夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

發現好多男性婚後,再在有小朋友後出現問題。再睇討論區發現不少,係男性婚後再有小朋友後,自私(阿保叫自我,計較錢銀,小器等)當然有啲人沒有「阿保」也自私計較小器。

大宅

我唔係咁諗,我發現係有小朋友後,女人又敏感多疑,成日睇男人唔順眼,同埋將件事講到好誇張,有媽媽講到老公從未俾家用,搞到要用積蓄養仔女,但事實係老公負擔全部開支,連條底褲都係老公買,但無另外俾錢老婆買奢侈品,咁唔係叫無俾家用,咁係叫無俾零用。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我唔認同。
一頭家,有了小朋友,經濟壓力對男人來説都重左,好多女人眼中只有小朋友,亦漠視左老公。其實導致婚姻出問題,雙方都有責任,別一面倒只話男人有問題。

opclk99    發表於 21-2-22 02:38

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-2-21 15:28
我唔認同。
一頭家,有了小朋友,經濟壓力對男人來説都重左,好多女人眼中只有小朋友,亦漠視左老公。其實 ...

又不是一面倒。
有些講到老公不付/少付家用的情況,總覺得男性感受唔到有問題或換個角度來做。無同理心正是「阿保」特色。

可能我解釋得不太清楚,因為阿保太自我,而且習慣獨來獨往,根本不考慮身邊的人。亦難以溝通。有時候往往在有了下一代,下一代出現問題,才知道另一半是「阿保」。到時大小也出問題就慘。

禁止訪問

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

Manwah 發表於 21-2-21 16:16

又不是一面倒。
完全認同。阿保賺好多錢, 肯花錢滿足自己衣食住行,
但我同小朋友連基本生活都完全得不到照顧。
一般女人早已恨死呢d自私男,
我卻因為小朋友確診而發現老公真相, 很無奈。
恨又如何, 先天缺憾, 阿保的他也不會放在心

禁止訪問

子爵府

Uglyduckmama 發表於 21-2-22 13:48
回覆 opclk99 的帖子

平常人唔會明白阿保係點, 甚至會怪責佢身邊嗰個唔體諒佢...

EXACTLY

佢會花很多錢在孩子身上(以前未有孩子時花在我身上), 但也會為幾元而罵我....仲有小不點事情, 例如我家廚房比較暗, 我入去通常會開燈(佢少入, 入都唔開燈, 但廚房應該光猛) 有時出來一會無關燈, 佢會破口大罵........ 廚房的"鋅盆" 附近有一點水未記得抺, 又破口大罵....

食係佢最愛, 可能食千幾元唔肉赤, 但買幾拾元家品, 又嘈一輪(因為佢係唔懂得反思遷就), 喜歡吃魚, 可以連續幾星期去同一間飯店食梅菜鯇魚飯.....

可以個個星期去同一個地方釣魚, 唔肯轉地點(連其他釣魚愛好者都唔明白佢, 有時佢都知道該處應該都無魚釣, 都係要去, 好似有安全感一樣

看不過眼唔包容, 唔等待, 唔容忍, 如果係親人(相熟) 第一時間罵左先算.........唔理人家感受.......只要佢習慣及舒服便可, 鍾意穿同一款衣著, 唔介意人哋話佢老套, 總之舒服有安全感即可.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

Manwah 發表於 21-2-21 16:16

又不是一面倒。

咁係人嘅問題,唔係性別問題
好多人好鍾意將自己同丈夫嘅問題,或者佢丈夫質素差嘅問題,歸咎成為性別嘅問題

子爵府

opclk99 發表於 21-2-22 16:30
咁得意?
有d似自閉症,
又唔係好嚴重嗰隻,

正如自閉係無得醫。
部分「阿保」係高智能的自閉,佢哋可以溝通到,但領略唔到別人的情感及痛苦。只知令自我感覺安全平穩。

通常他們有專長,高智能,如達文西,正常人會感覺他們性格古怪。

子爵府

alicego62 發表於 21-2-23 07:46
咁係人嘅問題,唔係性別問題
好多人好鍾意將自己同丈夫嘅問題,或者佢丈夫質素差嘅問題,歸咎成為性別嘅問 ...

完全曲解。可能你未有看過相關文獻及見過醫生吧!不好妄下定論?
你有冇想過好朋友入醫院,完全唔理?之後再找該朋友,原來已經死咗,又设一回事,死了算?

自己外婆好好,十分愛錫你。但係又係死了就死了,忘記原因,什麼時候死(他應該有初中了)。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

Manwah 發表於 21-2-23 08:27
完全曲解。可能你未有看過相關文獻及見過醫生吧!不好妄下定論?
你有冇想過好朋友入醫院,完全唔理?之後 ...

即係人的問題,同性別有什麼關係?

子爵府

回覆 Uglyduckmama 的帖子

是因為腦部先天性問題, 完全体會不到......
所以才會如此反應.....

因為阿保自我(自私), 因為佢好像無心一樣...

子爵府

回覆 alicego62 的帖子

有關係, 自閉症, 80-90%是男性.
阿保係自閉症一種.

珍珠宮

回覆 Manwah 的帖子

我就係嗰 10% 嘅「阿保」女。
夫妻中一或兩位都有 Asperger或其他自閉症,如何相處? ...
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23103807
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

回覆 858D 的帖子

Thanks.
但係我覺得阿保女, 都會知道自己有問題, 但不容易改.

然而男的, 因為社會(父系), 同尊嚴問題, 唔覺定唔知自己有問題.

首頁
12345...6

尾頁

跳至