買,你可以去揾吓

瑪瑙宮

正常自己親身去排精神科,應該個期會快D,痛症是比較麻煩,可排期睇埋敢政府醫院痛症科,或者有其他方法舒緩。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

我試過靜觀,祈禱,分散注意力也吾work , 我好怕痛,不想用腳踏地,但吾行,又退化,骨質疏鬆,我已經冇做 ...

我知,我明,如果唔開心先想搵人傾訴。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

減齡達人勳章

足底筋膜炎唔怕架,醫得好架。
我針灸醫好左。
不過我要針半年。
但一定會好的,放心!

瑪瑙宮

cherrie0215 發表於 21-2-12 09:39
請介紹厚底拖鞋,謝謝你

千色店有隻真皮面既厚底拖鞋,呢排特價79.90一對。

瑪瑙宮

有冇人知道血清素有乜負作用?不過我吾想食,但腳一日仍痛,一日情緒低落,沒有人告知我幾時或會不會改善 ...

血清素有好多隻,醫生會盡量開隻岩你食既,副作用,真係因人而異,唔一定有,亦唔一定冇,睇下你身體情況。

瑪瑙宮

其實而家好多人都有情緒問題,亦好多人食血清素,我都食左成10年,副作用又唔覺有,但起碼舒緩情況,唔會太緊張同唔開心,比自己個人感覺舒緩些。

大宅

moonlight9198 發表於 21-2-12 09:44
千色店有隻真皮面既厚底拖鞋,呢排特價79.90一對。

有冇相?我吾旭都痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

唔好怕食藥!食左個人會舒服哂!

大宅

KenChung_FB 發表於 21-2-12 08:57
相信在家時赤腳或著拖鞋會舒服好多?

現在我著拖鞋也痛,所以才困擾,尋日去 cwb 行5xxx 步,今朝也仲痛,本身每行一步痛,正越行越痛,但我中間已抖多幾轉

大宅

Fishqqma 發表於 21-2-12 11:02
唔好怕食藥!食左個人會舒服哂!

真的?我什麼也怕,這是我性格太悲觀

珍珠宮

回覆樓主:

如果赤腳時要踩落地顫, 不可光腳踩地;
要穿軟的拖鞋;
留意平日的鞋(出街/拖鞋) 會否太修腳,太fit , 有影響的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

joanne02 發表於 21-2-12 09:43
足底筋膜炎唔怕架,醫得好架。
我針灸醫好左。
不過我要針半年。

在那針?

首頁

尾頁

跳至