潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

有冇JM 知道移民過加拿大,運H 包包過去嘅手續?要怎樣報關?🙏🏻

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

CurrySo 發表於 21-2-19 22:37
有冇JM 知道移民過加拿大,運H 包包過去嘅手續?要怎樣報關?🙏🏻 ...

好似自用都要打税。你上網搵下關於名牌入境。一次帶兩個入去都好高風險。一個咩上身,一個handcarry。仲要唔好full set咁帶。
work hard PLAY hard

男爵府

開心吸收勳章

回覆 jenniferK 的帖子

但如果係移民,都限帶數量嗎?我重諗住連衫,家居嘢,一齊運過去添。不過我又擔心唔知安唔安全。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

CurrySo 發表於 21-2-19 14:44
回覆 jenniferK 的帖子

但如果係移民,都限帶數量嗎?我重諗住連衫,家居嘢,一齊運過去添。不過我又擔心 ...

唔清楚加拿大,但如果去歐洲,係有一次運送物品免稅,你睇下加拿大有冇呢樣野。

男爵府

開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 21-2-19 22:47
唔清楚加拿大,但如果去歐洲,係有一次運送物品免稅,你睇下加拿大有冇呢樣野。
...

我就係聽聞移民好似有一次免稅,所以想問吓呢度有冇JM 試過,同埋手續係點。多謝你嘅意見!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

CurrySo 發表於 21-2-19 14:52
我就係聽聞移民好似有一次免稅,所以想問吓呢度有冇JM 試過,同埋手續係點。多謝你嘅意見!

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

CurrySo 發表於 21-2-19 22:52

我移民返加拿大個時係入箱寄,我無填係手袋。除左H . 箱入面仲有Chanel 等。反而我一個都無hand carry . so far 返到黎

男爵府

開心吸收勳章

ChingyanPang 發表於 21-2-20 13:33
我移民返加拿大個時係入箱寄,我無填係手袋。除左H . 箱入面仲有Chanel 等。反而我一個都無hand carry . s ...

入箱寄係船寄?請問幾耐會到?唔好意思,咁多問題。好多謝你嘅回答,很有用。

伯爵府

CurrySo 發表於 21-2-20 13:40
入箱寄係船寄?請問幾耐會到?唔好意思,咁多問題。好多謝你嘅回答,很有用。

入箱船寄,2 個月到。但我係博既因為我連埋我個女d 玩具而且我無報。返到黎清關個官有問我有咩,我抱住個女話多數係亞女既野佢就簽俾我。

wcpcelia    發表於 21-2-22 15:27

伯爵府

CurrySo 發表於 21-2-20 13:40

不用客氣

男爵府

開心吸收勳章

ChingyanPang 發表於 21-2-20 13:46
入箱船寄,2 個月到。但我係博既因為我連埋我個女d 玩具而且我無報。返到黎清關個官有問我有咩,我抱住個 ...

移民返過去,聽聞第一次係免稅。其實我係驚報咗係個list 度寄返去加拿大,會危險驚寄失或比人偷,有人試過放H 喺飛機寄倉行李都比人偷。

伯爵府

CurrySo 發表於 21-2-20 13:51
移民返過去,聽聞第一次係免稅。其實我係驚報咗係個list 度寄返去加拿大,會危險驚寄失或比人偷,有人試過 ...

你有移民紙係有一次性免稅。我都係咁諗怕報左d 運輸公司吾知會唔會。所以我無報。連運輸個邊問因為要填form . 我都係話女女d 玩具。而保險我都無特別買多,費事多野問。所以我話博就係咁

男爵府

開心吸收勳章

ChingyanPang 發表於 21-2-20 13:58
你有移民紙係有一次性免稅。我都係咁諗怕報左d 運輸公司吾知會唔會。所以我無報。連運輸個邊問因為 ...

明白。我同你一樣咁諗。我都諗連運輸公司都唔講,但幾十個H 連盒,一箱放4-5盒,即係十幾箱,好似好礙眼。運輸公司報嗰份form 係咪一式兩份,比一份加拿大海關?我想照實報海關,但又唔敢比運輸公司知。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

CurrySo 發表於 21-2-20 14:07
明白。我同你一樣咁諗。我都諗連運輸公司都唔講,但幾十個H 連盒,一箱放4-5盒,即係十幾箱,好似好礙眼。 ...

幾十個 好想睇全家幅

男爵府

開心吸收勳章

jenniferK 發表於 21-2-20 15:45
幾十個 好想睇全家幅

呢度好多JM 啲收藏都好勁㗎,我啲小兒科嗻。又唔係罕有型號和顏色,只不過買吓買吓咁累積咗係度。況且我唔知點解upload 唔到相上嚟,整咗好耐都整唔到。或者過幾個月等我執曬出嚟裝箱,再試吓upload 張相。

伯爵府

CurrySo 發表於 21-2-20 14:07
明白。我同你一樣咁諗。我都諗連運輸公司都唔講,但幾十個H 連盒,一箱放4-5盒,即係十幾箱,好似好礙眼。 ...

你咁多我唔夠膽講,你填份報關運輸一定知。真係膽博膽。如果運輸途中有咩問題,無人包

男爵府

開心吸收勳章

ChingyanPang 發表於 21-2-20 22:14
你咁多我唔夠膽講,你填份報關運輸一定知。真係膽博膽。如果運輸途中有咩問題,無人包
...

所以都煩緊啲袋唔知點運好。我諗都要比錢問吓會計師穩陣啲。

男爵府

CurrySo 發表於 21-2-20 23:06
所以都煩緊啲袋唔知點運好。我諗都要比錢問吓會計師穩陣啲。

屎啦,遲早我都要跟c6去加拿大,但係無諗過呢part 咁麻煩

複式洋房

CurrySo 發表於 21-2-19 22:37
有冇JM 知道移民過加拿大,運H 包包過去嘅手續?要怎樣報關?🙏🏻 ...

CBSA有張personal effects form比你填你有咩隨身帶入境and有咩係分開運嚟,land時CBSA個officer會stamp嘅。填呢張form用意唔係land時唔使打稅(我冇聽過有人land被打稅),而係以後帶d手袋離開再入境(e.g. 去旅行)都唔使打稅,所以寫得越detailed and specific就越好。我哋嗰時填咗張form,再加一個appendix,list晒d手袋、首飾,每樣嘢都include相同單。

你可以睇下CBSA instructions:
https://www.cbsa-asfc.gc.ca/travel-voyage/mrc-drc-eng.html

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

CurrySo 發表於 21-2-20 21:00
呢度好多JM 啲收藏都好勁㗎,我啲小兒科嗻。又唔係罕有型號和顏色,只不過買吓買吓咁累積咗係度。況且我唔 ...

期待呀

首頁

尾頁

跳至